Onvrije islamnaties

Of islamnaties als Irak, Iran, Egypte, Indonesië of Saudi-Arabië in de kern religieus zijn, of vanwege uiteenlopende redenen een religieuze mantel aantrekken valt te bezien. De heersers van deze landen leggen hun inwoners een oppervlakkig idee van religie op. Religie als cultureel vehikel voor zingeving, troost, verzoening en saamhorigheid is echter te waardevol om het vanwege de politieke corrumpering bij het oud vuil te zetten.

Bhutan zet het Bruto Nationaal Geluk centraal. Indicatoren zijn mentale stress, cultuur, mate van spiritualiteit, vrede en harmonie en ecologie. Waarschijnlijk scoren landen als de VS, India, Rusland of China slecht op de BNG-index, evenals de meerderheid aan islamnaties. De Scandinavische landen, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Canada en allerlei Europese landen als Nederland scoren hoger.

Onderzoeken van organisaties als de Unesco geven aan dat in de islamnaties de cuturele ontwikkeling achterblijft bij andere regio’s. Andere onderzoeken zien weer een economische of politieke stagnatie in de islamnaties. Uit de verslaggeving van Al Jaazera blijkt dat vrede en harmonie nog ver weg zijn in de islamstaten. Burgerrechten zijn minimaal.

Heeft de islam de pech om in de verkeerde landen beland te zijn, of zijn de landen verkeerd ontwikkeld door de islam? In elk geval komen islamnaties achterlijk over door het gebrek aan discipline, het ontbreken van rechtsgelijkheid, achterblijvende ontwikkelingen, de martiale strijdbaarheid en de ernst waarmee het zichzelf serieus neemt. Tegelijkertijd is de opgebouwde energie en overlevingszin indrukwekkend.

De besturen van islamnaties hebben een eigen verantwoordelijkheid. China, de VS of Rusland zullen in hun machtsdenken altijd hun invloed aanwenden om elkaar en anderen te sturen. Het wereldwijde gestook van de VS, China en Rusland ontslaat Egypte, Saudi-Arabië of Pakistan niet van de plicht om zichzelf en de eigen bevolking te ontwikkelen. Waarom wordt er onvoldoende goede zorg en onderwijs aangeboden? Geld kan in de rijke wereld van de oliestaten het probleem niet zijn.

De vraag is waarom de culturele, politieke en maatschappelijke ontwikkeling in moslimnaties stelselmatig achterblijft bij andere ontwikkelingslanden die zich wel weten op te werken. Kijk naar Taiwan, Chili, Japan, Caraibische eilanden, Thailand en andere landen die ooit onder de invloedsfeer van de VS zaten, maar zich gunstig ontwikkeld hebben.

De geopolitieke invloed op moslimnaties kan nooit een voldoende verklaring zijn voor hun stagnatie. Nu al decennia lang. Er is een inherent kenmerk aan de islamnaties en dat is de islam die hun ontwikkeling remt. Of liever gezegd, niet op gang brengt. Een externe invloed als de VS, China, Rusland of Israël is hiervoor geen voldoende verklaring.

Getuigenissen geven aan dat de meerderheid van de bewoners van moslimnaties geen haat voelt jegens de VS, maar zich wel keerde tegen de Bush-politiek. Nog steeds is bij een meerderheid de relatieve openheid, vrijheid en sociale mobiliteit van de VS jaloersmakend omdat het in het eigen land ontbreekt. Vandaar ook de vlucht van velen uit moslimnaties naar het Westen. Niemand vlucht vrijwillig naar een land dat het haat.

De economie van islamnaties is harder dan de economie van Nederland. Ons land kent een behoorlijk niveau van verzorging voor allen. De manier waarop in de moslimnaties miljoenen talentvolle jongeren zonder baan, eigen woning, goed onderwijs, gezinsvorming en perspectief zich verliezen, en uit tekort en protest hun levensvervulling in een strikte versie van religie zoeken is horror.

Het gaat vergezeld met ideologische indoctrinatie, gebrek aan informatievoorziening, gebrek aan mentale weerbaarheid en zelfredzaamheid door toedoen van de wereldse en religieuze leiders. De bejegening op grote schaal van andersdenkenden als Egyptische kopten, joden, Armeniërs of christelijke Turken is bizar. Het zet welwillende hervormers buitenspel. De islam zit in een positie die het verst van vrijheid afstaat.

Foto: Keramieken fles met muziekscene Iran, omstreeks 1640-1665. Collectie Louvre Museum

4 gedachten over “Onvrije islamnaties

 1. De meeste vrijheid heeft een nog onontdekte stam in de Amazone. Daarbij hebben die ook geen probleem van vervuiling veroorzaakt. Dat soort stammen heeft een tribale organisatie.
  Als dat de opperste vorm van vrijheid is, staan de moslims hier dichterbij dan wij.
  Als onze zg superioriteit zich uit in twitterende politici, dan hebben we toch wel een enorme voorsprong op die stam in de Amazone. Daarbij ligt hun antidepressivagebruik waarschijnlijk ook lager.
  George, misschien is bovenstaande overdreven, maar jouw stuk is wel erg door een westerse bril bekeken.

  Like

 2. @Blutch1
  Het is speculatief dat een nog onontdekte stam in de Amazone de meeste vrijheid heeft. Hoezo? Rapportages van internationale organisaties geven overduidelijk aan dat moslimnaties in ontwikkeling achterblijven. Dat kun je ontkennen, benoemen als een Westerse bril of gewoon erkennen. Dat laatste lijkt me de juiste houding om de miljoenen mensen in de moslimnaties -die overwegend moslim zijn- te bevrijden uit een gesloten systeem. Anders gezegd, zetten we positief in om hervormers te helpen en het systeem te helpen ontmantelen of kijken we weg en doen we fundamentele kritiek af als onzin? Zoals jij doet.

  Like

 3. Is Bhutan beter af dan Nederland?
  Worden er meer antidepressiva geslikt in Bhutan dan in Nederland?
  Worden wij niet ideologisch geïndoctrineerd?
  Waren wij werkelijk in Afghanistan om meisjes en vrouwen naar school te laten gaan?
  Ik ontken niets. Ik probeer alleen dingen in perspectief te zien.
  Waar ik zeker niets in zie is om landen van buitenaf te veranderen naar onze inzichten. Noem je dat bevrijding? Om ze vervolgens te laten piepelen door de Goldman Sachses van deze wereld?
  Of zou je het er ook mee eens zijn als zij hun wil aan ons opleggen omdat zij vinden dat ze gelijk hebben?
  Als er verandering komt dan moet dat van binnenuit.

  Like

 4. @Blutch1
  Ik denk niet dat we met cultuurrelativisme verder komen. Het onderwerp dat ik aan de orde stel is de achterstand in ontwikkeling van moslimnaties. Niet meer en niet minder. En de bevolking die onvrij wordt gehouden in een tamelijk gesloten systeem waarbij de islam een rol speelt.
  De invloed van het Westen of China of Rusland ontken ik niet en heb ik zelfs een prominente plek gegeven in mijn betoog. Het bestaat. Maar hoe kan het dat andere landen in hun eigen vrije bewegingsruimte zich los van de grootmachten ontwikkelen en zelfs tot relatieve onafhankelijkheid komen, terwijl de meeste moslimlanden verder wegzakken of op zijn best slechts kleine stapjes vooruit maken? Wat is hier aan de hand? Waarom doet Egypte het zo slecht? Of Iran? Of Pakistan?
  Ik pleit niet voor het van buitenaf bevrijden van landen en mensen. Het heeft veel meer zin als het van binnenuit gebeurt. Dan is de vraag hoe we de hervormers op afstand kunnen ondersteunen. Het bizarre van de politiek van vele moslimnaties is dat secularisten en gematigde liberalen nog weinig steun hebben. Veel heeft zich gegroepeerd volgens de lijnen van de islam.
  Ik denk dat we als het ware terug in de tijd moeten om naar een patroon te werken dat een geloofwaardige centrumpolitiek van sociaal-democraten en liberalen als kern aanbiedt. Zoals de overgang naar de democratie in dictaturen als Spanje, Portugal, Chili of Griekenland ook via het centrum van de burgerlijke politiek liep. Maar ik ben bang dat als het nog lang duurt dit soort politici in moslimnaties is uitgestorven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.