Een blogger is altijd aan zet: evaluatie 2012

800px-Peter_Newell_-_Through_the_looking_glass_and_what_Alice_found_there_1902_-_page_12

In 2012 konden hier regelmatig berichten gelezen worden over Julian Assange, Joris Demmink en de huisvesting van het Armando Museum in Oud-Amelisweerd. Dit blog zit nooit verloren om onderwerpen. De opzet is door selectie tot een meerwaarde te komen waarbij het geheel de delen versterkt. Andere steeds terugkerende onderwerpen zijn religieuze instellingen en secularisme, cultuurpolitiek, de tegenbeweging, mensenrechten, digitale burgerrechten en de werking van de media. Zo op het oog onderwerpen die niks met elkaar te maken hebben. Maar er is een verband dat kan worden samengevat als de arrogantie van de macht.

Opkomst en stabilisatie van de tegenbeweging die bestaat uit Anonymous, Occupy, WikiLeaks, FEMEN en allerlei mensenrechten-, burgerrechten-, en vrouwenbewegingen is de hoop voor de toekomst. In gevestigde media vinden ze doorgaans meer kritiek dan steun. Een dagblad als de NRC dat zichzelf kritisch acht en suggereert dat het de macht controleert wordt ondanks goede voornemens een log verlengde van de macht. Media zitten gevangen in hun opdracht van ‘reguliere berichtgeving‘ zoals NRC-Ombudsman Sjoerd de Jong me in een antwoord uitlegde. Het levert een brei van genivelleerd nieuws op dat de status quo bevestigt.

Dit blog begint en eindigt niet hier. Vooraf worden contacten gelegd en achteraf worden beleidsmakers of controleurs van de macht soms verwezen naar hier. Dat leidde in de zaak-Amelisweerd tot vragen in de Staten van Utrecht naar aanleiding van de bevindingen hier. Of vragen van SP-kamerlid Harry van Bommel in de Tweede Kamer over Assange. In de zaak-Demmink kan het stellen van vragen zelfs opgevat worden als het buiten de orde treden. Het duurde lang voordat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt het oppakte.

Populaire stukken kom meestal terloops tot stand. Ze haken het meest aan bij de aandacht in de media of lopen er soms op vooruit. Maakt het uit of Robin van Persie moslim is?, Alia al Mahdi en FEMEN uit de kleren voor vrijheid Egypte, Fleur Bloemen, het pesten en de sociale media, Der Untergang en Oranje, Penis past niet in straatbeeld Wenen en Islam laat Charlie Hebdo koud, maar koudwatervrees bij politici werden het best bezocht. Opvallend is de rol die dit blog speelt in het doorgeven van informatie die elders door censuur lastig beschikbaar is. Sinds 25 februari 2012 geven de statistieken de landen van herkomst weer. Egypte, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten staan in de top tien. Aandacht voor ‘Innocence of Muslims‘ en het Franse Charlie Hebdo leverde het stuk Sociale media verbinden de wereld: een week ‘George Knight’ op.

Hoe verder? De zaken Assange en Demmink wachten nog op een doorbraak. Die niet toevallig samenhangt met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans die met een open blik naar de wereld kijkt. Het zou voor Nederland goed uitkomen als het een bemiddelende rol in de zaak-Assange op zich zou durven nemen. Ook als teken van hervonden zelfstandigheid dat aansluit bij Nederland als gidsland van voor het tijdperk-Fortuyn. Assange over wie de Nobelprijswinnaar Mairead Maguire zegt dat de VS, het Verenigd Koninkrijk en Zweden medeplichtig zijn aan zijn mentale marteling. De actualiteit vormt de focus van dit blog.

Foto: Peter Newell, Through the looking glass and what Alice found there, 1902.

5 gedachten over “Een blogger is altijd aan zet: evaluatie 2012

  1. @George: Ik schaam me een beetje.
    Na het lezen van je blog realiseer ik me dat ik die onfortuinlijke jongeman Bradley Manning eigenlijk al een beetje aan het vergeten was. Ik ben bang dat dit voor veel mensen ‘normaal’ gedrag is. Er vinden onrechtvaardigheden plaats die je emotioneel raken, maar waar je op een Kafka-achtige manier weinig tot niets aan kan doen. Je verteld jezelf dan (ik dus) dat er duizenden mensen in de wereld in verschillen cellen aan het wegrotten zijn. Hun leven is over omdat ze de moed hadden van zich te laten horen bij de bestrijding van onrechtvaardigheden, maar de problemen te groot zijn en de machtigen op aarde te sterk en op een socio-psycho pathische manier te immoreel dat er niet meer dan een achterhoede gevecht voor je (ik dus weer) in zit.

    We naderen de laatste feestdagen voordat er een nieuw jaar begint. Laten we tijdens de feestdagen deze dapperen der aarde in gedachten meenemen en ons voornemen te blijven strijden tegen onrecht – in de breedste zin van het woord – door middel van open communicatie.

    Ik wens je prettige dagen met je geliefden toe en een vruchtbaar (blog) jaar in 2013.

    Like

  2. @Aad
    Dank voor je aardige woorden, medeblogger. En ook de beste wensen voor het komende jaar.

    @Jack
    Tja, dat alles wat je zo mooi beschrijft is een kwestie van bewustwording. Zelfs ook bij het betere deel van de mensen dat aan de knoppen zit. Maar de eigen rol onvoldoende beseft. Die mensen kunnen aangespoord worden om het verschil te maken. Zonder hoop op verandering is elk streven zinloos. De ‘dapperen der aarde’ die vaak tegen een meerderheid in vechten tegen onrecht nemen we in gedachten. Je bijdragen corrigeren af en toe mijn bestek op weg naar een te doldrieste koers. Ook de beste wensen voor 2013.

    Like

  3. De wikileaksachtige zaken scoren minder bij het gewone publiek omdat de goegemeente het nu eenmaal niet netjes vindt dat privacy van overheidsdienaren geschonden wordt. Met de zaak Demmink dreigt een overleden royal in een bijzonder voetlicht komen te staan. Dat ligt gevoeliger bij het Nederlandse volk. Uiteraard gevoeliger dan het geknoei met het Armandomuseum.
    Nu we dus niet vergaan zijn op 21 december durf ik je fijne feestdagen en een gezond 2013 toe te wensen

    Like

  4. @Reine
    Het is denk ik een misverstand dat WikiLeaks wetten overtreden heeft. Dat beeld wordt door voorstanders die een forse aanpak van Assange voorstaan graag opgehangen. Maar de zaak speelt al ruim twee jaar en Assange is nog nergens aangeklaagd. Waarom niet? Mairead Maguire vat het denk ik mooi samen. De VS pakt Assange niet aan vanwege de nationale veiligheid, maar omdat-ie de VS in verlegenheid heeft gebracht:
    Mr. Assange’s only crime is that he embarrassed the USA and powerful governments with Wikileaks release of thousands of US state department cables and of the video footage from an apache helicopter of a 2007 incident in which the US military appears to have deliberately killed civilians, including two reuters employees, revealing USA’s Crimes against humanity. For this truth telling he has inherited the wrath of the US government, and has been targeted in a most vindictive way‘.

    Dat prins Claus op enig moment deel uitmaakte van een Marc Dutroux-achtig netwerk van hooggeplaatsten is een hardnekkig gerucht in de zaak-Demmink. Het zou een verklaring kunnen zijn voor de continue obstructie van de rechtsgang. Die uitbreiding maakt Demmink van hoofdpersoon van uitvoerder. Maar is het waar? Ik neem het de gevestigde media kwalijk dat ze zich in deze zaak steeds weer hebben laten intimideren. Zodat onderzoeken, publicaties en programma’s halverwege afgebroken werden. Of uitkomsten niet naar buiten kwamen.

    Met als gevolg dat dit weer voeding geeft aan de complottheorie. En dat beschadigt weer het vertrouwen in de democratie. Daarom ben ik teleurgesteld dat zo’n zaak-Demmink nooit serieus is onderzocht. Niet door media, politiek noch justitie.

    De overeenkomst tussen beide zaken is naar mijn idee dat ze op een onderonsjes-achtige wijze de zaken af willen handelen en zo het recht naar zich toetrekken. Zonder volledige verantwoording of openheid van zaken te kunnen geven omdat die in strijd is met het recht.

    Ook fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor 2013.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.