Felle reacties op molestatie actrice Momoko in Indiase Manipur

De Nationalist Socialist Council of Nagaland (NSCN) is een extremistische afscheidingsbeweging in Noord-Oost India. NSCN-kaderlid Luitenant-Kolonel Livingstone Analviel tijdens een muziekvoorstelling in de aan Birma grenzende deelstaat Manipur de populaire actrice Momoko Khangembam aan. Acteurs die tussenbeide kwamen werden door de NSCN beschoten. Mensenrechten- en vrouwenbewegingen hebben de actie van de NSCN veroordeeld. Aanwezige staatspolitie kwam niet tussenbeide en wordt ervan verdacht de NSCN te steunen. In reactie zijn acteurs in staking gegaan. Video-journalist TH Nanao die het protest wilde vastliggen is door politiekogels om het leven gekomen. De noodtoestand is in delen van hoofdstad Imphal uitgeroepen.

TH23_MANIPUR_BANDH_1307603f-1

In India vechten vrouwen voor hun rechten. In Delhi worden de rellen tegen het groot aantal verkrachtingen en het lakse optreden door de overheid om er iets aan te doen steeds gewelddadiger. Directe aanleiding is de recente groepsverkrachting en mishandeling van een 23-jarige studente in een bus.

Foto: Demonstranten blokkeren een weg in Imphal,  Manipur

4 gedachten over “Felle reacties op molestatie actrice Momoko in Indiase Manipur

 1. Zijn er ook details bekend over de daders?
  Verkrachtingen vinden helaas wereldwijd dagelijks talloze malen plaats (onnodig om te zeggen: altijd en eeuwig mannengeweld tegen vrouwen, gadverdegadver, ik ben als jong meisje ook twee keer verkracht, dus kom niet met slap geleuter terug) maar niet zelden is er meer in het spel, zoals godsdienst, kaste, etniciteit, klasse. Dat zou ik in dit geval wel willen weten. Waarom nu dus die woede, terwijl het ook in India eeuwig dagelijkse kost is.

  Like

 2. @Selma
  In Delhi is nu blijkbaar de maat vol, door het slappe overheidsoptreden tegen verkrachting van vrouwen. Over de daders van het 23-jarige meisje heb ik niks bijzonders gehoord.

  Like

 3. @George: seksueel geweld tegen vrouwen, kinderen, verstandelijk gehandicapten of anderszins zwakkere in de samenleving is jammer genoeg blijkbaar een integraal deel van sociale groepen. Deze misstanden komen alleen naar buiten als de slachtoffers dapper genoeg zijn om er melding van te maken en de sociale gevolgen van de tegen hen gepleegde misdaad te dragen. Want op veel plekken in de wereld – inclusief onze westerse wereld – worden ze dan voor een tweede keer slachtoffer van dezelfde misdaad die tegen hen is gepleegd. Sociale uitsluiting, stereotyperingen waarin twijfel aan eigen gedrag wordt verwoord enz, zelfs moord als oplossing voor familie schande is binnen bepaalde culturen geen uitzondering.

  India is een land van uiterste waarin het slechtste en het beste van het ‘mens zijn’ in haar facetten is te vinden. Ik zie deze aandacht voor een wijdverbreid wereldprobleem dan ook als een stap voorwaarts in en ‘beschavings’ proces in een land waar tradities niet of nauwelijks zijn te veranderen. Eén van die tradities in die door de plaag van het kastesysteem geïnvalideerde land is de totaal ondergeschikte rol van de vrouw aan de man. Seksuele intimidatie is op bepaalde plekken in India een ‘normaal’ maatschappelijk verschijnsel. De misdaden in bepaalde kasten systemen (vooral de armen) tegen de vrouw zijn werkelijk schokkend. Verkrachting is daarbij vergeleken vaak nog mild.

  De aandacht die nu aan deze verkrachtingszaken wordt gespendeerd en de steun die het blijkbaar geniet van een groot deel van de bevolking vind ik dan ook niet alleen hartverwarmend, maar geeft mij ook hoop.

  Overigens ben ik ervan overtuigd dat ook in ons eigen land ongewenste intimiteiten: seksuele aanranding, verkrachting en incest een veel groter probleem is dan in de statistieken naar voren komt.
  (volgens de statistiek uit mijn hoofd 1:8, terwijl ik in mijn (ex-)werkomgeving de indruk had dat het werkelijk probleem veel dichter bij 3 : 4 ligt.)

  Daarnaast zou ik wel eens goed onderzocht willen hebben hoeveel Nederland als land betrokken is bij vrouwenhandel en illegale prostitutie. India – hoewel ik daar veel gereisd heb en van het land en de mensen hou – is voor mij toch de ver van mijn bed show. Voor de misdaden die in Nederland worden gepleegd voel ik me wel degelijk medeverantwoordelijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.