Maakt het uit of Robin van Persie moslim is?

Al sinds 2005 zingt het rond op internet: Robin van Persie is moslim geworden. Afgelopen maandag merkte de NRC het op in een poging om te verklaren waarom Oranje zo onsamenhangend en ongeïnspireerd speelde. Met de opening: ‘Oranje miste teamgeest op het EK. Een man stond symbool voor het gebrek aan eenheid: Robin van Persie, vedette met privileges‘. Er zou een kamp Van Persie en een kamp Sneijder zijn. Iemands achtergrond wordt van belang bij verdeeldheid. Is er een Marokkaanse kabel met Khalid Boulahrouz, Robin van Persie and Ibrahim Afellay die zich losmaakt van de rest? En heeft dat met de slechte resultaten te maken?

Media zijn tot nu toe terughoudend geweest om te melden dat Robin van Persie in 2004 een Marokkaanse vrouw trouwde en moslim werd. Wat iemand achter de voordeur of in een gebedshuis uitspookt doet er niet toe. Als het niet van invloed is op de prestaties op het veld. Precies dat is veranderd. Daarom doorbreekt de NRC nu pas het taboe en haalt het naar boven. Is het cynisch om te zeggen dat het pas genoemd wordt als het slecht met Van Persie gaat? Doe ik eraan mee door het te noemen? Moet het daarom ongenoemd blijven?

Bij het EK van 1996 waren er geruchten over het bestaan van een Surinaamse kabel met de Ajacieden Patrick Kluivert, Edgar Davids, Michael Reiziger, Winston Bogarde en Clarence Seedorf. Reconstructies verduidelijken echter dat het gewoon vrienden waren. Ook nog eens met een gemeenschappelijk belang omdat bij Ajax de zwarte spelers minder verdienden. Of er een Marokkaanse kabel van Boulahrouz, Van Persie en Afellay bestaat is niet van belang. Feit is dat Van Persie de eenheid verstoorde, uitgeblust was na een lang seizoen en de nukken van een vedette vertoonde. Door zijn godsdienstige overtuiging was de afstand tot de groep vergroot.

Foto: (Vanaf links) Khalid Boulahrouz, Robin van Persie en Ibrahim Afellay dollen met assistant-coach Dick Voorn. Charkov, juni 2012. Credits AFP

18 gedachten over “Maakt het uit of Robin van Persie moslim is?

  1. In onze Wilders’tijd kun je erop wachten. Van deze originele inval wat bekomen: dat Oranje afging is natuurlijk,zoals altijd weer, de schuld van de Islam. Dat moet wel! Dat dat nog niet tot ons was doorgedrongen! Vanaf 2004 hadden we dat toch moeten zien aankomen! Dat Wilders ons nou net daar niet voor gewaarschuwd heeft. En vergeet ook niet het vriendjesgedrag van van Persie en Afellay! Dat was fnuikend voor ons Oranje!

    Like

  2. @Joost
    Ik heb Wilders of de PVV niet over Van Persie gehoord. Dus een direct verband zie ik niet.

    Iedereen is het er over eens dat er iets ontbrak aan de eenheid van Oranje. De spelers zelf geven dat toe. Voor een verklaring daarvoor wordt alle kanten op gekeken. Het is niet zo gek van de NRC om de geloofsovertuiging van Van Persie erbij te halen. Zoals alles dat als een splijtzwam kan dienen in een groep die geen eenheid kan vinden. Maar let op: zijn geloof komt bovenop zijn vedettengedrag, en wordt pas een gespreksonderwerp vanwege dat vedettengedrag en door tegenvallende resultaten.

    De NRC veroordeelt Van Persie’s moslimschap niet, maar zoekt er een verklaring in voor het wantrouwen tussen de spelers, de ontbrekende teamgeest en eenheid van de groep. In een groep van 25 boeddhisten met 1 van boeddhist tot gereformeerde bekeerde zou de geloofsovertuiging van die laatste bij ontbrekende eenheid ook een item worden.

    Zo werken processen binnen groepen. Het gaat dus eigenlijk niet om religie, maar om de socialisering van de groep. In dat geval is religie een factor dat een katalysator kan zijn om verschillen uit te vergroten. Of zo begrijp ik het.

    Like

  3. @GK: ik krijg een heel onaangenaam gevoel bij dit blog je George.

    Ik volg sport op TV of in de krant helemaal niet, dus ken ik geen van de mensen waar je het in dit blog over hebt en ook ben ik onbekend met de geruchten waar je naar verwijst. Robin v Persie kan ik niet uit de “line up” van je foto halen, maar het lijken me allemaal sportieve kerels die gewoon wat gezellig met elkaar lopen te dollen.

    Bij mij gaan de nekharen altijd al overeind staan als mensen serieus ingaan op ‘geruchten’ die het privé leven van bepaalde personen betreffen. Meestal verloopt het dan naar geroddel met leugens en achterklap.

    Het kan natuurlijk best zijn dat geloofsovertuigingen een rol spelen bij het niet samen door één deur kunnen of een teamgeest te bouwen, maar dat feit op zich lijkt mij onvoldoende en als dat zo is dient het met concrete voorbeelden te worden aangetoond. Je geeft dat trouwens zelf ook aan door te verwijzen naar zijn doorgeslagen gevoel van een vedettestatus van Robin. Hoe je dat kan weten snap ik ook niet, maar wellicht zullen andere “sportliefhebbers” (eventjes een vooroordeel van mij er tussendoor: – mannen en vrouwen die meestal niet van de bank af te schoppen zijn) die geen minuut van die sportkwebbelkonten op de treurbuis missen het volledig met je eens zijn. Je gaat mij echter vijf bruggen te ver door in je eind zin te vermelden:
    = Door zijn godsdienstige overtuiging was de afstand tot de groep vergroot.=
    Dit is nogal een stevige pertinente (als in onbetwistbaar) uitspraak.

    Deze opmerking is voor mijn gevoel je blog onwaardig. Dit vooral omdat het negatief suggestief is. Niet alleen naar het karakter van die Robin, whoever he may be, maar vooral wb de suggestie dat de (islamitische?) geloofsovertuiging een probleem is en wat dit doet – of kan doen – met het teamgevoel van een groep. Volgens mij aanwijsbare nonsens. Alleen ben ik jammer genoeg niet op de hoogte van de vele verschillende godsdiensten die de vele verschillende teamsporters hebben.
    (Ik ben geen teamsporter, maar sport mijn hele leven wel veel en ben bij het sporten wel alle kleuren van de regenboog en vele malen meer verschillende geloofsovertuigingen tegen gekomen. En, ik sta nog steeds achter de kreet dat sport verbroederd. Tenminste, als je de officiële geloofsfanaten met mijters, jurken, enz. buiten de deur weet te houden.)

    Ik neig als je schrijft:
    =“Is het cynisch om te zeggen dat het pas genoemd wordt als het slecht met Van Persie gaat? Doe ik eraan mee door het te noemen?=”
    te denken: – cynisch vind ik niet (?), maar je doet voor mijn gevoel wel mee met …….(iets vervelends en stemmingmakkerij.)

    = “Moet het daarom ongenoemd blijven?”=
    Niets wat slechte prestaties kan verklaren moet onbenoemd blijven, maar het moet wel bij feiten blijven en niet een voortzetting van geruchten, roddel en achterklap zijn.

    Maar goed, ik ben geen sportliefhebber en weet dus weinig tot niets van sport, anders dan dat ik zelf vijf dagen per week sport.

    Maar om je vraag – de kop van je blog “Maakt het uit of Robin van Persie moslim is?” – te beantwoorden.
    Nee, volgens mij maakt het geen hol uit!

    Like

  4. @Jack
    Ik ben bang dat ik mijn inzet niet aan je duidelijk heb kunnen maken. Laat ik het proberen uit te leggen. Het nieuwsfeit dat me tot het stukje bracht is niet dat Robin van Persie een moslim is. Dat weet ik met velen al lang en daar heb ik nooit een woord aan besteed. In een pluriform land met vrijheid van godsdienst maakt het niet uit welke religie of levensovertuiging iemand heeft.

    Het ging me om wat anders, namelijk dat bij mijn weten voor het eerst een landelijke krant voorzichtig naar voren bracht dat de religie van een speler wel eens van belang kon zijn. Omdat het bericht van afgelopen maandag nergens opgepikt werd wilde ik het noemen. Ik zie er het doorbreken van een taboe in. Maar het kan zijn dat ik dat voor sommigen niet expliciet genoeg gemaakt heb dat het me daar om ging. Ik had ervoor kunnen kiezen om ‘NRC’ of ‘taboe’ in de titel te zetten. Maar het probleem was dat het ook weer niet om de NRC ging, maar toch echt om Robin van Persie en zijn opereren in de groep.

    Dus eigenlijk ging het ook niet om de voetballer Van Persie of het feit dat-ie moslim is, maar om het groepsproces. Van die eigenzinnige voetballers en begeleiders die weken bij elkaar gezet worden. Wie de recente historie van het Nederlands Elftal bekijkt ziet dat er vaak gedonder is. En dat vaak het gebrek aan eenheid achteraf als verklaring voor het falen wordt gezien. Daarom verwijs ik ook naar de Kabel.

    Verder verwijs ik naar mijn reactie aan Joost. waar ik schreef: ‘De NRC veroordeelt Van Persie’s moslimschap niet, maar zoekt er een verklaring in voor het wantrouwen tussen de spelers, de ontbrekende teamgeest en eenheid van de groep. In een groep van 25 boeddhisten met 1 van boeddhist tot gereformeerde bekeerde zou de geloofsovertuiging van die laatste bij ontbrekende eenheid ook een item worden.‘ Kortom, het maakt alleen uit dat Van Persie een moslim is omdat de anderen het niet zijn. In die zin moet je de laatste zin van het stukje opvatten.

    En degenen die het begrip ‘moslim‘ iets akeligs of juist kwetsbaar vinden dat maar beter niet genoemd kan worden moet ik teleurstellen. Voor mij heeft het dezelfde gevoelswaarde als ‘christen‘ of ‘katholiek‘. Zou je ook zo heftig gereageerd hebben op de titel: ‘Maakt het uit of Dirk Kuyt gereformeerd is?‘ Da’s dus een andere speler die oorspronkelijk uit Katwijk komt. In onze woorden schaduwen onze angsten en wensen door. Zo zie je maar weer wat ze los kunnen maken.

    Like

  5. @GK: to be honest, of ik net zo heftig gereageerd zou hebben als je had geschreven:
    = ‘Maakt het uit of Dirk Kuyt gereformeerd is?‘ =
    nee, dat denk ik niet.
    Ik zou denk ik helemaal niet hebben gereageerd (wie is Dirk Kuyt? overigens wel een mooie Nederlandse naam die je niet vaak meer hoort). We leven in een christelijk land en verreweg de meeste mensen zijn wel ergens protestantst, gereformeerd, artikel 33 of katholiek. Weinig boeiend. Het zou me denk ik niet zijn opgevallen.

    Volgens mij heb ik trouwens helemaal niet zo heftig gereageerd, maar krijg ik alleen een onbestemd vervelend gevoel bij een dergelijk ‘nieuwsitems’. En dat ga ik dan weer onderzoeken. Waar komt dat gevoel vandaan? Ik weet het niet, maar is die Robin de eerste moslim die in een Nederlands elftal speelt? Dan zou ik het een beetje kunnen beginnen te begrijpen, alleen kan ik me dat niet voorstellen. Zijn er niet vaker problemen geweest tussen blanke en zwarte spelers, tussen katholieke en protestante of islamitische voetballers die elkaar in het Nederlandse elftal aantroffen? Ik ken die geschiedenis helemaal niet, maar vermoed dat er nu geen enkel probleem is dat we niet al vele malen in het verleden hebben gezien en uiteindelijk allemaal opgeblazen nieuwitems waren. Als er dan plotseling het geloof (voor het eerst????)voor mijn gevoel) met de haren (maar misschien is het ook al wel eerder voorgevallen) bij wordt getrokken, dan wordt ik wantrouwend.

    Als je een imam uit Engeland (verbaal) af wil branden met voorbeelden (die er te over zijn) dan vind je mij aan je zijde. Maak je uiterst kritische blogs over andere geloofsverdwaasden die een gevaar voor onze democratie of samenleving zijn (met weer voorbeelden te over), sta ik met ‘geslepen messen’ naast je op de barricade, maar kom je met een blog zonder enige bewijsvoering waarin je (nogmaals pertinent) stelt = Door zijn godsdienstige overtuiging was de afstand tot de groep vergroot. = dan sta ik niet naast je. Het pertinente in je observatie stuit me namelijk tegen de borst.

    Ik ben blij dat je het nogmaals aan mij hebt proberen uit te leggen en ik ben soms wat traag van begrip, maar ik had het geloof ik de eerste keer al goed begrepen. Als je vindt dat je een taboe moet doorbreken moet je dat vooral doen. Dat is ons democratisch recht en zelfs soms onze plicht. Daar ben ik het dan ook volledig mee eens. Maar als je pertinente en suggestieve uitspraken doet over een persoon (die ik overigens niet ken en die een Godsdienst aanhangt die zeker niet mijn fiat heeft, zoals trouwens geen enkele Godsdienst die zich met het leven van anderen bemoeit) dan vind ik dat incorrect en als ik zin heb zeg ik er wat van.

    Volgens mij ben je dan niet bezig groepsprocessen te begrijpen, maar juist integendeel te beïnvloeden. Als je ze had willen begrijpen was je objectief gebleven en met een aantal concrete voorbeelden gekomen waaruit bijvoorbeeld blijkt dat de vrijdagse moskeegang van die Robin ervoor heeft gezorgd dat het Nederlandse elftal roemloos ten onder is gegaan en met de staart tussen de benen thuis is gekomen. geloof me, ik zou daar intens van kunnen genieten. Maar…

    Ik mis je concrete voorbeelden. Hebben ze elkaar voor vuile aanhanger van een ‘kinderverkrachter’ uitgemaakt? Moordende en verkrachtende kruisvaarders? Ik noem maar een paar dwarsstraten. Wat maakt dat jij zo pertinent kan zeggen: ‘Door zijn godsdienstige overtuiging was de afstand tot de groep vergroot.’ en daarmee een hele reeks suggesties in de lucht laat hangen?

    Als je me niet beantwoord zal ik dat begrijpen hoor. Dit kunnen soms zinloze discussies worden, vooral omdat ik helemaal niet weet over welke personen het gaat. Maar alsjeblieft maak geen pertinente opmerkingen meer over een persoon of een groep zonder minimaal met een aantal concrete voorbeelden te komen. Nu wek je de suggestie dat de bal bij Robin ligt. Hij is de vedette en de moslim en dus (vermoedelijk, hoewel jij veel pertinenter bent) de schuldige voor de afstand tussen hem en andere groepsleden. Misschien waren anderen wel jaloers op hem en konden ze zijn conversie naar de Islam niet accepteren. Dan zijn inderdaad zijn voetbalkwaliteiten en godsdienstige overtuiging deels de oorzaak van de afstand tussen hem en de groep, maar het leest dan heel anders.

    Like

  6. @Jack
    Hoezo een blog zonder bewijsvoering? Als je zegt de voetballers niet te kennen en dat de verwikkelingen rond Oranje je hoegenaamd niet interesseren kun je dan oordelen over de bewijsvoering? Daar begrijp ik nou weer helemaal niks van. De feiten waarvan ik uitga zijn gewoon in de publiciteit te vinden. Er is niets suggestiefs in.

    Nee, Van Persie is niet de eerste moslim in Oranje. Zo speelde Khalid Boulahrouz ook voor Oranje. Maar omdat er bij mijn weten geen statistieken worden bijgehouden over de levensovertuiging van de spelers kunnen we het niet weten. Dus best mogelijk dat er 80 jaar geleden al moslims uitkwamen voor Oranje. Toen was Nederland immers de grootste moslimstaat ter wereld. Dus zo onwaarschijnljik is het niet eens.

    Maar ik denk dat het gezien de groepsgeest en de verdeeldheid om iets anders gaat en de vraag anders moet zijn: Speelde er eerder een bekeerde (=in dit geval een autochtone Nederlander) moslim in Oranje? Ook daarover zijn bij mijn weten geen statistieken en bijzonderheden. Maar de vraag maakt misschien duidelijk op welk vlak de gebrekkige eenheid, het elkaar misgunnen van succes en de kinnesinne gezocht moet worden. In de tegenslag wordt elk verschil uitvergroot. Ook als dat onterecht is. Maar het gaat niet om de beschrijving van een gelijk, maar om het begrip van een ontspoord proces.

    En nogmaals dat die Robin van Persie een moslim is interesseert me niet. En wat voor type moslim hij is interesseert me evenmin. Of-ie de moskee wel of niet bezoekt moet-ie zelf weten. Ik begrijp niet dat je niet begrijpt dat in deze groep die zo slecht presteerde de verschillen uitvergroot werden.

    Like

  7. @GK: Ik heb jarenlang – professioneel – groepsprocessen moeten begeleiden. Het uitvergroten (itt het opsporen) van verschillen was daar geen onderdeel van, hoewel sommigen dat graag wilden doen of deden voor een “hanging party”.
    Er moet immers een zondebok de woestijn ingestuurd worden : -) in termen van
    In ieder geval was het niet mijn schuld dat we(?) verloren hebben : -))))))))))))))))
    Wiens schuld was het dan wel? Haaa!

    Ik hoor trouwens niemand zeggen dat we verloren hebben. ZE hebben verloren. Waren we kampioen geworden dan was het natuurlijk WE geweest.

    Als je het mij vraagt was het de schuld van de ouders. Die hebben die coryfeeën als kind teveel verwend.
    Zo, heb ik ook eens een mening over voetballers.

    Maar je hebt in deze wel gelijk:
    ik heb het niet gevolgd en:
    Ikke niet begrijpen.

    Maar dat heb ik met al dat ‘sportieve’ gedoe van op de bank zitten.

    Like

  8. @Jack
    Maar dan zeggen we toch hetzelfde? Als het goed gaat binnen een groep dan worden de overeenkomsten benadrukt. Als het slecht gaat de verschillen. En met groepsproces bedoelde ik niet een cursus ‘omgaan met’, maar de dynamiek van een groep.

    Like

  9. @Herman
    Interessante verwijzing dat de verklaring in de NRC op losse schroeven zet. En de speculaties hier. Bedankt daarvoor. Natuurlijk hoeft iemand die getrouwd is met een Nederlands-Marokkaanse vrouw en een Marokkaanse waarnemer heeft geen moslim te zijn. Ik denk evenmin dat Van Persie liegt. Waarom zou hij? Geloof en etniciteit lijken door elkaar gehaald te worden. Zoals zo vaak. Toch kan in de beeldvorming -ook binnen de spelersgroep- van belang zijn dat gedacht wordt dat-ie moslim is.

    Like

  10. Pingback: Een blogger is altijd aan zet: evaluatie 2012 « George Knight

  11. Jongens -jongens toch dat gelul over godsdienst.
    We hebben het hier toch over van Persie, een speler waar we
    al een aantal jaren het leiderschap van oranje willen ophangen.
    Hij kan dit niet waarmaken, maar men blijft hem vooruit schuifen.
    En andere mensen ergeren zich daar aan.
    Van Persie vind dat het leiderschap hem toekomt, maar maakt het niet waar.
    Dan ontstaan er groepjes en andere meningen, dit komt niet door een geloof
    overtuiging.
    Want als van Persie er afgelopen wk 10 had gemaakt, had iedereeeeen hem plat geknuffeld.
    Dus het is de houding van van Persie, waardoor de groepjes vorming ontstaat.
    Van Persie is een geweldige club voetballer, maar bakt er in oranje weinig van.

    Groet Willem

    Like

  12. @Willem
    Onder Louis van Gaal waait er toch een andere wind? In een interview liet de bondscoach weten dat het nu niet meer kan voorkomen dat Van Persie niet met de pers praat. En je hebt gelijk, hopelijk schiet-ie er 10 in. Of 20. Dan juicht heel Nederland.

    Like

  13. Mensen, hij is moslim geworden. Waarom voeren jullie een discussie om een persoon die van geloof is veranderd. Mijn mening is dat het goed is en ik ben trots. Geloof het nou maar hij is moslim

    Like

  14. @Love-islam
    Of het positief is of iemand religieus of islamitisch wordt kan iedereen voor zichzelf beoordelen. Of Van Persie van geloof is veranderd weet ik niet en moet hij zelf maar uitmaken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.