Amsterdam als vrijplaats tegen absolutisme en censuur? Nog steeds?

cole

De Amerikaanse historicus Juan Cole kijkt naar de geschiedenis en ziet vrijplaatsen als Genève of Amsterdam die zich aan de druk van de absolutistische 18de eeuwse vorsten onttrokken. Daar konden in vrijheid boeken verschijnen. Cole constateert dat het Amerika van president Obama door censuur is afgedaald tot het niveau van de absolutistische vorsten. Hij komt mede naar aanleiding van de verklaring van Lavar Levinson tot die slotsom. Deze maakte afgelopen week bekend zijn bedrijf Lavabit te sluiten omdat-ie persoonsgegevens van zijn klanten niet aan de geheime dienst wil overhandigen. Waartoe de Amerikaanse overheid hem verplicht.

Cole trekt de parallel van Voltaire die midden 18de eeuw voor de Franse koning vluchtte en in onder andere Engeland en Nederland terechtkwam en internetgebruikers die nu een buitenlandse provider moeten zoeken om onder de druk van de Amerikaanse overheid uit te komen. Juan Cole doelt niet alleen op de massale spionageprogramma van de geheime diensten, maar ook op de censuur door de Amerikaanse overheid: ‘Government employees have been forbidden to read the Wikileaks diplomatic cables. As a result, web sites that republish or discuss them, such as Tomdispatch.com, have been blocked on government servers.’

De gelijkenis gaat verder. Klokkenluider Edward Snowden is gedwongen asiel in Rusland aan te vragen omdat-ie in zijn geboorteland geen zicht op een eerlijk proces heeft. Critici die vanwege het algemeen belang het publieke debat aan willen zwengelen worden door het establishment buiten de orde geplaatst. Met de bedoeling ze tot zwijgen te brengen. Cole concludeert dat de VS nu terug is bij het absolutisme van de 18de eeuw. Het alternatief voor Amerikanen om vervolging en arrestatie te ontlopen is het vrije Amsterdam: ‘Next we’ll have to publish our books and blogs anonymously in Amsterdam for fear of arbitrary arrest.’

Wat bedoelt Cole met zijn Amsterdam? Is dat het symbool van een onafhankelijk, zelfverzekerd en machtig Nederland zoals dat ooit bestond en nu een historisch voorbeeld is geworden? Of ziet-ie werkelijk in het 21ste eeuwse Amsterdam een vrijplaats voor de meningsuiting dat het ooit was? Maar weet Cole dan niet dat de huidige macht van de VS tot in allerlei verre regeringskamers reikt? Weet-ie dat het Nederlandse kabinet zich nog steeds niet uitgesproken heeft over de massale spionage en de rol van de NSA in Nederland? Moet ‘de republiek‘ Amsterdam zich vrijmaken van Den Haag om precies in dat te voorzien waarvoor Cole vreest? Zijn historische vergelijking over Amsterdam zorgt voor een Amerikaan voor reliëf en blijft daarom bijzaak, maar is voor een Nederlander bittere hoofdzaak. Hoe dan ook zet zijn historische schets aan tot nadenken.

f4.highres

Foto 1: Schermafbeelding van begin artikel Where is our Amsterdam? Lavabits, Snowden & Wikileaks Censorship recall age of Absolutism van Juan Cole, 9 augustus 2013.

Foto 2: Titelblad van Anti-Machiavel door Voltaire uitgegeven in Amsterdam, 1741.

9 gedachten over “Amsterdam als vrijplaats tegen absolutisme en censuur? Nog steeds?

  1. Snowdon wordt geacht loyaal te zijn aan zijn werkgever en niet eigenstandig de spreekbuis uithangen.. Dat hij voeding zou willen geven aan het publiek debat is twijfelachtig. Het establishment weet al 70 jaar dat de inlichtingendiensten overal spioneren. Mede dankzij het opzetten van een wereldwijde spionage is Duits niet mijn voertaal en hoef ik mijn joodse buurman niet te minachten.
    Het klootjesvolk is overigens alleen maar geïnteresseerd in de dieselprijs en de nieuwste vinding van de hamburgerketen en niet te vergeten de nieuwste super gewelddadige film van James Bond natuurlijk.

    Like

  2. @Reine
    Zelfs president Obama heeft in een persconferentie indirect toegegeven dat Edward Snowden een zinvolle bijdrage aan het debat over de nationale veiligheid heeft geleverd. Het belang van Snowden is dat-ie de informatie over de massale spionage die bij critici al jaren bekend was zwart op wit aantoonde. Zodat ook deze critici verder konden en niet langer gevangen zaten in hun zwijgplicht en juridische restricties. Zonder de onthullingen van Snowden zou de regering-Obama nu nog steeds al deze feiten kunnen ontkennen. Na Snowden was dat niet meer mogelijk.

    Er zijn vele standpunten over Snowdens mate van schuld. Dat loopt van vrijspraak tot levenslange gevangenisstraf. Maar dat verschil van mening hoeft een eerlijk proces niet te blokkeren. De door een VN-rapporteur geconstateerde marteling van die andere klokkenluider Bradley Manning en de heksenjacht van Obama op klokkenluiders geeft aan dat de Amerikaanse rechtsspraak gecorrumpeerd is. Een eerlijk proces staat niet meer op voorhand vast.

    Het is krom om in abstractie te zeggen dat een publiek debat zinvol is, maar vervolgens degene die dat debat aangezwengeld heeft uit dat debat te weren. Want iemand als Snowden die het beste met zijn land voorheeft en zijn niet informatie niet voor geld verkoopt is het voorbeeld van de klassieke klokkenluider. Dan is het niet juist om zo iemand met een wet uit 1917 te vervolgen als een spion.

    Het is onzin dat Snowden loyaal zou moeten zijn aan zijn werkgever, een particulier bedrijf. Waarom, voor de winstcijfers? Als hij vindt dat het algemeen belang zwaarder telt door geheime informatie naar buiten te brengen omdat de overheid structureel de grondwet overtreedt dan is het juist de plicht van iedere burger om daarover niet te zwijgen. Moest hij anders na zijn pensioen zeggen: Ich habe es niet gewusst?

    Like

  3. Ik geloof niet in een algemeen belang dat als spionage bekend wordt dat je daar een betere samenleving door krijgt. Spionage is gewoon een veelkoppige draak. Als je een kop afhakt los je niets op.
    Bovendien ziet de samenleving spionage als een bittere noodzaak om andere grootmachten het hoofd te bieden.
    Kortom als je niet mee doet dan ga je het loodje leggen.
    Daarom is het klootjesvolk ook altijd weer blij als superspion 007 zijn klusje heeft geklaard.

    Like

  4. @Reine
    Dan verschillen we fundamenteel van mening over de vraag of het nodig is om de eigen burgers massaal te bespioneren. Want daar gaan alle onthullingen over. Niet over een tap in Bagdad of Beijing, maar wel in Kansas of Dallas. Natuurlijk moet een land zich verdedigen en denken aan z’n nationale veiligheid. Maar die ‘normale’ spionage wordt in het debat van de laatste twee maanden niet ter discussie gesteld.

    Wat het nog erger maakt is dat er feitelijk geen parlementair of juridisch toezicht is op de dataverzameling en de massale spionage die sinds de invoering van de Patriot Act mogelijk is. Naar de geest en de letter wordt die wet verkeerd toegepast en op de verkeerde doelgroepen gericht. Spionage die trouwens ook kritische onderzoeksjournalisten onwettelijk op de korrel nam die de overheid kritisch volgden. De enkele volksvertegenwoordigers die zitting namen in commissies over de inlichtingendiensten en bezwaren hadden werden juridisch tot zwijgen gebracht. En in openbare zittingen logen de chefs van de veiligheidsdiensten over de aard en de massaliteit van de dataverzameling.

    Hoe kun je dat alles nou billijken?

    Like

  5. 9/11 doet iedere Amerikaan sidderen. Ook de Boston-marathon maakt duidelijk dat dit wellicht had kunnen voorkomen met meer controle/spionage onder de ingezetenen. De critici kunnen wel aantonen dat de formele wetten thans niet deugdelijk zijn maar als ze vragen wat het volk wil dan zullen ze waarschijnlijk een antwoord krijgen fat die formele wetten dan maar aangepast moeten worden in de richting van uitgebreide legale controlebevoegdheden vanuit de overheid,

    Like

  6. @Reine
    Het is andersom. Door de massale spionage wordt de focus op de terroristen uit het oog verloren. Doel en middelen sporen niet langer. Geld wordt rondgepompt naar particuliere bedrijven niet omwille van de nationale veiligheid, maar omwille van de winst.

    Een verdere aanpassing van de formele wetten met als gevolg nog meer staatsmacht heeft om drie redenen de grens bereikt en is niet mogelijk. Ten eerste is zo’n aanpassing in strijd met de grondwet die nu al geschonden wordt. Dat gaat voornamelijk over het zogenaamde 1ste en 4de Amendement. Dus nog meer schendingen is nog minder denkbaar. Ten tweede is het volk in meerderheid afwijzend over de massale dataverzameling en spionage omdat het op de eigen vrijheid gesteld is. De meeste oppositie komt van libertair rechts, gematigd rechts en progressief links. Ten derde zetten allerlei kritische politici, burgerrechtengroepen en onderzoeksjournalisten druk op het publieke debat. De burgers zijn zich bewust geworden van het ondemocratisch handelen van de regeringen Bush en Obama.

    Like

  7. Welk percentage Amerikanen is er nu serieus bezig met deze materie?
    Nu Snowdon eigenhandig door Putin het zwijgen is opgelegd gaat het klootjesvolk weer over tot de orde van de dag.. Ze werkt weer vban ”s morgens 6.00 uur tot ’s avonds 22.00 uur om de grote consumptiebehoefte en de verzekeringspremies te betalen. Ook de veelkoppige draak hervat zijn werk.

    Like

  8. @Reine
    Amerikanen zijn op hun eigen vrijheid gesteld. Ze maakten zich niet druk over wat Bradley Manning naar buiten bracht. Dat ging over onrecht in Irak. Maar de onthullingen van Edward Snowden zijn andere koek. Dat gaat om de directe levenssfeer van alle Amerikanen. Zoals ze de vrijheid willen hebben om zich met wapens te verdedigen willen ze niet dat de overheid in hun huizen meekijkt in wat ze doen. Het ongenoegen door het optreden van Obama en NSA wordt breed en heftig gevoeld. Hoewel de media dat proberen te neutraliseren.

    Feit is dat Snowden door toedoen van Obama geen kant meer op kon en tegen z’n zin in Rusland asiel aan moest vragen. Naar verluidt heeft-ie de documenten met topgeheime informatie al twee maanden geleden aan diverse journalisten overhandigd. Dus Putin legt Snowden feitelijk geen zwijgen op. Dat werd door hem uit politieke bedoelingen gezegd om de relatie met de VS niet nog verder te beschadigen. En om aan te geven dat hij, Putin de regels bepaalt.

    Graag terug naar het eigenlijke onderwerp: Amsterdam en de vrijheid van meningsuiting.

    Like

  9. Hahaha, nee hoor Snowdon moest vanaf dat moment stoppen, Laat volkomen onverlet wat de man al naar buiten had gebracht. Zie het nu toch eens in de letter.
    Putin lacht zich gek en terecht. Alles heeft hij immers al in de pocket! Of meent u nu werkelijk dat deze man zo naïef is?

    Zoek het in de financiële wereld. De VS is stervende, maar ze gooien er nog wel een oorlog tegenaan hoor.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.