Kan Europa zich politiek, economisch en mentaal losmaken van VS?

17mund.4-600

Het Texaanse bedrijf Lavabit dat versturen van versleutelde emails mogelijk maakt schort haar acties op. In een verklaring zegt topman Ladar Levinson waarom. Hij verloor een juridische strijd en moet de encryptie ‘uitzetten’ of gegevens van z’n klanten overleggen. Onder wie Edward Snowden om wie het de Amerikaanse overheid vermoedelijk te doen is. Levinson weigert dat en ziet sluiting als enige weg. Het is hem verboden om over de details naar buiten te treden. Levinson raadt iedereen af gegevens nog toe te vertrouwen aan een bedrijf met fysieke banden in de VS. Ook het vergelijkbare Silent Circle heeft haar diensten preventief gestaakt ‘to prevent spying’. Zie ook hier. Glenn Greenwald zet de details uiteen in een recente Guardian-column.

Door de hechte samenwerking van Silicon Valley met de NSA wordt nu ook bij het grote publiek bekend dat de privacy bij Apple, Google, Microsoft en de Amerikaanse techbedrijven die fysiek in de VS zijn gevestigd niet in goede handen is. Hoewel de samenwerking angstvallig uit de publiciteit wordt gehouden sijpelt er voldoende informatie naar buiten om te concluderen dat overheid en bedrijfsleven onder een hoedje spelen. Bedrijven als Lavabit of Silent Circle die dat niet willen voelen zich gedwongen hun bedrijf te sluiten. De schatting is dat de Amerikaanse ‘cloud computing industrie‘ door deze negatieve publiciteit en het verlies aan geloofwaardigheid de komende drie jaar tussen 21 en 35 miljard dollar aan omzet verliest. Waar kan dat geld heen?

Dit verwachte verlies aan omzet van Silicon Valley roept de vraag op wat de kans is op een (Noord)-Europese ‘cloud computing industrie‘ die financieel, politiek en fysiek los van Amerikaanse overheid of bedrijfsleven opereert. Inclusief haar partners. Wat is de kans op een autonome Europese industrie die de privacy van gebruikers garandeert, encryptie toestaat en overheden buiten de deur houdt? De crisis biedt Europa kansen.

Hoewel nog veel onduidelijk is en een onderzoek van toezichthouder CTIVD naar het opereren van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD in het najaar verschijnt lijkt de Nederlandse politiek achter de NSA aan te lopen. Voor de eigen nationale veiligheid vertrouwt Nederland op de techniek van de VS en durft het niet op eigen benen te staan. Daarmee blijft het afhankelijk van de VS, ontwikkelt het met anderen geen alternatief en wordt Nederland tegen wil en dank meegetrokken in het massaal schenden van de burgerrechten.

Kan Nederland een omslag helpen maken en een en ander combineren? Alles strikt beredeneerd vanuit het Nederlandse belang. Bij voorkeur in samenwerking met het Duitse bedrijfsleven en de Duitse overheid. Het gaat dan om 1) ontwikkelen van een ‘cloud computing industrie’ voor consumenten naar Rijnlands model dat de privacy van burgers weer zoals voorheen garandeert; 2) ontwikkelen van ICT-spionageprogramma’s met andere Europese overheden die zowel juridische garanties, autonomie los van de VS als doelmatigheid combineert; 3) terugwinnen aan eigen juridisch eigendom over de infrastructuur aan kabels en afluistercentra die onder Europese autonomie worden gesteld en 4) politiek en mentaal afstand willen nemen van de VS.

Het kabinet-Rutte heeft in de openbaarheid nog geen inhoudelijke toelichting gegeven op de onthullingen over de Amerikaanse spionage en de eigen betrokkenheid daarbij. Mogelijk omdat het gedwongen wordt door de VS om over de geheime programma’s te zwijgen. Nederland kan dit goedmaken door in samenwerking met Duitsland het initiatief te nemen voor een Europees project dat afstand neemt van de VS. Het bevordert de economie omdat het voor veel hoogwaardige banen zorgt. Het bevordert het zelfbeeld van een politiek lamgeslagen Europa dat naar de pijpen van de VS danst zoals bleek toen Europese landen het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales tegenhielden. Het is in lijn met de mentaliteit van een menselijk Europa waar de burger telt. Europa heeft nu de kans om zich politiek, economisch en mentaal los te maken van de VS.

Foto: Telegraafkamer van het Mundaneum te Brussel. Zie hier voor ‘Mundaneum, Paul Otlet en Alle Kennis van de Wereld‘.

13 gedachten over “Kan Europa zich politiek, economisch en mentaal losmaken van VS?

 1. Wie zwijgt is schuldig en Nederland zwijgt mij al iets te lang.

  Het goede nieuws is dat versleuteling werkt. Mits juist toegepast dat is. End-to-end versleuteling is daarbij een must en gooi windows er ook maar af. Ik had ergens vorig jaar al het gerucht gelezen dat Microsoft zijn master certificaat had afgestaan aan veiligheidsdiensten (welke precies weet ik niet meer) waardoor diensten d.m.v. windows update functionaliteit eigen software kunnen installeren op elke windows machine naar keuze.

  Nadeel is wel als je dit doet dat je door gedragsverandering de aandacht op jezelf vest. Op King Billy’s laatste blog staat een presentatie van XKeyscore. Daarin staat bijvoorbeeld dat er zogenaamde “selectors” ingesteld kunnen worden voor anormaal gedrag.

  vb -iemand die encryptie gebruikt,
  -iemand wiens taalgebruik niet overeenkomt met de regio waarin het zich bevindt
  -verdachte zoektermen

  Zie ook link (downloaden lukte mij niet):

  Klik om toegang te krijgen tot XKeyscore_presentation_from_2008.pdf

  Maar als mensen masaal dit zouden dan vat je de koe pas bij de hoorns. Daarmee zou je de veiligheidsdiensen buiten spel kunnen zetten.

  Noem my cynisch maar Europa gaat dit niet oplossen. Vooral omdat ik het Europese project als een Amerikaans project beschouw en niet als een autonome entiteit. Wij zijn daarin al te ver heen om van onze politici nog te verwachten dat ze de tij kunnen keren.

  Dit moet met kwantiteit opgelost worden. Wij burgers moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen. Ik heb bv. al mijn google en verwante accounts opgezegd. Met veel moeite hotmail opgezegd die ik al jaren gebruikte. Webserver ga ik verhuizen naar een niet Amerikaans provider. Whatsapp weg, Android moet weg en ga zo door. En dit doe ik allemaal niet omdat ik dan niet meer afgeluisterd kan worden. Dit doe ik om die bedrijven te boycotten.

  zie ook https://prism-break.org/ voor alternatieven.

  En stel dat we dit massaal zouden gaan doen, laten we dan eens kijken wat er gebeurd met die zogenaamde grote beurs genoteerde internationale bedrijven. Zonder ons, de gebruikers, zijn ze geen cent waard!

  Zij eruit, Levinson erin. Als wij mensen zoals hem c.q. bedrijven steunen in hun acties en (toekomstige) projecten dan kan dat hopelijk ook andere bedrijven motiveren om zich te gaan verzetten.

  Like

 2. @Rikus
  Ja. Goed om je weer te horen.

  @Reggie
  Abnormaal gedrag? Van de Amerikaanse overheid die bij het minste in de overdrive schiet? Ik vrees met je dat Europa dit niet gaat oplossen. Het heeft de power niet om het te willen. Ultieme vraag is hoe de Europese elite weer geleerd kan worden om autonoom te denken. Heropvoedingskampen in het centrum van Brussel? Voor een elite die mentaal nog in 1948 leeft. In een luchtbrug naar Nowhere Land.

  Ik ben het volledig met je eens dat dit door de burgers opgelost moet worden. Los van de politieke partijen. Het moet het Europese establishment dwingen om voor Europa te kiezen. Als dat al tot inzicht te dwingen is. Onderhorig als het aan de VS is. Dit moet Nederland niet willen. Ook niet vanuit economisch perspectief.

  Als onderbouwing het volgende: De euro is ons niet door de Europeanen maar door de Amerikanen opgelegd. Dat geeft te denken over wie eigenlijk baas in het eigen huis Europa is. Wanneer komt er eens een krachtige politicus die daar eens een lekker nummertje van maakt? Tegen de on-Democratische Obama.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/08/03/bilderberg-hielp-ontstaan-euro-maar-wordt-er-niet-aan-herinnerd/

  Like

 3. @Toetssteen
  Wat heeft de wondere wereld van Marx en Engels met Europese autonomie te maken? Ik pleit voor een derde weg (Rijnlands model) tussen wereldcommunisme en Amerikaans kapitalisme in.

  Like

 4. Men kan wel mooi babbelen over geen overheidsdwang, maar overheidsstimulering, maar die overheid moet helemaal niet stimuleren, de overheid moet opbokken!
  Indien niet, is men een nieuw speeltje van de socialistische certe aan het optuigen. Het is toch niet vreemd dat men overal dezelfde club bobo’s uit het vriendencircuit op bepaalde posten op ziet duiken? Wat wilt u als de overheid hoofdaandeelhouder is?
  Persoonlijk ben ik een aanhanger van Farage en ik zou indien mogelijk op die man stemmen.

  Like

 5. @Toetssteen
  Marcuse? Niet specifiek. De overheid moet garanderen en bewaken, niet zelf deelnemer zijn. Maar het kan wel stimuleren en initiatieven nemen. Door de vermenging van bedrijfsleven en overheid is het in de VS volledig uit de klauwen gelopen. Evenals in andere landen. Een overheid moet er voor de burger zijn. en overheid moet van de burger zijn. Deze niet overleveren aan het bedrijfsleven.

  Like

 6. Pingback: Amsterdam als vrijplaats tegen absolutisme en censuur? Nog steeds? | George Knight

 7. Pingback: Silent Circle wordt een probleem voor surveillance door overheden | George Knight

 8. Pingback: Hoe Lavabit de Amerikaanse overheid weerstaat en moet sluiten | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.