Akkari: Ik zat fout met veroordeling Mohammed-cartoons

24014_600

Weet u nog wie Ahmad Akkari is? Hij is de Deense moslimleider die namens een groep Deense imams in 2005 en 2006 de leiding nam tegen de publicatie van Mohammed-cartoons door de Deense krant Jyllands-Posten. Hij reisde met dat verhaal ook naar het Midden-Oosten om het verzet tegen de cartoons kracht bij te zetten. Nu is-ie terug in de publiciteit met een tegenovergestelde boodschap. Hij betuigt spijt over zijn eerdere actie van zeven jaar geleden. Hij verklaart dat de krant het recht heeft om cartoons over Mohammed te publiceren.

Akkari geeft nu toe dat-ie volledig fout zat, maar verklaart dat door zijn fascinatie voor de islamitische mentaliteit waardoor-ie het overzicht verloor: ‘At that time, I was so fascinated with this logical force in the Islamic mindset that I could not see the greater picture. I was convinced it was a fight for my faith, Islam‘. Hij zegt al tijdens zijn reis tot inzicht te zijn gekomen omdat-ie zag wat voor een onderdrukkende mentaliteit de moslimleiders hadden die hij ontmoette.  Hij verhuisde naar Groenland en kwam daar tot inzicht.

Bijzonder is dat Akkari zijn verontschuldiging heeft aangeboden aan cartoonist Kurt Westergaard die door moslims meermalen met de dood is bedreigd. Westergaard vindt Akkari geloofwaardig. Hij ziet er een bekering van islamist tot humanist in. Intussen volgen de andere Deense imams Akkari niet. Ze vinden het nog steeds verkeerd om cartoons van Mohammed te publiceren. En de bekering van Akkari? Die doen ze af als iemand die de aandacht zoekt. Moslims sluiten met hun gevoel voor humor niet aan bij het Westen.

Foto: Patrick Chapatte, Cartoon War, 2006

3 gedachten over “Akkari: Ik zat fout met veroordeling Mohammed-cartoons

  1. Ook veel westerse mensen kennen, als het gaat over zaken die men zelf belangrijk vindt, het verschil niet tussen humor en beledigen.

    Like

  2. @Joost
    Dat klopt. Daarom had ik het ook zo neutraal mogelijk opgeschreven. Met het accent op de cultuurverschillen die tussen Oost en West bestaan. Wat men daar verder ook van denkt.

    Interessant is dat bij Ahmad Akkari als het ware die strijd verinnerlijkt wordt. Hij moet de tegenstrijdige gevoelens, culturen en opvattingen een plek geven.

    Like

  3. Pingback: Museum Hergé annuleert tentoonstelling over Charlie Hebdo vanwege veiligheid. Slim bezig? | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.