Gaat volgens de BBC Greenwald te ver? Of gaat de BBC niet ver genoeg?
Stephen Sackur van HARDtalk van BBC World News spreekt met Glenn Greenwald. Hij bracht de onthullingen van Edward Snowden. De relatie van Greenwald met de gevestigde journalistiek is slecht. Gesprekken lopen niet soepel. Dat ligt aan Greenwald die scherp en neerbuigend in z’n oordeel over dat soort journalistiek kan zijn en aan de journalisten van de gevestigde media. Ze stellen zich doorgaans kritischer op tegenover hun collega-onderzoeksjournalisten die de vanzelfsprekendheid van de macht in twijfel trekken dan tegenover de macht zelf. Het raakt aan de vraag wat journalistiek is en hoe het verschilt van activisme. Hoewel het de gelouterde Stephen Sackur aanvankelijk lukt een houding als evenwichtige, professionele journalist aan te nemen ontsnapt-ie gaandeweg het gesprek toch niet aan die houding van onderhorigheid aan de macht.
Het is een memorabel gesprek dat ingaat op Greenwalds werkwijze en z’n overwegingen, en op de diverse posities die journalisten in kunnen nemen. Als introductie in het onderwerp een inzichtelijk gesprek.
Juist op het punt waar Sackur door had kunnen vragen, vraagt-ie niet door. Dat gaat over de voorwaarden waaronder Snowden de NSA-documenten aan Laura Poitras en Greenwald heeft gegeven. Naar aanleiding van de NSA-onthullingen in de NRC ontstond begin deze week een discussie tussen WikiLeaks en Greenwald. Een grafiek bevatte veel zwart gemaakte namen. NRC-journalist Huib Modderkolk stelde dat dat was om de bron te beschermen. Snowden dus. Maar Guardian-journaliste Janine Gibson die ook met Snowden samenwerkte zei op 19 oktober: ‘He [Snowden] has never issued any kind of edict about how we should report the story. He expressed what he thought was important, but there’s been no restrictions‘. Edward Snowden stelde dus geen beperkingen aan de journalisten aan wie hij de documenten gaf. Greenwald stelt echter dat dat wel zo is en Modderkolk sluit zich aan bij die mening. En wordt zo afhankelijk van Glenn Greenwalds interpretatie.
De houding van Greenwald om Snowden te willen beschermen valt te verklaren uit zijn angst om zelf als samenzweerder aangeklaagd te worden en het op te moeten nemen voor Snowden. De positie van Edward Snowden is delicaat omdat-ie door zijn ondertekende verklaring van geheimhouding uit de vertrouwelijkheid heeft geklapt. Zelfs critici die hem als held zien begrijpen dat daar een straf op staat. Alleen niet van hoogverraad of spionage zoals de Espionage Act van 1917 biedt -met de consequentie van jarenlange opsluiting- maar een disciplinaire straf die de ambtenaar of de werknemer past die over de schreef gaat.
Voor de zoveelste keer blijkt dat de onthullingen pas in de eerste fase verkeren. Nog maar zo’n 250 documenten zijn geopenbaard, zo verklaart Greenwald. Er komen er nog tienduizenden aan die als basis voor artikelen dienen. Mogelijk hebben Greenwald en Poitras 200.000 documenten in bezit. Het vrijgeven in een keer is een ultiem red- of wraakmiddel dat een zekere garantie biedt voor de fysieke veiligheid van Snowden, Poitras en Greenwald. Edward Snowden die nu in Rusland verzeild is geraakt heeft verklaard zelf geen documenten meer in bezit te hebben. Maar voor zijn tegenstanders valt niet na te gaan of die bewering klopt.
Written by George Knight
28 november 2013 bij 13:35
Geplaatst in Internet, Maatschappij, Media, Politiek, Recht
Tagged with Afluisterschandaal, Aftappen, Assange, Barack Obama, BBC, Bob Woodward, Boundless Informant, Burgerrechten, Censuur, CIA, Controlestaat, Der Spiegel, Edward Snowden, Eric Holder, Espionage Act, FBI, Free speech, GCHQ, Gevestigde media, Glenn Greenwald, Greenwald, Guantanamo Bay, Huib Modderkolk, Inlichtingendienst, Internet, Internetvrijheid, Intimidatie, Ivo Opstelten, Janine Gibson, Journalistiek, Julian Assange, Keith Alexander, Klokkenluider, Media, Mensenrechten, Metadata, Nationale veiligheid, NRC, NSA, NY Times, Obama, Onderzoeksjournalistiek, Onthullingen, Patriot Act, Persoonsgegevens, Persvrijheid, Peter Vandermeersch, Plasterk, President Obama, PRISM, Privacy, Publiciteit, Rechtsstaat, Regering-Obama, SIGINT, Snowden, Spionage, Staatsmacht, Staatsschuld, Stephen Sackur, Steven Derix, Surveillance, Terrorisme, the Guardian, Toezicht, Twitter, Veiligheid, Veiligheidsdienst, Verenigd Koninkrijk, Vertrouwen, Vrijheid, Vrijheid van meningsuiting, VS, Washington Post, WikiLeaks, Woodward
Eén reactie
Subscribe to comments with RSS.
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Greenwald ligt zijn werkwijze toe en probeert aanvallen erop – dat hij de informatie zou ‘privatiseren’- te weerleggen:
http://utdocuments.blogspot.com.br/2013/12/questionsresponses-for-journalists.html
George Knight
2 december 2013 at 17:27