Julian Assange betaalt de prijs van de westerse dissident

UPDATE 17 augustus: Nederlandse politici maken zich terecht zorgen over de bovenmatige straf van 2 jaar die de leden van Pussy Riot vandaag kregen. Ze buitelen over elkaar heen om hun verontwaardiging te tonen. Maar gisteren toen de Britten met voorbijgaan aan het internationaal recht dreigden Julian Assange uit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen te halen zwegen ze. Onze politici spreken op hoge toon over exotische dissidenten, maar zwijgen als het om westerse dissidenten gaat. Toch staat alleen in dat laatste geval onze eigen vrijheid van meningsuiting op het spel. Bij enige logica zou men het omgekeerde verwachten.  

Dissident zijn is een kwestie van perspectief. Het beschrijven ervan ook. De Chinees-Australische Outcast Journalist Wei Ling Chua (蔡伟麟) geeft op de radicale nieuwsbrief Dissident Voice een overzicht en analyse van wat Assange is overkomen in zijn stuk ‘Julian Assange: The Price of Being a Western Dissident‘. Hij schetst de tegenwerking die de WikiLeaks-oprichter op initiatief van de regering Obama ondervindt van westerse regeringen. Tot rechteloosheid toe. Assange’s eigen Australische overheid inbegrepen die hem niet bijstaat.

Assange is a Western dissident, he does not enjoy the soft-power of being a Chinese one’, stelt Chua. Da’s de prijs die een westerse dissident betaalt. Westerse regeringen en media hebben Assange de rug toegekeerd. De laatsten uit jaloezie en opportunisme. Ook in Nederland steunt geen enkele partij hem van harte. Ligt hier een rol voor de Piratenpartij om haar campagne inhoud te geven? De conclusie is dat het voor westerse steun beter is om dissident in een exotisch dictatoriaal land te zijn, dan in het ‘vrije‘ Westen. Dan stopt elke steun. En werken regeringen, bedrijven en media actief mee om de ‘eigen‘ dissident buiten de orde te plaatsen.

Foto: Schermafbeelding begin artikel Julian Assange: The Price of Being a Western Dissident van Wei Ling Chua op Dissident Voice

17 gedachten over “Julian Assange betaalt de prijs van de westerse dissident

 1. assange zal naar Zweden gaan op grond van een gefabriceerde aanklacht van een paar leugenachtige wijven aldaar.
  Maar hij zal wel heel spoedig naar USA gaan en daar veroordeeld worden.
  Vanaf dat hij naar USA gaat, leeft hij geen 5 jaar meer.

  En ook daarvoor zijn wij verantwoordelijk
  We zouden hem politiek assiel moeten bieden.
  Hem hier krijgen is een fluitje van een cent.

  Like

 2. @Reinejragolo
  Klinkt als een klok.

  @PHM
  Mee eens. Ik denk dat-ie 5 jaar in een Amerikaanse gevangenis niet overleeft. Inderdaad zijn ook wij daarvoor verantwoordelijk. Waar blijft Rutte met zijn vrijdenkersruimte? Waar blijft GroenLinks? Waar blijft D66? Politiek asiel voor Assange lijkt me een goed idee. Al was het maar om een halt toe te roepen aan de almacht van de regering Obama.

  Like

 3. @GK ea: Kom nu toch zeg: “hij overleeft de gevangenis voor nog geen vijf jaar”. Wat een baarlijke onzin is dit zeg. Als hij pech heeft dan krijgt hij vele jaren te leven achter tralies. Het één en ander hangt samen met hoe schuldig hij wordt gevonden aan het verspreiden van defensie geheimen. Dat wordt in elk land zwaar gestraft, dus in de VS waarschijnlijk net eventjes wat zwaarder dan in bijvoorbeeld Nederland, dat zich voor haar veiligheid hypocriet koestert achter de rokken van de NATO en trawanten. Het zou best kunnen dat hij dus een zware straf krijgt, maar dat hij voor zijn leven moet vrezen is nonsens. Misschien dat hij wel de hand aan zichzelf wil slaan, maar ik ben bang dat die uitweg hem ook niet geboden zal worden.

  Like

 4. @Jack
  Ik zeg: ‘Ik denk dat-ie 5 jaar in een Amerikaanse gevangenis niet overleeft‘. Er zijn diverse aanwijzingen om dat te vermoeden. Er zijn vele vergelijkingen met Daniel Ellsberg gemaakt. De man die onder Nixon de Pentagon Papers openbaarde. Die staatsgeheimen bevatten. Maar Ellsberg werd met rust gelaten. Wat Assange daarentegen naar buiten heeft gebracht heeft niemand in gevaar gebracht of Amerikaanse staatsgeheimen onthuld. Maar wel inzicht gegeven in de greep op de macht van de VS. Via allerlei landen. DAT wordt hem aangerekend door het Amerikaanse establishment. Ze willen niet dat gezien wordt hoe manipulatief het is.

  In mijn ogen nog steeds geen reden om Assange buiten de wet te plaatsen en op te roepen tot zijn dood. Zoals belangrijke Amerikaanse politici doen. Wie ontkent dat dat gezegd is door belangrijke Amerikaanse politici praat recht wat krom is. Dat die uitspraken Assange de stuipen op het lijf jagen kan ik me goed voorstellen. En het zelfmoord-scenario is iets voor een slechte film. Da’s volstrekt niet geloofwaardig voor iemand met een missie, zoals Assange.

  Like

 5. @GK: Wellicht ben ik wat naïef, maar ik zie dergelijke zinnetjes als:

  = ‘Ik denk dat-ie 5 jaar in een Amerikaanse gevangenis niet overleeft‘. = dat een afgeleide, maar toch volledig andere zin van PHM is (terwijl je eerst zegt dat je het met PHM eens bent) = Vanaf dat hij naar USA gaat, leeft hij geen 5 jaar meer. =

  is wel heel erg kort door de bocht vind ik. Het type redenering die ik eigenlijk alleen bij hard-line VS haters (lees: absoluut geen kenners) tegen kom. Ik neig toch naar eerst de rechtsgang af te wachten voordat ik met iets dergelijk ‘hijgerigs’ zou komen. De VS is een rechtsstaat en net als hier dus niet altijd rechtvaardig. Meestal werkt dit in het voordeel van de brekers van de wet ivm de bewijslast. Als hij buiten de wet wordt geplaatst – zoals jij beweert – zijn er vele organisaties in de VS die dat nauwkeurig zullen monitoren en wereldkundig maken. Dus ik heb die angst niet zo. Ik denk dat het nog een hele klus voor de aanklagers zal worden om hem voor iets ernstigs te veroordelen.

  Ik heb overigens niet beweerd dat ik denk dat Assange zelfmoord zou gaan of willen plegen. Daar lijkt hij mij inderdaad niet de man voor. Het is alleen een denkbaar scenario indien hij een ‘ wraakstraf’ krijgt zoals bepaalde spionnen dat hebben gekregen. Een leven lang in isolatie. Geloof me, dan komt er weinig terecht van je levensmissie en wat dat met een persoon doet is ongewis. Maar je blijft vast en zeker in leven.

  Dat er een aantal “ Belangrijke(?)” Amerikaanse politici iets idioots hebben geroepen zal best wel ( je linkje werk overigens voor mij weer niet). Er lopen een aardig aantal idioten tussen. Hij zou deze kunnen aanklagen, want ook dat is in de VS mogelijk. Dus dat zelfmoord een scenario voor een slechte film is ben ik met je eens, net als trouwens dat hij vanuit overheidswege vermoord zou worden. Hij is veel te ‘high profile’ voor een dergelijk ‘oplossing’.

  Like

 6. @Jack
  Het kan toch dat ik het met iemand eens ben, maar het anders formuleert?

  Je gaat in mijn ogen voorbij aan de ontwikkelingen in de VS. Mijn kritiek op de VS komt absoluut niet voort uit haat. Ik ben zelfs een grote liefhebber van de Amerikaanse cultuur. En zeker zijn er daar democratische instituties die vaak stappen zetten die in Nederland ondenkbaar zijn. Maar er is een parallelle ontwikkeling met steeds meer activiteiten die zich aan controle onttrekken. Dat baart me zorgen. Op dat grijze gebied van geheime operaties die zich buiten de politieke controle afspelen doelde ik.

  Nog steeds is onduidelijk welke wet Assange overtreden zou hebben. En daarbij komt dat wetgeving om hem aan te pakken ontbreekt. Dus dat moet illegaal gebeuren. Maar toch bestempelden politici als Sarah Palin en vice-president Joe Biden hem als terrorist. En wie de Amerikaanse politiek sinds 9-11 heeft gevolgd weet dat dit etiket een vrijbrief is om iemand uit te schakelen.
  http://www.guardian.co.uk/media/2010/dec/19/assange-high-tech-terrorist-biden

  Like

 7. @GK: Tuurlijk kan je het met iemand eens zijn en het anders formuleren. Wel even controleren of er dan nog fundamenteel hetzelfde staat, of dat je er een draai aan hebt gegeven. Laat ik er dus maar vanuit gaan dat Assange ook volgens jou na voet op Amerikaanse bodem te hebben gezet vijf jaar later niet meer in leven is. Ik zou daar wel een goed fles wiskey, wijn of kratje pils om willen verwedden dat de man gewoon in leven blijft. Wie hem volgens jou of PHM dan zal doden is mij een raadsel, maar goed plenty of gestoorden en zieke geesten zijn overal aanwezig en de Amerikanen zijn niet de enigen die hij geschoffeerd heeft.

  De link in je antwoord werkt nu wel en in dat artikeltje lees ik geen groot gevaar vanuit de hoek van Joe Biden. Als jij dat wel meent zou het wel zo netjes zijn om dat hardop te schrijven/zeggen in plaats van te suggereren. Dat laatste vind ik namelijk meer in het straatje passen van stemmingmakers dan van serieuze commentatoren. Ik krijg eerder een beeld van een ‘administratie’ die het vermoeiend vindt om zich nog met de man bezig te houden. Hij is immers al buiten spel gezet en dus ongevaarlijk geworden.

  In datzelfde artikel staat trouwens hetzelfde wat ik ook hierboven beweer, namelijk: = The justice department is struggling to find legislation with which to prosecute Assange. =

  Het lijkt mij een bijna onmogelijke zaak om in een rechtszaak te bewijzen dat hij BM heeft aangezet tot zijn daden als klokkenluider. Maar zelfs als dat zo is, is een veroordeling nog mijlenver weg. Mijn indruk van het artikel, inclusief de gebruikte foto, is dat de (eenmalige?) uitspraak van Biden journalistiek wordt opgeklopt tot een nieuwsitem.

  Dat hij een luis is in de pels van de buitenlandse politiek van veel staatshoofden lijkt mij evident.
  Of hij erg veel schade heeft aangebracht is mij onduidelijk. In ieder geval denk ik dat die gaten allang weer gedicht zijn en de wereldspelers al vele spelletjes verder zijn. Of zijn onthullingen enig goed hebben teweeg gebracht is mij ook onduidelijk. Tot nu toe heb ik daar niet ‘echt een positief gevoel bij. Dat hij (of een ander) dergelijke onthullingen doet of zou mogen doen en of dat in een vrije wereld ook gewenst is lijkt mij duidelijk van wel. Dus eigenlijk zal ik heel blij zijn als het tot een ‘ high profile case’ wereldwijd wordt gevolgd. Aan Amerikanen zal het niet liggen.

  Like

 8. @GK: Ik merk dat ik aan een onderdeel van je reactie van 13:43 voorbij ben gegaan.

  Je opmerking: = Maar er is een parallelle ontwikkeling met steeds meer activiteiten die zich aan controle onttrekken. = bijvoorbeeld.

  Mij gaat het om de woordjes STEEDS MEER!
  Eigenlijk vermoed ik dat we er steeds meer zicht op krijgen dat regeringsleiders zich bezighouden met geheime (en wellicht illegale – moet worden uitgezocht) operaties. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen het nog moeizaam wereldwijd communiceren was. Het feit dat die structuren bloot komen te liggen zie ik als een vooruitgang en niet als een achteruitgang. Een Obama wordt gefileerd waar hij bijstaat, dit in tegenstelling tot vroegere presidenten als Roosevelt, Eisenhouwer of zelfs een Kennedy in zijn tijd enz.

  Like

 9. @Jack
  Ik denk inderdaad dat Assange in een Amerikaanse gevangenis moet vrezen voor zijn leven. Bij mijn weten heeft Assange de Amerikanen niet geschoffeerd, maar op een open journalistieke wijze een en ander geopenbaard. Zonder dat de staatsveiligheid of ‘spionnen’ op enig moment in gevaar zijn gekomen Dat vervolgens bepaalde Amerikaanse politici zich geschoffeerd ‘voelen’ is wat anders. Dat dient ook weer om zich in de verkettering van de vermeend progressieve en Europese Assange te profileren.

  Dat artikel over Joe Biden is maar een nieuwsbron. Er zijn er meer. Inderdaad is de zin ‘The justice department is struggling to find legislation with which to prosecute Assange’ een sleutelzin. Maar je kunt het zo opvatten dat alle moeite die de Amerikanen doen om een aanklacht te formuleren tegen Assange, wat ze eind 2010 deden, tamelijk geforceerd is om het onmogelijke mogelijk te maken. Ik ben het met je eens dat er geen grond voor een aanklacht is. Even veelzeggend is dat Zweden ook nog steeds geen aanklacht tegen Assange heeft geformuleerd. Maar toch gaan de Amerikanen door.

  Wat Bradley Manning nu overkomt wacht Julian Assange ook. Dat speelt deels op het terrein van illegale praktijken van de Amerikanen. Maar hoe omvangrijk die zijn weten we niet. President Obama wordt beter gevolgd, zeker, maar weet waarschijnlijk ook beter te verbergen. We kunnen daarom niet vaststellen dat er nu meer onthuld word. Niet in het minst omdat gevestigde media tegen de macht aanschurken en relatief weinig aan onderzoek doen. Het gaat dus om de ‘bad guy’ van de veiligheidsdiensten en geheime operaties dat bestaat naast de ‘good guy’ op Capital Hill en dynamische debatten. De vrees van Assange is juist dat-ie in handen van de ‘bad guys’ komt en achter de schermen verdwijnt. Terwijl de ‘good guys’ volhouden van niks te weten. Ook als ze dat in een rechtszaak beweren.

  Like

 10. Pingback: Assange zoekt asiel in ambassade Ecuador « George Knight

 11. Als je in de VS een boekje over pedofilie schrijft terwijl niemand dat nog gelezen heeft – een ex-psychiatrisch patiënt had een boekje aangeboden via internet en er nog 0 van verkocht – dan word je meteen op de most wanted lijst gezet en gearresteerd en vastgehouden.
  Ik correspondeer met een Amerikaanse gevangene die 85 jaar moet uitzitten en waarschijnlijk nooit meer vrijkomt. Hij kreeg 10 jaar per youtube-filmpje waarop hij zijn mening gaf. Ja, hij maakte ook een filmpje waarin hij zijn liefde voor een jongen toonde: foto van de jongen (zijn gezicht) en liefdeslied op de achtergrond. De jongen zit momenteel ook jaren vast omdat zijn vriendin een paar jaartjes jonger was dan hij. De jongen had geen probleem met het filmpje maar dat telt niet. De ouders van de jongen durfden het niet voor degene met wie ik correspondeer op te nemen omdat ze bang waren de voogdij dan te verliezen.
  Het is heel erg hoe in Rusland er geen vrijheid van meningsuiting is, hoe de omstandigheden in de gevangenissen daar zijn. Maar in de VS is het net zo erg dan wel erger! De VS sluit massaal burgers op en gevangenissen verdienen daaraan. De VS is een land waar een steeds kleinere elite alles heeft en de rest sluit men op of houdt men koest met de zondebokhetze. De elite bezit alle massamedia. De westerse wereld is doodziek! Assange, een held, is ook slachtoffer van de walgelijke westerse elite. Meer dan 90% van alle westerse media – radio, kranten, tv, tijdschriften – zijn in handen van nog geen 10 bedrijven.
  In GB werd een pedofielenorganisatie verboden in de jaren ’80. In Italië ook, in België ook. In Nederland recent ook. Hoezo vrijheid van meningsuiting? Fascisme is het en niet anders.
  Amerika is vergelijkbaar met nazi-Duitsland. Of je nou vergast wordt of levenslang wordt opgesloten, soms volledig in isolatie. Pedo’s zijn de nieuwe Joden waarmee men het fascisme weer heeft ingevoerd.
  Niet alleen pedo’s, kinderen die seks met elkaar hebben sluit men ook jaren op en levenslang hebben ze daar last van: geen baan, altijd met naam en adres op internet, veel geweld daardoor: als untermensch moeten ze leven.
  In de Westerse wereld is IEDEREEN met een beetje verstand bang om zijn of haar mening te uiten. Al jaren. Angst, hypocrisie en intolerantie vieren daarom hoogtij.
  Hier heeft niemand in Nederland kritiek op:
  http://freestudents.blogspot.nl/2009/09/there-is-fury-and-and-sadness-inside.html
  Ook niet op 200 jaar celstraf voor bezit van 20 ‘foute’ gedownloade plaatjes. Duizenden walgelijke voorbeelden kan je noemen. Idem voor drugs-gerelateerde zaken: ook een walgelijke jacht uit electorale overwegingen en uit afreageren van eigen frustraties op anderen. Wat hebben we aan Amnesty?
  http://www.seksencyclopedie.nl/columns/ca/20110327_Amnesty.html

  De zaak tegen Kusters van de NVU zint me ook voor geen meter. Ik mag die partij niet maar de zaak tegen hem is net zo schandalig als de zaken vroeger tegen Janmaat. Wilders zou ook worden veroordeeld ware het niet dat hij veel zetels heeft. Politieke processen. Net zoals proces tegen Vereniging Martijn.

  De eerste reactie die velen voelen als ik dit schrijf is een afwijzende naar mij toe. Dit is zelfhaat omdat men bang is buiten de boot te vallen als men eerlijk is, al is het tegen zichzelf.

  Mensen kunnen in een leugenachtige wereld niet meer tegen de waarheid. Dit was de voornaamste reden dat velen Pim Fortuyn haatten.
  Ach ja, we moeten maar rustig blijven. Tot er op je deur geklopt wordt.

  Like

 12. @Marthijn
  Niet in alle opmerkingen ben ik met je eens, maar wel in de grote lijn die je schetst. Mij verbaast het luie denken van onze klasse van opiniemakers. Op Lowlands kan men een petitie tekenen tegen Pussy Riot, maar niet tegen Assange. Minister Rosenthal spreekt zich alleen uit tegen de gevangenisstraf van Pussy Riot, maar zwijgt over Joris Demmink, TrapWire of Assange. Komt die eenzijdigheid nou voort uit lafheid, berekening of gemakzucht? Daar ben ik nog niet uit.

  Like

 13. Pingback: Waarom zwijgt Amnesty International over Julian Assange en niet over Pussy Riot? « George Knight

 14. Pingback: Amnesty verklaart Manning niet tot gewetensgevangene. Why not? | George Knight

 15. Pingback: Wikileaks noemt Amnesty en HRW laf en ongeloofwaardig | George Knight

 16. Pingback: Vrijheid is altijd de vrijheid van dissidenten, van eigen dissidenten | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.