Assange zoekt asiel in ambassade Ecuador

Update 19 juni 2013: Vandaag is het een jaar geleden dat Julian Assange naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen vluchtte. Assange laat z’n stem meer dan ooit horen in de media. Hoewel gevestigde media nog steeds zijn tegenstanders steunen. Ook schreef-ie met anderen het boek Cyperpunks, Met de WikiLeaks Party maakt Assange een kans op een senaatszetel in de Australische deelstaat Victoria. De recente onthullingen in The Guardian door Edward Snowden over de opbouw van de controlestaat die geavanceerder is dan velen dachten geeft WikiLeaks ook voor middengroepen relevantie. Het onlangs begonnen proces tegen Bradley Manning is een middel om WikiLeaks klein te krijgen. Pogingen van deze blogger om Nederland te laten bemiddelen in de kwestie Assange resulteerden in kamervragen van SP’er Harry van Bommel, maar niet in een actieve publieke rol van de Nederlandse diplomatie. Zweden laat zich kennen als een gesloten land dat conservatisme verbergt achter een progressieve Potemkin-façade. Assange ondervindt persoonlijk de gevolgen van de restrictieve politiek van de regering-Obama. Zijn belang is dat-ie tijdig tegen de opbouw van de controlestaat waarschuwde en een generatie van activisten en progressieve publicisten heeft gevoed.  

Julian Assange is naar de Londense ambassade van Ecuador gevlucht. Zo luiden de berichten van een verhaal in ontwikkeling. De Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino zegt het verzoek van WikiLeaks-oprichter Assange te bestuderen en analyseren. De onderminister van Buitenlandse Zaken Kintto Lucas nodigde Assange al in november 2010 uit. Voor zijn programma The World Tomorrow op RT had Assange onlangs een gesprek met de Ecuadoriaanse president Rafael Correa. Een progressieve politicus.

Ecuador biedt Assange een platform dat de VS hem wil onthouden. Dat Assange op het Ecuadoriaanse aanbod ingaat geeft aan hoe bedreigd-ie zich voelt. Juridische mogelijkheden om zich tegen zijn uitwijzing naar Zweden te verweren zijn uitgeput. Binnenkort wacht hem een Zweedse gevangenis met eenzame opsluiting. En daarna een uitwijzing naar de VS met een onmenselijk detentie die ook Bradley Manning ondergaat.

Assange’s vlucht is een omkering van waarden en een blamage voor de vrijheid in de westerse wereld. Als een Kim Philby vlucht een westerse dissident voor westerse repressie naar een niet-westers land. De FBI zit hem op de hielen. Assange maakte de programmareeks voor het Russische RT omdat-ie door de westerse media verketterd werd. Ook ‘progressieve’ vrienden lieten hem in de steek. Behalve maatschappijcritici als Noam Chomsky, Daniel Ellsberg of Chris Hedges. In Nederland nam geen enkele politieke partij het voor hem op.

Sympathisanten van Julian Assange en WikiLeaks zien de samenwerking tussen Amerikaans bedrijfsleven en de regering-Obama als fascisme. Daarvoor is Julian Assange nu gevlucht omdat hij inschatte dat hem in het Westen geen eerlijk proces meer wachtte. Zijn vlucht tekent ons tekort aan democratie. Een zwarte dag.

Foto: Schermafbeelding van de verklaring over Julian Assange dd. 19 juni 2012 van de Ecuadoriaanse ambassade in Londen

Advertentie

13 gedachten over “Assange zoekt asiel in ambassade Ecuador

 1. Triest. Het gebruik van het woord fascisme wekt bij mij bij voorbaat argwaan op, maar de sympathisanten van Assange zoeken het in dit geval in de goede richting o.a. gezien de volgende woorden:

  == […] [T]he reason the Wall Street banksters have not been prosecuted for their crimes is that they are an essential part of the Federal Reserve’s policy to preserve the US dollar as world currency. Possibly the collusion between the Federal Reserve and the banks is organized, but it doesn’t have to be. The banks are beneficiaries of the Fed’s zero interest rate policy. It is in the banks’ interest to support it. ==

  &

  == “[…] [O]ur government,” which allegedly represents us, rather than the powerful private interests who elect “our government” with their multi-million dollar campaign contributions, now legitimized by the Republican Supreme Court, is doing its best to deprive us mere citizens, slaves, indentured servants, and “domestic extremists” from protecting ourselves and our remaining wealth from the currency debauchery policy of the Federal Reserve.==

  Deze opmerkingen komen niet van een kleine jongen, maar van ex Assistant Secretary of the US Treasury Dr. Paul Graig Roberts in een belangrijk artikel:

  COLLAPSE AT HAND

  http://www.foreignpolicyjournal.com/2012/06/07/collapse-at-hand/

  En dan is er nog de zeer controversiële National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2012 – zie wiki – eind vorig jaar ondertekend door Obama. Hier nog een interview met Ray McGovern daarover met transcript.

  Military to Gain Power of Indefinite Detention in Senate Bill

  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=7684

  Van de politiek in Nederland verwacht ik niets. Over msm en politiek in de VS kreeg ik vorig jaar nogal wat inside info en die was nog meer verontrustend dan hierboven al in die clip van RT aangegeven. Eelco Bosch van Rosenthal stelde bij zijn afscheid als correspondent bij P & W dat de Amerikaanse politiek volkomen verrot en failliet is. Toen ik vroeg of het echt zo was dat 80% van de Amerikanen geen vertrouwen hebben in hun Congress kreeg ik als antwoord dat ik daar maar 90% van moest maken. Een aardige schatting , want via onderzoekjounalist Pepe Escobar las ik recent dat de approval rate 14% is. Waar is de tijd gebleven dat Karel van Wolfferen een pagina-groot artikel in NRC schreef onder de titel “De teloorgang van het gezonde verstand” waarin deze stelde dat Amerika totaal ongeschikt was om de wereld te leiden? Dat was 1998.

  En dan te bedenken dat ik goed met Amerikanen heb samengewerkt! Pragmatisch, open, loyaal, noem maar op.

  Like

 2. @King Billy
  Ik ben ook bang dat Assange in een film met een slecht einde terecht is gekomen.

  @Arjan
  We zijn het eens. Met de term ‘fascisme’ moeten we oppassen. Het is historisch gebonden. Chris Hedges gebruikt hem om op de hechte samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid te wijzen. Dus een soort corporate corporatisme dat zich onttrekt aan politieke besluitvorming en controle omdat het op voorhand akkoorden sluit. Dit in tegenstelling tot Rob Riemen van Nexus die bij Geert Wilders pre-fascistische tendensen zag en naar mijn idee te veel projecteerde en extrapoleerde. En zichzelf positioneerde. Zijn beschuldiging heb ik hier kritisch ontkend. Maar Hedges en andere critici hebben het denk ik wel bij het rechte eind hebben doordat ze hun voorbeelden in de Amerikaanse realiteit vinden. Met buitensporige inzet en verheerlijking van geweld, een zelfbeeld van almacht en heersen, hechte samenwerking tussen staat met bedrijfsleven en media, het afkalven van het politieke belang, het manipuleren van de publieke opinie en het afnemend belang van de democratische instituties. Als dat niet op fascisme begint te lijken dan weet ik het niet meer.

  Like

 3. De Australische jurist Donald Rothwell acht de poging van Julian Assange om asiel te zoeken in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen succesvol. Als hem asiel verleend wordt komt-ie buiten bereik van zowel het Europese arrestatiebevel als het Amerikaanse verzoek tot uitlevering. De VS en Ecuador hebben geen uitleveringsverdrag met elkaar voor politieke aanklachten. Asiel houdt ook in dat als Assange onder de jurisdictie van Ecuador staat hij vanuit de ambassade een vrijgeleide heeft om via een Brits vliegveld naar Ecuador te reizen. Andere juridische experts menen echter dat die toepassing van het asielrecht alleen tussen Latijns-Amerikaanse landen onderling bestaat.
  http://www.sunshinecoastdaily.com.au/story/2012/06/20/assanges-bid-could-work-expert/

  Assange’s bid could work: expert
  Daniel Burdon | 20th June 2012 12:06 PM

  A BID by Wikileaks’ founder Julian Assange to seek asylum from Ecuador in South America may pay off, an international law expert said on Wednesday.

  Facing extradition to Sweden on allegations of sexual assault, Mr Assange went to Ecuador’s London Embassy seeking asylum on Tuesday.

  Australian National University law expert Professor Donald Rothwell said if Ecuador granted him asylum, it could put Mr Assange out of the reach of the United States.

  “Julian Assange has a right under the Universal Declaration of Human Rights to seek asylum from persecution,” Prof Rothwell said.

  “The Government of Ecuador has a capacity under international law to grant Assange political asylum, in which case he would then be eligible to enjoy protected passage from the United Kingdom to Ecuador.

  “If this were to occur, Assange would be able to avoid the current legal proceedings against him seeking his extradition to Sweden to face questioning on sexual assault charges.”

  Prof Rothwell said although there was a formal extradition treaty between Ecuador and the US, it did not extend to political charges.

  “Assange may also be able to rely upon the ‘political offence’ exception, which is provided for under Article 3 of the 1872 Extradition Treaty. Ecuador could also refuse Assange’s extradition to the US on the grounds that Assange had been granted asylum in Ecuador and was therefore beyond the reach of foreign law,” he said.

  Prime Minister Julia Gillard said Mr Assange still had Australia’s full consular support.

  Like

 4. Ik zie de VS al jaren als een fascistenstaat vergelijkbaar met Nazi-Duitsland.
  Mensen sluit men vanwege ditjes en datjes levenslang op, vooral als ze activistisch zijn, en dan zit men tientallen jaren, levenslang, geïsoleerd opgesloten en men heeft maar eens in de paar maanden geld om een postzegel te kunnen betalen om een brief te schrijven. Je bent vergast misschien beter af. En de machthebbers hebben alle massamedia in handen. Ook in Nederland. Ze hebben overal hun mannetjes zitten in de top: in de politiek en in de media. Met goebbelsmedia kan je niet van een democratie spreken en je ziet het aan de mensenrechtenschendingen op steeds grotere schaal dat het fascisme een betere benaming is voor de westerse samenlevingen.
  Nieuwe partijen worden makkelijk geïnfiltreerd alsook nieuwe media. GeenStijl, al opgekocht door de telegraaf, is nog onafhankelijk en zij plaatsten files van Wikileaks op haar site. Maar na een paar jaar komen er wel mannetjes binnen met een goede CV en na jaren proberen lukt het wel daar enkele mensen op belangrijke posities te krijgen. Zodat ook dat bastion genomen is. VPRO is ook nog redelijk onafhankelijk – zij plaatste ook Wikileaksfiles alleen nadat GS ze voorging want uit zichzelf durft ze niets en dat is een gevolg van een fascistisch klimaat: zelfcensuur – maar daar regeert de angst al decennia.
  Het is 1 kliek allemaal en de massa wordt rustig gehouden met brood en spelen: voetbalgekte wordt aangemoedigd als afleiding en op het plein worden misdadigers onthoofd: denk aan de focus op criminaliteit in de media. Heksenjachten zijn het gevolg van de onmacht van het volk en als afleidingsmanoeuvre van machthebbers.
  De heksenjachten van vroeger kwamen van bovenaf. Van de Kerk en niet vanuit het volk. Totdat de Kerk zelf doelwit werd en de heksenjachten snel voorbij waren. Nu is de Kerk minder machtig en moet je denken aan megabedrijven en politici/journalisten die heksenjachten aanmoedigen, steunen of wegkijken en ze zo tolereren.
  De Piratenpartij gaat men ook infiltreren. Makkelijk als je miljoenen bezit en dat als doel hebt.
  We hebben 150 onafhankelijke Tweede Kamerleden nodig: geen vertegenwoordigers van een paar partijen. Partijpolitiek moet op de schop.

  Like

 5. En ook elders key-posities: rechterlijke macht, kan handig zijn als de Staat partij is in een rechtszaak, en sommige belangrijke subsidie-organisaties of Raad van State. Als je her en der mannetjes hebt zitten, soms vrouwtjes, dan heb je veel macht over een land. Kan ook middels chantage, lees verworvenheden geven aan iemand zodat je hem of haar eigenlijk hebt opgekocht. En uiteindelijk heerst de VS in heel de EU.
  Als kind waarschuwde men altijd voor de Sovjest-Unie. Ik was nooit een fan van de Sovjet-Unie maar dacht toen altijd al: de VS is veel gevaarlijker voor ons. Dat komt steeds meer uit.

  Like

 6. @Marthijn
  Partijpolitiek moet op de schop. Helemaal mee eens. Maar hoe? Gisteren informeerde ik bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken over partijfinanciering. Er blijkt niet alleen geen financiering voor beginnende partijen te zijn, zoals ik al dacht. Maar in het recente verleden zijn er evenmin door de bestaande partijen initiatieven genomen om dat te onderzoeken of te veranderen. Niets in die richting. Wat zegt dat over gevestigde partijen die direct of via hun vertegenwoordigers overheidssubsidie krijgen? In mijn ogen dat ze met zijn allen als groep toetreders buiten de deur proberen te houden.

  Een gemengd systeem van partijfinanciering lijkt me gewenst. Waarin vertegenwoordigers en partijen een overheidsvergoeding krijgen voor de basale functies van een organisatie. Zoals kantoorhuur en materiaalkosten. Een vernieuwing zou kunnen zijn dat burgers jaarlijks een bedrag aan de partij van hun keuze kunnen bestemmen. Zodat de drempel voor toetreders lager wordt en oude partijen makkelijker verdwijnen en minder noodzaak voelen om voor het binnenhalen van subsidie hun houdbaarheidsdatum te overschrijden.

  Like

 7. En mijn laatste reactie. Op GeenStijl.nl zie momenteel je een advertentie van Defensie. Zolang media allemaal voor een groot deel van advertenties afhankelijk zijn kan je ze ook onkritisch(er) maken. De Staat, direct en indirect (subsidie-organisaties), adverteert voor een groot percentage in de massamedia.
  Er moeten meer opiniesites/-bladen komen zonder advertenties omdat dat tegen de journalistieke beroepscode is. En kranten krijgen zelfs sinds kort subsidie meen ik van de staat!

  Like

 8. Pingback: Zweden: zaak Peter Sunde waarschuwing voor Julian Assange « George Knight

 9. Pingback: Ecuador wikt en beslist over asielaanvraag Julian Assange « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.