Assange krijgt in Nederland geen steun van de politiek. Waarom?

Welke politieke partij neemt het in Nederland op voor Julian Assange? Er is een Nederlands/Belgisch Bradley Manning Steuncomité waar SP’er Harry van Bommel tot is toegetreden. Over Assange zwijgt de Nederlandse politiek of laat het individuele vertegenwoordigers wat tegengas geven. Een gecoördineerde actie ontbreekt.

Assange hoort op 30 mei de beslissing van het Britse Hooggerechtshof op zijn beroep tegen uitlevering aan Zweden om daar te worden ondervraagd voor vermeend seksueel misbruik. Hij is echter niet aangeklaagd en vreest uitlevering naar Stockholm om daar rechteloos en zonder verweer opgeborgen te worden voor zijn uiteindelijke uitlevering naar de VS. Maar ook als het Hooggerechtshof Assange’s beroep toekent is-ie verre van veilig. Dan wordt een Amerikaans verzoek tot uitlevering aan de Britse regering verwacht. Amerikanen hebben afgelopen jaren de Australische regering van de sociaal-democratische premier Julia Gillard onder druk gezet zodat de Australiër Assange evenmin in het land van zijn moeder veilig is.

Assange wil de politiek in en in 2013 opgaan voor een plek in de Australische senaat. Hij is in het bijzonder gebeten op Julia Gillard die hem onvoldoende zou beschermen. Alleen de Australische Greens bij monde van senator Scott Ludlam nemen het consequent voor hem op. Assange ziet zichzelf als libertariër en noemt als voorbeelden voormalig liberale premier Malcolm Fraser en de progressief-vrijzinnig-liberale Don Chippo.

Wat Don Chippo in 1977 bij zijn afscheid van de Liberale Partij zei reflecteert Assange’s denkbeelden: Ik ben ontgoocheld door de partijpolitiek zoals die in dit land wordt gepraktiseerd en met de lobbygroepen die een ongewenste invloed op de belangrijkste politieke partijen hebben. De partijen lijken op bijna elk punt te polariseren, soms schijnbaar alleen voor de vorm, en ik vraag me af of de gewone kiezer niet ziek en moe wordt van de gevestigde belangen die op onrechtmatige wijze de politieke partijen beïnvloeden en of-ie niet verlangt naar het ontstaan van een derde politieke kracht, met middle-of-the-roadbeleid dat geen loyaliteit verschuldigd is aan welke lobbygroep dan ook. De derde weg is blijkbaar al vaak zonder succes bewandeld.

Waarom krijgt Assange geen steun van Nederlandse politieke partijen? Waarom D66, GroenLinks, Libertarische Partij of Piratenpartij zijn pleidooi voor vrije media en tegen het misbruik van pressie door bedrijven en overheden op politiek en rechterlijke macht niet ondubbelzinnig en vol overgave steunen is onbegrijpelijk.

Foto: Gil Elvgren’s bekende kunstwerk “Kom op schatje! Blondjes hebben meer plezier!!” Geretoucheerd met een knappe pet door Professors blogg

Advertentie

16 gedachten over “Assange krijgt in Nederland geen steun van de politiek. Waarom?

 1. Tja, Wikileaks ontmaskert dat het Westen een criminele organisatie is, die mensen vermoordt, berooft en in ‘slavernij’ drijft. En de politici zijn daaraan medeplichtig. Daarom komen ze voor A niet op.

  Like

 2. @Mihai
  Akkoord, maar dan blijf ik met een vraag zitten. In ultiem cynisme zou je verwachten dat een partij er juist baat bij heeft om zich voor Assange uit te spreken. Als niche in de kiezersmarkt. Zoals Don Chippo zegt: De partijen lijken op bijna elk punt te polariseren, soms schijnbaar alleen voor de vorm . Ofwel, waarom gebruiken ze deze vorm niet?

  Like

 3. Pingback: Waarom Julian Assange wordt uitgewezen naar Zweden « George Knight

 4. Waarom Assange wordt vervolgd, is momenteel aan Zweden. Of aan nog een vervolgprocedure.

  Like

 5. @Toetssteen
  Maar onrecht van eeuwen geleden poetst het onrecht van nu toch niet schoon? Of omgekeerd. Het gaat in onze tijd om een individu die wordt uitgeleverd naar Zweden zonder dat er een aanklacht geformuleerd is. Da’s toch op zijn minst merkwaardig te noemen?

  Kritiek op landen als Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Australie is dat ze hun ziel aan de VS hebben verkocht. Wellicht verleid onder dwang zoals een Faustiaans drama past. Dus het is nog maar helemaal de vraag of het nu aan Zweden is. In het geval dat Assange vermoedelijk over twee weken wordt uitgewezen naar Zweden als zijn beroep bij het Europees Hof van de Mensenrechten in Straatsburg niets uithaalt.

  Like

 6. Waarom excuses maken Knight? Waarom? Nee Natuurlijk waren de voorouders van de elite niet bezig met groen en blabla. Maar wat u vergeet is hoe was de levensverwachting en hoe is die nu?
  Aborigines werden niet oud en zien nu door die is verdubbeld. Zo slecht!!!

  Assange, eh, ze willen hem richting VS, maar die zitten daar ook niet op te wachten, althans, niet nu. Het is een bijna hilarische kul. Jammer dat die onzin miljoenen kost.
  Kweenie hoor maar Juul dook het bed in met . Nou dat wordt hem! Met of zonder, een gescheurd item.

  Donder mijn nest en mij huis uit!!! Ow maar dat stond niet het woordenboek. Welk een farce.
  Ik geloof die mutsen niet. Laat staan die belachelijke verkrachtingszaak. Ze wilden die gast daar en toen, zo simpel.De VS is een ander item.
  Grinnn, weinig gehoord van Ron Paul. Ja,,er

  Like

 7. @Toetssteen
  Wie heeft het over excuses? Ik niet. Het gaat over een ordentelijke rechtsgang voor Assange. Hij claimt dat de VS zich in alles op de komst van Assange heeft voorbereid, tot en met een aanklacht die eind 2010 al zou zijn voorbereid. Met verwijzing naar de Espionage Act. De VS ontkent, maar hoge politici hebben in het openbaar herhaaldelijk opgeroepen tot het vastzetten of zelfs vermoorden van Assange. En Zweden heeft geen aanklacht opgesteld. Het is inderdaad een belachelijke verkrachtingzaak die is opgezet door leden van de Zweedse sociaal-democratische partij. Naar verwachting wordt de Amerikaanse aanklacht pas naar buiten gebracht als Assange zich in Zweden bevindt.

  Ron Paul legt de vinger op de zere plek. WikiLeaks heeft de nationale veiligheid nooit in gevaar gebracht, maar uitsluitend de politiek klasse in verlegenheid gebracht in hun knulligheid. En waarom gaan de Amerikanen achter een Australische burger aan waarover ze niets te zeggen hebben? En waarom is er behalve Paul geen enkele beeldbepalende politicus in Nederland hetzelfde principiele betoog houdt? Waar zijn Rutte, Rosenthal, Verhagen, Opstelten, Wilders, Buma, Sap, Roemer, Samson, Pechtold, Slob? Te druk met hun positionering onder de Haagse kaassstolp? Waarom kent de Nederlandse politiek dit soort inhoudelijke betogen niet?

  Like

 8. Pingback: Julian Assange betaalt de prijs van de westerse dissident « George Knight

 9. Pingback: Assange zoekt asiel in ambassade Ecuador « George Knight

 10. Gut, goed zeg.. volgens mij sla je de spijker op z’n kop en de cartoon is heel raak. Ik denk ook dat ‘libertariër’ voor de middenkoers zijn juist voor velen motief is hem te steunen.
  Ik vermoed dat teveel ‘ik’-belangen van ‘grote’ mensen die oneigenlijk profiteren van hun positie (zoals wapenhandel die belang heeft bij geheime diplomatie), gewoon bang zijn voor Julian’s gezonde openheid, het effect op henzelf. Men zou trots moeten zijn op iemand als Assange die gewoon rechtuit en verfrissend is.
  Hij lijkt nu een ‘underdog-versie’ van JF Kennedy te worden.., ( bewaar me! ). Die wilde ook betere beheersing op wapenhandel. En Lady Diana (inzake de landmijnen, was telefonisch bedreigd)

  Ik hoop dat Ecuador hem kan beschermen !
  Imho kost het onrecht (bijv: ournalist zonder aanklacht ruim 550 dagen vast)de USA, Zweden en de UK(-misschien) een hoop geld doordat veel mensen hun vertrouwen erop bijstellen.

  Like

 11. Pingback: Christine Assange spreekt namens haar zoon Julian « George Knight

 12. Pingback: Van Bommel stelt kamervragen over bemiddeling in zaak Assange « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.