Parlementair onderzoek naar massale spionage, nationaal belang en nationale veiligheid gevraagd

img-030813-077.onlineBild

Gisteren maakte het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend een spionageverdrag uit 1960 met de Britten en Amerikanen op te zeggen. Dit vanwege de onthullingen van Edward Snowden over de massale spionage van Duitsers en Duitse vertegenwoordigers door de NSA. Duitsland is het meest bespioneerde land van Europa. Het doet de Duitsers pijn dat dit tussen vrienden gebeurt, omdat ze dachten dat dit eerder kenmerkend is voor de relatie met vijanden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle ziet het opzeggen van het verdrag als een noodzakelijke en gepaste stap. De Duitse verkiezingen geven een eigen dynamiek aan de relatie met de Amerikanen die in andere landen zoals Nederland volstrekt ontbreekt.

In een andere ontwikkeling wil de Duitse procureur-generaal een onderzoek instellen naar de kennis bij alle Duitse inlichtingendiensten en ministeries over de spionageprogramma’s. Vraag is of de massale spionage door de Amerikanen -mogelijk samen met bondgenoten- ten koste van het belang van de Bondsrepubliek is gegaan. Zo’n onderzoek gaat verder dan het toezicht op het opereren van de nationale veiligheidsdiensten.

Zo’n breed onderzoek dat de nationale veiligheid beredeneert vanuit het perspectief van een bepaalde staat en niet vanuit het belang van de relatie van die staat tot de VS verdient ook aanbeveling voor Nederland. Het kan gefaseerd gebeuren. Eerst in een verkennende fase via openbare bronnen en daarna via afgeschermd onderzoek bij AIVD, MIVD en ministeries. Omdat in Nederland een passend onderzoeksinstrument ontbreekt zou een breed parlementair onderzoek door Eerste en Tweede Kamer ingesteld kunnen worden. Denkbaar is dat zo’n onderzoek onder meer de nationale veilgheid, de relatie tot NAVO-bondgenoten, de burgerrechten waaronder de privacy en het functioneren van de nationale veiligheids- en inlichtingendiensten omvat.

Foto: Tweede kamerlid Ronald van Raak (SP) die minister Plasterk vragen stelt over de massale spionage. Zie hier.

10 gedachten over “Parlementair onderzoek naar massale spionage, nationaal belang en nationale veiligheid gevraagd

  1. “Omdat in Nederland een passend onderzoeksinstrument ontbreekt …”
    We kennen toch ook nog de parlementaire enquête, wat is daar mis mee? Dan kunnen getuigen in elk geval onder ede gehoord worden, dus dat gaat verder dan een parl. onderzoek.

    Like

  2. @Joke
    Een parlementaire enquete kan ook. Ik bedoelde eerder dat er zoals in Duitsland geen grondwettelijke toetsing is en een procureur-generaal het voortouw neemt. Zo’n functie zie ik in Nederland niet. Ik doelde op een onderzoek omdat voor een enquete de drempel bij sommige partijen hoger ligt. Maar inderdaad zou een parlementaire enquete het beste zijn voor de waarheidsvinding over dit onderwerp.

    Like

  3. Een Parlementaire Enquete? Met alle respect, as if pigs can fly in Dutch politics.

    Waarom wordt wordt onderstaande vraag niet gesteld in het Nederlandse en Europese parlement, zoals in de Bondsdag wél gebeurde?

    “Is het politiek gewenst dat medewerkers van Amerikaanse veiligheidsdiensten en privé-ondernemingen Nederlandse staatsburgers op een manier bespioneren, die ambtenaren van de Nederlandse staat wettelijk niet is toegestaan?”

    En via ‘”INDECT” (geheim!) is de EU hard op weg om dezelfde kant op te gaan.
    http://www.swr.de/swrinfo/indect-eu-ueberwachung-algorithmus/-/id=7612/nid=7612/did=10099160/1tlgegx/

    Like

  4. Best amusant dat vierde rijk. Het is dat het verdomde kapitalistische in de voorheen commu wereld niet mee wenst te werken.
    Normale mensen zouden dan de conclusie trekken: zij weten het beter.
    Maar nee, vrolijk gaat de EU fluitend naar a brave new world. En grutjes, het is het neoliberalisme! Het wondermiddel van aambei tot crisis.
    Zo en nu braaf.

    Like

  5. De vraag is hoe relevant het spionageverdrag uit 1960 is. Ik het het idee dat het een symbolisch gebaar is. Het zou pas zoden aan de dijk leggen als ze iets aan de huidige verdragen doen. Dat je ze daar niet over hoort zegt al genoeg.

    Ik kwam overigens dit fragmentje tegen uit Good Will Hunting “Why Shouldn’t I Work for the NSA?”
    Matt Damon wist die vraag in 1997 al te beantwoorden..

    Like

  6. @Reggie
    Klopt, het opzeggen van een oud verdrag heeft symbolische waarde.

    “Ending an agreement made in the pre-internet age gives the Germans a chance to show they’re doing something, and at the same time the Americans know it’s not going to hurt them.

    “Given the good relations between the intelligence agencies, they’ll get the information they need anyway,” he said.
    http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23553837

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.