Van Raak: Is de NSA mede-financier van de AIVD?

rvr

Update 3 augustus: Ronald van Raak stelt vandaag opnieuw vragen aan minister Plasterk. Deze keer over het afluisteren van kamerleden via de telefoon. Hij is hier als Vodafone-klant bezorgd over naar aanleiding van nieuwe onthullingen in het spionage-schandaal. Des te meer omdat-ie ook wel eens met klokkenluiders over de open lijn praat. In het Verenigd Koninkrijk geven de telefoonmaatschappijen BT en Vodafone klantgegevens door aan de Britse geheime dienst. Van Raak wil van minister Plasterk de verzekering dat dit in Nederland niet gebeurt en zijn gegevens of die van andere kamerleden niet bij de Amerikaanse NSA of de Britse GCHQ terechtkomen. Minister Plasterk krijgt steeds meer kritiek over het feit dat-ie over dit soort zaken van privacy en spionage die tot politieke en maatschappelijke leiden niet in de openbaarheid treedt. Maar zich stil houdt. 

The Guardian onthult dat de Britse veiligheidsdienst GCHQ haar diensten verkoopt aan een buitenlandse mogendheid, te weten de Amerikaanse staatsveiligheidsdienst NSA. Uit documenten die Edward Snowden aan The Guardian heeft gegeven blijkt dat de Amerikanen de Britse GCHQ 100 miljoen pond (= 114 miljoen euro) gaven. Ze suggereren dat de GCHQ afgelopen drie jaar door de NSA financieel sterk is gesteund om toegang te krijgen tot en invloed te hebben op de programma’s van de Britse inlichtingendienst. Hoe dan ook is de samenwerking tussen de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten omgeven met veel geheimzinnigheid.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) grijpt deze onthullingen over Amerikaanse-Britse samenwerking aan om een vergelijking te trekken voor  Nederland. Hij vraagt zich af of de Britse constructie gevolgd wordt voor Nederland en de AIVD. Ofwel, drukt de NSA een even sterke stempel op de infrastructuur van de Nederlandse veiligheidsdiensten? Van Raak: ‘Ik wil weten of de NSA ook mede-financier is van de AIVD. Ook wil ik weten waarom minister Plasterk zo oorverdovend stil blijft. Terwijl bijvoorbeeld de Duitse regering opheldering blijft vragen bij de Amerikanen, laat onze regering elke nieuwe onthulling over het wangedrag van de Amerikanen gedwee over zich heen komen. ‘ De Telegraaf pakt het nieuws op. De rest van de Nederlandse media zwijgt.

Van Raak heeft gelijk dat leden van het kabinet-Rutte angstaanjagend stil blijven over de onthullingen van Snowden en het functioneren van de veiligheids- en inlichtingendiensten.  Ze reageren niet in het openbaar. Het zwijgen van minister Plasterk wordt gênant. En verdacht. Hij treedt zelfs niet met sussende woorden naar buiten. De Nederlandse politiek heeft tot nu toe bijna collectief gezwegen. Wat vragen zijn aan toezichthouder CTIVD doorgeleid. Dat kan ook opgevat worden als een vertragingstactiek van de regeringspartijen.

Nodig is politieke verantwoording door de verantwoordelijke ministers in een openbare zitting in de Tweede Kamer. Het siert Ronald van Raak dat-ie de oorverdovende Nederlandse stilte over het spionageschandaal probeert te doorbreken. Het is de hoogste tijd dat de ministers Rutte, Plasterk, Opstelten en de directeur van de AIVD Rob Bertholee in het openbaar uitleg geven. In 2012 verklaarde laatstgenoemde dat de AIVD meer transparantie ‘naar de burger‘ wil bieden. Maar ook Betholee zwijgt nu. Wat zijn z’n woorden dan waard?

Foto: Schermafbeelding van bericht op sp.nl over vragen Van Raak over AIVD.

Advertentie

3 gedachten over “Van Raak: Is de NSA mede-financier van de AIVD?

  1. Pingback: Parlementair onderzoek naar massale spionage, nationaal belang en nationale veiligheid gevraagd | George Knight

  2. Pingback: Schneier: NSA gebruikte DigiNotar. Worden Nederlandse politiek en journalistiek nu actief? | George Knight

  3. Pingback: AIVD hackt internetfora en overtreedt wet. Wat deed het toezicht? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.