Wat is er nog meer nodig voor een boycot van Winterspelen Sochi?

De Russische televisiepresentator Anton Krasovsky werd eind januari ontslagen bij Kontrtv. Reden was dat-ie kort daarvoor in een uitzending openlijk verklaarde homo te zijn. De zender Kontrtv wordt door het Kremlin gecontroleerd. Zoals ooit de naast Lenin staande Trotsky werd weggeretoucheerd, zo wiste Kontrtv elk beeld van Krasovsky. Alsof-ie nooit bestaan had. Anton Krasovsky bepleit nu z’n zaak voor de westerse media.

Onder meer door het optreden bij Becky Anderson voor CNN op 12 augustus werd het ontslag opgerakeld. Trouwens een merkwaardig interview door Anderson die wel adrenaline maar geen finesse in zich heeft en Krasovsky die door zijn slechte beheersing van de Engelse taal geen finesse kan geven. Gevoegd bij Anton Krasovsky’s povere kennis van de West-Europese geschiedenis en angst voor president Putin die hij niet wil afvallen om niet verbannen te worden ontspoort het interview volledig. Maar het ontslag staat op de agenda.

Kraskovsky werd trending. Aangejaagd door de open brief van Stephen Fry om de Olympische Winterspelen van Sochi te boycotten. De achtergrond voor alle onrust is een anti-homo wet in Rusland die ‘propaganda van niet-traditionele relaties‘ onder minderjarigen strafbaar stelt. In de praktijk betekent dit volgens Wikipediadat het praten over homoseksualiteit waar jongeren bij zijn, of het dragen van uiterlijke kenmerken die verwijzen naar de LGBT-gemeenschap (zoals de regenboogvlag) strafbaar is, ook voor buitenlanders‘.

Een boycot van de Winterspelen van Sochi is om allerlei reden een prima idee en de oproep van Fry verdient ondersteuning. Hij schrijft: ‘The idea that sport and politics don’t connect is worse than disingenuous, worse than stupid.’ Dus onoprecht en dom. Dit in tegenstelling tot westerse politici en sportbobo’s die tegen een boycot zijn. In hun visie hebben sport en politiek niks met elkaar te maken. Ze tonen volop begrip in hun onoprechtheid. Jelle Z. is een petitie op Avaaz begonnen die hier getekend kan worden. Indirect ook een protest tegen de anti-homo wet, de heksenjacht op Russische LGBT’s en het ontslag van Anton Krasovsky.

Sochi

Foto: Schermafbeelding van petitie ‘Oproep tot boycot van de Olympische spelen in Rusland 2014‘ op Avaaz.org. 15 augustus 2013.

18 gedachten over “Wat is er nog meer nodig voor een boycot van Winterspelen Sochi?

 1. Ik ben er geen voorstander van om via de sport te protesteren tegen anti-homo-wetgeving.
  Ook in andere landen inclusief Nederland worden homo’s vervolgd. Het is niet juist indien Rusland de zwarte Piet krijgt toegespeeld.

  Like

 2. @Reine
  De relativering dat ook in Nederland homo’s worden vervolgd trekt alles glad. Verschil is dat Nederland geen anti-homo wet heeft. Zoals ik probeerde aan te tonen met het ontslag van Anton Krasovsky is er in Rusland op dit gebied meer aan de hand dan sport alleen.

  Like

 3. Slecht om over de rug van sport, politiek te bedrijven. Als we toch zo zouden moeten denken dan kun je alle (olympische) spelen wel boycotten en daarmee dus opdoeken.

  Like

 4. @Reggie
  Da’s nou precies wat Putin en allerlei bedenkelijke politici doen: over de rug van de sport politiek bedrijven. Daar mag toch een antwoord op gegeven worden? En Fry pleit weliswaar voor een boycot van de Winterspelen in Sochi, maar is absoluut niet tegen sport of de Spelen. Integendeel, hij noemt zelfs alternatieve plekken waar de Spelen gehouden zouden kunnen worden als de boycot doorgezet wordt. Zo kan de sport juist gered worden uit de handen van bedenkelijke politici en hun partners.

  Like

 5. @George,

  Nee, ik denk niet dat er alternatieven zijn. Op elk land kun je wel iets vinden om te boycotten.
  Waarom zou Rusland met deze wetgeving een uitzondering zijn.

  Like

 6. Daar ben ik het dan hardgrondig mee oneens. Als ik de inhoud bekijk van de wetgeving die in het westen nu betiteld wordt als anti-homowetgeving (brilliant uitgevonden door hen die Putin hiermee dood willen slaan) dan is het nogal overdreven. Ieder zijn eigen stokpaardje zou ik zeggen.

  Like

 7. @Reggie
  Ok, dan zijn we het hartgrondig met elkaar oneens. In Rusland wordt de betreffende wetgeving door mensenrechtengroepen en Russische LGBT’s ook als anti-homo betiteld.

  Like

 8. @George Knight
  In Rusland mag men gerust homo of lesbo zijn, niemand die u een strobreed in de weg zal leggen. Het enige is dat men dat uitventen van eea niet ziet zitten. Aangezien de meerderheid daar zo over denkt, ben ik van mening dat men zich daar bij neer moet leggen.

  Like

 9. @Toetssteen
  In Rusland kan men volgens de nieuwe wetten geen homo zijn zoals niet-homo’s niet-homo zijn. Het beroepsverbod van Krasovsky en allerlei restrictieve maatregelen tegen LGBT’s wijzen daarop.

  Het kan zijn dat de meerderheid er negatief over denkt, of door kerk en politiek die kant op wordt gestuurd. Maar dat doet er helemaal niet toe. De universele mensenrechten garanderen dat iemand volgens zijn of haar eigenheid moet kunnen leven, en vervolgens die eigenheid ook moet kunnen uiten.

  Ik vind het ook dom van de meerderheid om zo te denken over een minderheidsgroep. En zich niet sterk te maken voor de vrijheid ervan. Want de volgende keer komen er maatregelen voor mensen met een donker Kaukasisch uiterlijk, relaties met het Westen, kleine gezinnen, joden, moslims, atheisten of wat dan ook. Juist vanwege dat idee van ‘Vandaag ik, morgen jij‘ moeten burgers elke discriminatie van een bevolkingsgroep actief bestrijden. Wat ze daar verder zelf over denken is ondergeschikt. Het gaat om het principe.

  Like

 10. Uit bovenstaande reacties blijkt duidelijk dat men in Europa maar nauwelijks beseft wat de impact is van de nieuwe wetgeving in Rusland op het dagelijkse leven van homo’s. Het gaat al lang niet meer om het niet hand in hand mogen lopen op straat of het elkaar een zoen geven in het openbaar. Extremistische groepen, veelal skinheads, sporen actief homo’s op, die vervolgens op afschuwelijke wijze worden vernederd, gemarteld en vermoord.
  De nieuwe wetgeving geeft de daders feitelijk een legitimatie om zich zodanig te gedragen, want “we hebben de wet aan onze kant”. En inderdaad, de politiek én de politie staan er bij en kijken er naar. En soms zelfs helpen ze mee om een homo te mishandelen.
  In de media rollen de sportbobo’s en de politici over elkaar heen om maar te benadrukken dat een sportboycot nooit zin heeft en dat het beter is om ter plaatse een gebaar te maken. Het IOC heeft Rusland zekerheden gevraagd met betrekking tot de veiligheid van de sporters en opschorting van de nieuwe wet gedurende de Spelen.
  Wat een waanzin om dergelijke wetgeving voor een paar weken op te schorten. Alsof het vóór en ná de Spelen niet van belang is wat er met de homogemeenschap gebeurt? Nu de Russische regering heeft laten weten dat er geen sprake is van opschorting en dat sporters die op welke wijze dan ook protesteren, gewoon bestraft zullen gaan worden, ligt de bal bij het IOC. Helaas heeft het IOC donderdag bekend gemaakt dat sporters die tijdens de spelen, op welke wijze dan ook, aandacht vragen voor de homorechten, door het IOC zullen worden bestraft.
  Daarmee zijn de risico’s van ter plaatse protesteren wel erg groot geworden, zo niet kansloos. En dus rest slechts nog de boycot. Gezien de ontwikkelingen op het gebied van internet en social media liggen daar zeker mogelijkheden. Want hoewel de politici en sportbobo’s benadrukken dat een sportboycot zelden effect sorteert kan er door de huidige mogelijkheden veel sneller en gemakkelijker aandacht voor een zaak worden gecreëerd.

  Meer weten?

  http://petities.nl/petitie/boycot-de-olympische-winterspelen-rusland
  https://www.facebook.com/boycotwinterspelenrusland
  twitter: @PieperHenri

  Like

 11. @Henri
  Succes met uw actie. Ik denk ook dat men zich in West-Europa onvoldoende voor kan stellen hoe homo’s worden opgejaagd in Rusland. Het is trouwens ook onjuist dat homo’s gelijke rechten zouden hebben en juridisch geen strobreed in de weg gelegd wordt.

  Het meest schokkende vind ik nog dat allerlei mensen verklaren dat homosexualiteit niet ‘normaal’ zou zijn. Hoe weten ze dat en waar baseren ze zo’n standpunt op? Trouwens, wat is ‘normaal’? Een roze jurk of een lange rok? Dat ze het niet normaal vinden is nog tot daar aan toe, maar ze suggereren een diepere waarheid over menselijk gedrag te kennen. Slim. Alleen, ze geven vervolgens nooit de vindplaats van hun claim aan.

  Like

 12. Pingback: Nogmaals boycot van Sochi gevraagd. Of anders Pink Power? | George Knight

 13. Homo’s opjagen in Rusland is niet nieuw, het was er altijd al. Dit heeft niets te maken met of ‘wij’ in West-Europa dat ons kunnen voorstellen. De wetgeving is nog maar net in place. Het moet nog maar blijken wat de consequenties daarvan zullen zijn voor de homo’s. Maar als ik hierboven de reacties lees is het de resultaat van die wetgeving. Hoe ze dat nu al hebben vastgesteld mag joost weten.

  Like

 14. @Reggie
  De opmerking of men zich in West-Europa onvoldoende voor kan stellen hoe homo’s worden opgejaagd was een reactie op de opmerking van Henri Pieper dat de impact van de nieuwe wetgeving onvoldoende wordt beseft. Het was een terzijde dat niets aan de positie van homo’s in Rusland afdoet.

  Lees de commentaren van Russische autoriteiten en huiver. En stel je voor hoe je zelf zou denken over wetgeving als je deel zou zijn van een minderheid die door die wetten beperkt werd in de burgerrechten. Informeer je en zie wat de gevolgen nu al in de praktijk van alledag zijn. En daarbij komt nog de intimidatie en de afschrikking.

  Of is het normaal dat iemand ontslagen wordt of in elkaar geslagen vanwege een geaardheid? Nee toch. Het ontgaat me werkelijk waarom iemand in een land als Nederland dit restrictieve beleid van de Russische regering dat mensen uitsluit zou willen goedpraten. Of zelfs ontkent dat er een probleem is.
  http://www.gaystarnews.com/article/russian-lawmaker-we-will-arrest-gay-athletes-tourists-olympic-games300713#sthash.zUNEevhg.dpuf

  Debat hier gesloten. Graag discussie verder op nieuwe draad:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/08/18/nogmaals-boycot-van-sochi-gevraagd-of-anders-pink-power/

  Like

 15. Pingback: Nogmaals over homohaat en Sochi: From Russia With Hate | George Knight

 16. Pingback: Hornstra krijgt geen Russisch visum in het Ruslandjaar 2013 | George Knight

 17. Pingback: Van ‘t Schip wil boycot WK2018 in Rusland vanwege MH17 | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.