Hornstra krijgt geen Russisch visum in het Ruslandjaar 2013

hor

Waarom is er een Nederland-Ruslandjaar 2013? Irritaties over en weer rijgen zich aaneen tot een patroon. Dolmatov, homorechten, Greenpeace, de Haagse politie die de Russische diplomaat Dmitri Borodin opbrengt en zo de Weense conventie met voeten treedt. Is zo’n jaar een vehikel dat politici uit hun hoge hoed toveren om in de marge van de evenementen de energiepolitiek kracht bij te zetten? Het lijkt er zeker op dat kunst als glijmiddel wordt gebruikt. Dat kan dus misgaan. Ellen Rutten houdt professioneel de moed erin. Ze probeert de aangekondigde publicitaire ramp te verzachten: ‘Rusland anno 2013 kent ongetwijfeld veel donkere kanten. Maar daarom is het juist in deze politiek niet al te luchtige periode, belangrijk om te kijken naar het feestelijke land dat Ruland nu óók is.‘  Tja, als het zo moet dan kan alles rechtgepraat worden dat krom is.

Nu is er gedoe met fotograaf Rob Hornstra wiens werk ik me herinner van een tentoonstelling een paar jaar geleden in de -toen nog- Utrechtse galerie Flatland. Tegen de muur lagen stapels kranten met krachtige foto’s over Sochi die de bezoeker mee mocht nemen. Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen krijgen geen visum voor Rusland om een tentoonstelling in het Moskouse centrum voor hedendaagse kunst Winzavod in te richten. In het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013 dat de goede band tussen beide landen moet onderstrepen. Beide makers organiseren nu op vrijdag 18 oktober om 17.00 uur een schaduwopening in de Stadsschouwburg Amsterdam op het moment dat de tentoonstelling in Moskou zou openen. Zoals Ellen Rutten zegt, laten we maar kijken naar het feestelijke land dat Rusland óók is. Laat het maar snel 2014 zijn.

30_hornstra

Foto 1: Verklaring Rob Hornstra en Arnold van Bruggen ‘Tentoonstelling The Sochi Project in Moskou afgelast’.

Foto 2: Rob Hornstra, Ballroom, Pitsunda, Abkhazia, 2009. C-print. 50 x 60 cm and 80 x 96 cm © Copyright the artist / Flatland Gallery

Advertentie

7 gedachten over “Hornstra krijgt geen Russisch visum in het Ruslandjaar 2013

 1. Jij zou dit toch moeten toejuichen George. Kan me herinneren dat je m.b.t. de homorechten opriep vóór het boycotten van de winterspelen in Rusland. Nu hoeft men niet meer actief te boycotten. Rusland helpt zelf een handje mee om de mensen buiten de deur te houden, is het weer niet goed..

  Like

 2. @Reggie
  Het klopt dat ik opriep om de Winterspelen in Sochi te boycotten naar aanleiding van de anti-homo wetten. Waarmee trouwens in mijn ogen niet alleen Rusland, maar vooral de internationale Olympische beweging zich compromitteert.

  Het weigeren van een visum aan een kunstenaar die een tentoonstelling inricht die notabene onderdeel uitmaakt van het officiële programma van het Nederland-Ruslandjaar 2013 vind ik wat anders. Want in dit geval boycot Nederland of de wereldgemeenschap niet Rusland, maar Rusland Nederland. Zoals gezegd de partner van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

  In deze boycot door Rusland van een Nederlandse kunstenaar zie ik opnieuw een reden om de Winterspelen van Sochi te boycotten. Steen des aanstoots voor de Russen zijn vermoedelijk de foto’s van een desolaat Abchazië. Een omstreden gebied dat vlakbij Sochi ligt en internationaal niet erkend wordt als een onafhankelijke staat zoals Rusland dat wenst.
  http://www.abkhaziagov.org/en/president/press/news/2013-10-10

  Like

 3. @George, ik begrijp dit soort spelletjes die nu gespeeld worden wel. Laat kunstenaar Hornstra maar eens ‘de donkere kanten’ van Nederland in beeld brengen, ik ben benieuwd of hij daar van kan leven.

  Like

 4. @Jan
  Ik begrijp de spelletjes niet. Waarom moet Hornstra zich beperken tot Nederland? Wat is dat voor regel? Dat ontgaat me. Nederland voor de Nederlanders, en Rusland voor de Russen? Rob Hornstra brengt trouwens Nederland ook in beeld.

  Like

 5. @George, ja ik zag ook al dat “The Sochi Project” zich kritisch uitlaat m.b.t. de Russen. Temeer een extra reden voor de Russen om ze te weigeren. Nederland (+bevriende naties) hebben een aantal stoten uitgedeeld en krijgen er nu een paar terug. Dat is inderdaad een spelletje.

  Like

 6. @George, Hornstra heeft 3 fotoboeken uitgegeven. Alle 3 gaan ze niet over Nederland. Dat is zijn goed recht. Maar het gaat me helemaal niet om Hornstra.

  Een land dat de wetgeving zo regelt waardoor de privacy van de burgers in de uitverkoop gaat, vraagt om belichting door een fotograaf. En wellicht een boycot. Het zou van integriteit getuigen eerst zelf schoon schip te maken voordat met de vinger gewezen wordt. Nu zijn het spelletjes zie gespeeld worden.

  Like

 7. Pingback: Ruslandjaar 2013: Kamerdebat gevraagd om autoritaire landen uit te sluiten van feestjaar | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.