Nogmaals boycot van Sochi gevraagd. Of anders Pink Power?

pieper

Afgelopen donderdag besteedde ik aandacht aan de vanwege zijn homosexualiteit ontslagen tv-presentator Anton Krasovsky, de inperking van de homorechten in Rusland en een petitie die opriep tot een boycot van de Olympische Spelen van Sochi 2014. Nu blijkt er nog een petitie te zijn op petities.nl die gestart is door Henri Pieper. Hij wees me er in een reactie op. Stephen Fry ondersteunt deze petitie per tweet. Tekenen kan hier. 

Wrang is dat het IOC zich tegenover de tegenstanders van het Russische anti-homo beleid formeel opstelt en tegelijk net probeert te doen alsof de Russische regering geen politiek bedrijft met de Spelen. Da’s een dubbele standaard van het IOC. Volgens GayStarNews verbiedt het IOC met verwijzing naar het Olympisch Handvest elke sporter die deelneemt aan de spelen tot protest. Want de Spelen zouden niet de plek voor ‘politieke’ uitingen zijn. Deelnemers die zelfs protesteren met een regenboogspeld lopen de kans gestraft te worden door het IOC. En in de cel gegooid te worden door de Russische overheid. Want het IOC heeft na de uitspraken van de Russische minister van Sport Vitaly Mutko niet langer de garantie dat dit niet gebeurt.

Sport en politiek zijn als vanouds nauw verbonden. Niet alleen sporters zien dat verband zoals bij het Black Power-protest bij de Zomerspelen van Mexico 1968. Medaillewinnaars Tommy Smith en John Carlos balden bij de huldiging hun vuist. Landen gebruiken sport om politiek te bedrijven. China zocht in 1971 diplomatieke toenadering tot de VS via tafeltennis, de zogenaamde pingpongdiplomatie. Argentinië organiseerde in 1978 tijdens de dictatuur het WK-voetbal en probeerde de aandacht af te leiden van de repressie. Sochi 2014 valt in dezelfde categorie. De Spelen moeten president Putin prestige geven. Is er voor Sochi een Pink Power-protest in de maak? Met Nederlandse schaatsters, Duitse rodelaars of Scandinavische skiërs die hun vuisten ballen?

Foto: Schermafbeelding van de petitie ‘Boycot de Olympische Winterspelen Rusland‘, 18 augustus 2013. Zie hier.

8 gedachten over “Nogmaals boycot van Sochi gevraagd. Of anders Pink Power?

 1. @George,

  Resumerend vanuit vorige draad.

  Ik kijk vanuit een ander invalshoek naar deze Russische wetgeving. Ik zie Poetin maatregelen nemen tegen de invloed van het westen in Rusland. Deze huidige wetgeving is geheel in lijn met eerdere acties van Poetin zoals bv. het nog niet zo lang geleden strictere regels voor NGO’s die samenwerken met buitenlandse geldschieters. Maar ook het Russische kinderadoptiebeleid m.b.t. westerse adoptieouders. Kort gezegd, Poetin is bezig met een schoonmaak actie om met name de tentakels van de CIA buitenboord te houden.

  Jouw reactie en anderen die strijden voor homorechten is begrijpelijk. Jij bent voor rechten van homosexuelen (ik ook by the way voor het geval dat je dat niet doorhad) en reageerd op emotionele gronden. Ik daarentegen zie als rationale op de achtergrond een psychologische oorlogvoering tussen Rusland en de VS. Rusland weet heel goed de tactieken die hiermee gemoeid zijn. De vroegere KGB, en waarschijnlijk de huidige FSB ook, gebruikte deze tactieken zelf ook om landen omver te werpen.

  Als de mensen het rationale willen begrijpen achter Putins keuzes (wat jij en ik daar ook over vinden) moet maar eens luisteren naar ex-KGB’er Yuri Bezmenov. Hij was ooit KGB’s propaganda expert.
  In 1 uur legt hij uit hoe ze met een 15 tot 20 jarige plan een niets vermoedende generatie klaarstoomden om het bestuur van een targetland omver te werpen en geeft daarbij voorbeelden van landen uit de geschiedenis welke de Sovjet Unie succesvol wist te communiseren. https://www.youtube.com/watch?v=SZnkULuWFDg

  Er zijn vele vormen van oorlogsvoering en dit is daar een van. Ik zie gewoonweg dat Putin een jonge generatie probeert te behoeden van westerse invloed.

  Like

 2. @Reggie
  Ik reageer juist niet uit emotionele gronden. Maar uit een oogpunt van burgerrechten. Ik hoop niet dat ik dat hoef uit te leggen. Het is de rode lijn van dit blog.

  Ik ben het eens met geopolitieke overwegingen die zeggen dat Rusland sinds 1989 door het Westen in het nauw is gebracht. En soms tekort is gedaan. Maar dat verklaart in mijn ogen niet het focussen op een binnenlandse vijand ter compensatie van de verloren status als wereldmacht. Ondanks alles vind ik de anti-homo wetgeving nog even verwerpelijk. Trouwens, ik zie er van de Russische regering eerder een teken van zwakte dan sterkte in.

  Like

 3. @George,

  Ik kan me nauwelijk voorstellen dat emoties niet meespelen. Iemand die voor burgerrechten is moet ook wel enigzins emotioneel betrokken zijn. Maar dat is eigenlijk niet een discussie die hier gevoerd moet worden. Toch moet ik opmerken dat bovenstaande petitie druipt van emotionele chantage. Klopt het trouwens dat moord op homo’s onbestraft blijft in Rusland? Dat vraag ik in alle oprechtheid want ik weet het niet.

  Like

 4. @Reggie
  Maar ik heb de petitie toch niet opgesteld? Ik kan niks met de mening dat iemand die voor burgerrechten is de emoties laat meespelen. Zo wordt alles gereduceerd tot emotie. Laat ik het dan anders zeggen. Het gaat niet om homosexualiteit, maar over gelijke rechten en uitsluiting van mensen. Hoe anderen dat ook etiketteren. Laten we naar Rusland kijken.

  Like

 5. @Reggie
  Ik heb wél die petitie opgesteld. Ik bestrijd ten zeerste dat de petitie bol staat van emotionele chantage. Het is niets meer en niets minder dan een, inderdaad emotionele, oproep tot actie. En dat de oproep emotioneel is daar ben ik best enigszins trots op. Trots omdat ik nog geraakt kan worden door het lot van anderen en dat ik daarvoor nog een statement wil maken.
  Zoals George ook zegt, het gaat niet om de rechten van homo’s, het gaat om mensenrechten! Zoals de befaamde ‘Black Power Salute’ door Tommie Smith later een ‘Human Rights Salute’ werd genoemd. En de mensenrechten worden overal met handen en voeten getreden, daar ben ik mij zeer bewust van. Blijkbaar heeft de mensheid sinds 1968 niet veel bijgeleerd.
  Ik heb er voor gekozen om mij voor dit doel in te spannen, te zorgen voor aandacht voor deze zaak. Het is gemakkelijker om op de bank te blijven zitten en cynisch te gaan doen over de zinloosheid van een petitie of over de emotionaliteit van een dergelijke oproep.
  Ik DOE iets. En wat doe jij?

  Overigens, als je serieus interesse hebt in het onderwerp, ik heb een facebookpagina aangemaakt waar steeds meer info is te vinden over de rechten van homo’s in Rusland en de boycot van de winterspelen.

  https://www.facebook.com/boycotwinterspelenrusland

  Like

 6. @Henri Pieper,

  Mijn kritiek ligt met name bij de veiligheidsinstanties die bepaalde tendensen en groepen in de maatschappij misbruiken. Wat ik DOE is proberen mensen de rationale te laten zien achter bepaalde beslissingen die genomen worden. Zoals de link die ik gaf naar Yuri Bezmenovs lectuur. Raad ik u ook aan als u een uurtje kunt missen. Biedt misschien wat perspectief. Net zoals ook IK voor gelijke rechten voor homosexuelen ben begrijp ik het ook dat landen maatregelen nemen tegen buitenlandse ‘tendensen’, die ik hier niet weer ga opsommen.

  Uw petitie is uw recht. Maar om te stellen dat er geen emotionele chantage, wellicht iets gechargeerd gezegd door mij maar toch is het zo. “het enige wat nodig is om het kwaad te laten zegevieren, is dat goede mensen niets doen”. En dat in Rusland moord op homo’s onbestraft blijft. Ik vroeg het ook al aan George, gezien dat u het schreef. Is dat zo?

  Like

 7. @Reggie
  Het gaat mij wat ver om van een particulier initiatief zoals mijn petitie, over te stappen naar lange termijn politiek door geheime diensten.
  U vraagt of het zo is dat moord op homo’s onbestraft blijft? Ik raad u aan om alleen maar eens te googlen of op youtube te zoeken naar de neonazi die werkt onder de naam ‘the hatchett’. Als de Russische politie, al dan niet in opdracht van de regering, beweert niets tegen homo’s te hebben. Zou men dit soort praktijken dan zomaar blijven toestaan?
  Ik zeg niet dat álle homo’s worden mishandeld, ik zeg ook niet dat álle homo’s worden vermoord. Maar ik zeg wél dat de nieuwe Russische wetgeving feitelijk dit soort gedrag tegen homo’s faciliteert. En dáár ageer ik tegen, ik doe wat ik kan. That’s all.

  Like

 8. Pingback: Nogmaals over homohaat en Sochi: From Russia With Hate | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.