Geweld, opstand, doden en uitzichtloosheid in Egypte

Veel is onduidelijk in Egypte. Maar duidelijk is dat de noodtoestand is afgekondigd, dat de liberale vice-president Mohamed El Baradei ontslag heeft genomen en dat het leger honderden doden heeft gemaakt onder de pro-Morsi demonstranten. De weg die het leger kiest is uitzichtloos. Egypte, een land zonder alternatief.

Advertentie

11 gedachten over “Geweld, opstand, doden en uitzichtloosheid in Egypte

 1. Ik wil de onduidelijkheden-lijst nog wel wat aanvullen.

  Ook duidelijk is dat het westen hier anders tegen reageerd als dat het doet en deed met Syrië en daarvoor Libië.

  Ook duidelijk is dat Egypte direkt na de “coupe” 12 miljard dollar heeft ontvangen van Saudi Arabië, Koeweit en de verenigde Arabische Emiraten.

  Ook duidelijk is dat ik coupe tussen aanhalingstekens zette omdat de VS niet in staat is om het een coupe te noemen (wat het wel is). Zo niet is dat nu wel duidelijk geworden.

  Maar meen je dat, heeft Egypte geen alternatief? Zetten we “democratie” nu weer eventjes aan de zijlijn. Straks als er een welgevallig kabinet zegevierd dan mag het weer meespelen.

  Like

 2. Een egyptische socioloog/politicoloog vanmiddag vanaf het dak van de Duitse ambassade met een rokende stad en geweerschoten, ge-interviewd door de ZDF:
  De huidige situatie vertoont overeenkomsten met de binnenlandse politieke situatie in de periode 1952-’54 onder leiding van Nasser. Omverwerping van de absolute monarchie o.l.v. Nasser, interim regering, verkiezingen, Nasser president, structurele hervormingen waaronder nationalisering van het Suezkanaal, aanslag door de Moslimbroeders op Nasser tijdens deze periode van hervormingen door de Muslim Brotherhood, huisarrest leiders van de Brotherhood en rücksichtloze vervolging van de Moslimbroeders.

  De haat zit diep.

  Aan de andere kant, de onverzoenlijke Muslim Brotherhood, zoals destijds reeds, streefde, en streeft naar totale overheersing, lukt(e) dit niet via de politieke dialoog, dan middels geweld jegens een ieder die niet het gedachtengoed van de Moslim Brotherhood onderschrijft.

  Egypte stevent weer af op een absolute dictatuur om nog erger te voorkomen, want Nasser zocht als afleiding voor de binnenlandse Problemen de confrontatie in de buitenlandse politiek.

  Like

 3. @Reggie
  Natuurlijk was het een coup van het Egyptische leger door president Morsi af te zetten. Die weer een coup pleegde tegen het Egyptische volk door de grondwet buiten werking te stellen. Dat bedoel ik met het ontbreken van een alternatief. De twee machtigste en best georganiseerde betrokkenen, leger en Moslimbroeders, weten zich niet democratisch te gedragen en hebben hun geloofwaardigheid verloren. En andere alternatieven worden weggedrukt.

  @King Billy
  Mee eens. Nasser wordt achteraf bewierookt, maar heeft veel bloed aan z’n handen.

  Like

 4. Drie fundamenten hielden de Egyptische staat overeind. Of verbonden danwel hielden het trotse Egyptische volk en samenleving bij elkaar, kwestie van formuleren: het leger, de Islamitische universiteit en de Koptische kerk.
  Alle drie hebben zichzelf in het kwetsbare en licht ontvlambare democratische proces volledig buitenspel gezet. De gevolgen laten zich raden. Met de wapens van de sterkste, het leger, kan dit niet worden opgelost.
  Jarenlange chaos en veel leed liggen in het verschiet met grensoverschrijdende gevolgen, die niet beperkt blijven tot het Midden Oosten.

  Met Syrie op de achtergrond, de strijd tussen Soennieten en Shi-iten in het Midden Oosten en het Palestijnse conflict, heeft de wereld er een bloedserieus probleem bij.

  Like

 5. ‘het trotse Egyptische volk’

  Zo te lezen weet u bar weinig van de geschiedenis. Egypte heette eertijds Kemet, land van de zwarte aarde. Genoemd naar het nijlslib dat elk jaar op de oevers bleef liggen als de Nijl zich terugtrok.
  De latere vergriekste naam wat huis van de god Ptah. Hwt-ka-Ptah.
  Enfin het oorspronkelijke volk bestaat uit de Kopten, de rest is Arabier. Ze hebben niets met de geschiedenis van dat land. Nou ja, om hun cultuur te vermorzelen.

  Like

 6. @toetssteen:
  Jammer genoeg onderschrijf ik je bijdrage.
  Iedereen die Egypte eens bezocht heeft weet dat de culturele rijkdommen in Egypte niet veilig zijn voor religieus, fanatieke Islamisten en dat hen wellicht hetzelfde lot is beschoren als de wereldberoemde en eeuwenoude Boeddhabeelden die eens in de woestijn stonden. Eerder religieus geïnspireerd vandalisme is in Egypte overal bij de ‘graven’ en piramides te zien.

  Ook schijnt niemand zich af te vragen wat er is gebeurd met het rijke joodse erfgoed in dat gebied en de eens autochtone joden die eeuwen lang in bijvoorbeeld Syrië en Egypte, maar ook Irak en n Iran hebben gewoond . Ook lijkt het dat niemand dit als een geschiedenis‘les’ ziet voor wat christenen mogelijk staat te wachten in die wereld. Behalve natuurlijk de christenen zelf en het handjevol joden dat nog in Iran woont. Deze groepen verlaten op dit moment op grote schaal Egypte, maar ook Libanon en Syrië en ik kan ze geen ongelijk geven. In Irak zijn praktisch geen joden meer en in Iran neemt hun aantal ook snel af. Ook lijkt het dat de groep joden in huidige Turkije kleiner aan het worden is. Ook dat zie ik als een duidelijk signaal welke kant de wereld in die regio opgaat en hoe groot de gevaren – niet alleen voor joden, maar ook – voor Christenen zijn.

  Daarnaast heb ik nergens gezien dat er ook maar een enkele relatie wordt gelegd tussen het fundamentalistische Christelijk Ethiopië, dat haar cultuur heeft weten te behouden en vooral ook bewaakt. Tevens schijnt de wereld voorbij te gaan aan de overduidelijk al lang geleden uitgebroken religieuze oorlogen in grote gebieden van Afrika. Niet alleen tussen moslims onderling (deze conflicten halen zelfs het nieuws nauwelijks of niet), maar vooral tussen moslims en Christenen. Deze oorlogen lijken zich af te spelen op regionaal of lokaal niveau, maar met de kaart erbij valt op te maken dat het woedt langs de hele breuklijn in Afrika tussen het Christelijk en Islamitisch gebied.

  Trouwens, dit hele verhaal geldt niet alleen voor spanningen tussen Islamisten en joden of Christenen, maar tussen de Islam in dat gebied en alle anders denkenden.

  Ik begon te schrijven hoe jammer ik dit vind, want ik zou graag geloven dat de Islam een werkelijk tolerante Godsdienst is. Maar zoals dit waarschijnlijk geldt voor alle Godsdiensten, is de groep die de Godsdienst op een fundamentalistische manier aan hangt allerminst tolerant. En deze intolerantie groep lijkt mij vooral binnen de Islam groter te zijn dan bij andere Godsdiensten.

  Like

 7. @Jack
  Laatst las ik in een commentaar ‘Islam, de religie van intolerantie’. Soms lees je ook ‘Islam, de religie van vrede’. Dat zijn nogal uiteenlopende visies. Ik lees in je woorden dat je ook tegen je zin en je hoop in moet constateren dat gevestigde godsdiensten zoals de islam zichzelf gaandeweg verliezen. En op het verkeerde pad komen. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat er wel tolerante gelovigen zijn, maar geen tolerante religies. En voor die tolerante gelovigen binnen intolerante religies kan men alleen maar het hoogste respect hebben. Maar voor het zeggen hebben ze het jammergenoeg niet.

  Like

 8. @Jackpastoor
  Ik ben het zeer met je eens.
  He is baarlijke kul om die veel ouder dan islam ontstane herinneringen toe te schijven aan islam die er nota bene alles aan heeft gedaan en doet om het te vernietigen. Vaak komt men met het argument met die grote islamitische traditie. Mja Nestorianen en Joden vertaalden om de Griekse teksten te behouden. Niet voor de mohammedanen, maar voor de literaire impact.
  De bijdrage aan de wetenschap van islam is 0, 0 geweest, helemaal niets. Zelfs de nul kunnen ze niet op hun conto schrijven. Sumer en de oude Indusvolken.
  Iemand die iets weet van wat er deze volken is overkomen weet dat het Westen eens een keer tot zijn positieven moet komen.

  Like

 9. @George Knigt
  Islam is geen vrede, als u dat gelooft steekt uw hoofd diep in de grond. Zuiver naar de letter van het NT zal het erg moeilijk worden om van Jezus een warlord te maken.
  Vaak hoort men de bekende zaken om een zwaard te kunnen kopen, maar ja, op de buitenwegen was zulks noodzaak. Per slot is idealisme één ding, domheid is niets meer of minder dan naïef.
  O ja, Jezus zou het zwaard van verdeeldheid brengen. Mmmmhhh ik kan me enigszins iets voorstellen wat de man bedoelde. Deze rabbi was zoals een Fortuyn die veel aanhang had, maar ook veel vijanden inclusief de Romeinse delegatie.
  De elite deed wat ze ook nu doet, lever het volk maar over en als ze in opstand komen….. Get the picture?

  War er nu in Egypte gaande is, is een opmars naar het hernieuwde kalifaat. Alleen de salafisten zulen daar nu wel mee accorderen maar als het hen lukt dat de MB het voor het zeggen krijgt een nog bizarder regime voorstaan. En dat alles geholpen door Westerse gekkies.

  Like

 10. @Toetssteen
  Goed lezen? Ik zeg nergens dat ik geloof dat de islam een religie van vrede is. Integendeel. Ik zie die verinnerlijking van vrede trouwens bij geen enkele religie. Wel bij sommige gelovigen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.