Nogmaals over homohaat en Sochi: From Russia With Hate

In postings, zie hier en hier over Russische anti-homo wetgeving, de verslechterende positie van LGBT’s en een pleidooi voor een boycot van de Olympische Winterspelen van Sochi opperden enkelen hier het idee dat het wel meeviel. Zoals: ‘In Rusland mag men gerust homo of lesbo zijn, niemand die u een strobreed in de weg zal leggen‘ of ‘De wetgeving is nog maar net in place. Het moet nog maar blijken wat de consequenties daarvan zullen zijn voor de homo’s.‘ Mij trof zelfs het verwijt dat opkomen voor de burgerrechten van homo’s een emotionele daad was. Altijd een methode om iemands motivatie en oprechte zorgen verdacht te maken.

Blijkbaar zijn sommige Nederlanders er niet van overtuigd hoe onvergelijkbaar slecht het gesteld is met de rechten van homo’s in Rusland. Da’s verder niet van groot belang, maar het verstoort wel de eensgezindheid om het op te nemen voor anderen die het moeilijk hebben. ‘The Kernel‘ beschrijft hoe Russische homo’s door neo-nazi’s worden lastiggevallen en vernederd. Als ultieme wraak wordt een video ervan op YouTube gezet. YouTube laat dit dus passeren. Hierboven een voorbeeld. Voor een westers publiek nu van Engelse ondertitels voorzien. Omdat dit in lijn is met het beleid van de Russische overheid weten de neo-nazi’s dat ze ongestraft hun gang kunnen gaan. Ze weten dat ze van de overheid niets te vrezen hebben. Zelfs gesteund worden.

18 gedachten over “Nogmaals over homohaat en Sochi: From Russia With Hate

 1. Censuur op RT. Altijd kritisch over de VS, maar nooit over Rusland zelf. James Kirchick wijkt af van het programma en stelt de dubbele standaard van RT aan de orde. Het besteedt nauwelijks of geen aandacht aan de anti-homo wetgeving in Rusland. Terechte kritiek en heerlijk ontregelend. Spannende televisie ‘in het moment‘ die niet voorgekookt is.

  Like

 2. Dank je wel voor het opnieuw onder de aandacht brengen van de verschrikkelijke positie van LGBT’ers in Rusland. Het is inderdaad onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn de vinden dat het wel meevalt, ongetwijfeld zullen er ook weer zijn dat het bovenstaande filmpje weinig schokkend is. Dát zijn de mensen die het nooit zullen begrijpen, hun inlevingsvermogen is te beperkt om nog door zoiets geraakt te worden.
  Voor al die anderen hierbij nog maar een keer:

  http://petities.nl/petitie/boycot-de-olympische-winterspelen-rusland
  https://www.facebook.com/boycotwinterspelenrusland

  Like

 3. Als ik al een verwijt richting jou had dan was dat niet omdat het een emotionele daad was maar dat er op basis van valse informatie een petitie wordt opgesteld zoals dat moord op homo’s in Rusland onbestraft zou blijven. Dat was gewoonweg niet waar en ik ageer tegen dat soort valse voorstellingen van zaken.

  Like

 4. @Reggie:
  Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid denk ik dat je op mijn petitie doelt. Laat ik je geruststellen wat dat betreft, die is zéker níet op basis van valse informatie opgesteld. Ik heb ook nergens beweerd dat iedere homomoordenaar ongestraft weg komt. Net zo min als iedere mishandelaar ongestraft weg komt. Het punt is alleen dat er wel steeds méér ongestraft hun gang kunnen gaan, simpelweg doordat de nieuwe wetgeving dat faciliteert. De daders hebben immers gelijk want de wet zegt dat het niet mag?

  Like

 5. “dat er wel steeds méér ongestraft hun gang kunnen gaan, simpelweg doordat de nieuwe wetgeving dat faciliteert”

  Leg dan eens simpelweg uit welke nieuwe wet dat precies is die dit faciliteert? En als ik de wet wil weten dan wil ik het wel iets specifieker dan alleen een term als “antihomowet”.

  Like

 6. @Reggie
  De nieuwe wetgeving in Rusland is dusdanig ruim te interpreteren dat niemand exact weet waar het toe gaat leiden. “Propaganda van niet traditionele relaties” is een ruim begrip. Het bevestigd de Russische bevolking in haar denken dat er iets mis is met de homo’s. En als zodanig wakkert het de haat tegen homo’s aan. Dát is precies wat Stephen Fry bedoelde in zijn oproep.
  Sinds de invoering van die nieuwe wetgeving zijn er steeds vaker aanvallen op LGBT’ers. De extremisten onder de Russische homohaters voelen zich door de wet gesterkt. Rusland stikt van de paramilitaire groepen die zich weinig van politie en justitie aantrekken omdat ze van mening zijn dat ze de wet handhaven. En dat begint dus al bij jochies van 15 zoals je in de bovenstaande beelden hebt kunnen zien.
  De joden werden ook niet meteen vermoord, eerst werd er door middel van wetgeving een klimaat geschapen waarin de uiteindelijke Holocaust kon plaatsvinden.

  En dan mijn wedervraag: Wat is er Reggie, dat je zo gebrand bent op het bewijzen dat er niets aan de hand is in Rusland?

  Like

 7. @George,

  Nee dat ontken ik niet. Het geweld van die neo-nazis tegen homosexuelen EN tegen bepaalde migranten is mij heel goed bekend. Wat ik ontken is dat dit met de nieuwe wetgeving te maken heeft zodanig en daarnaast geloof ik ook niet dat het boycotten van de olympische spelen enige verbetering in hun situatie zou brengen. Integendeel wellicht, de homosexuelen zullen in Rusland als zondebok gezien worden voor het verstoren van de spelen. Ik zie liever dat er door middel van dialoog de homorechten verdedigd worden. De buitenlandse atleten zouden daar juist een positieve bijdrage aan kunnen leveren.

  Like

 8. @Reggie
  Inderdaad staat de nieuwe wetgeving die uitingen van sexuele minderheden in de openbaarheid aan banden legt niet op zichzelf. Het gaat verder. Verschil is dat vertegenwoordigers van regering of overheid elke schroom laten vallen en actief deelnemen aan het in de hoek zetten van die seksuele minderheden. Het een en het ander versterkt elkaar. Daarom is de nieuwe wetgeving wel degelijk van belang. Een dialoog in Rusland? Velen denken dat dat niet meer in zicht is.

  Like

 9. @Henri,

  Ik moet constateren dat je reactie niet echt in je voordeel spreekt.
  m.b.t. je wedervraag zie mijn vorige reactie aan George.

  Like

 10. @Reggie:
  Als dat geweld niet met die nieuwe wetgeving te maken heeft, hoe verklaar je dan de enorme toename van dat geweld sinds die nieuwe wetgeving er is?
  En die dialoog, daarmee bedoel je een zelfde soort dialoog die we hebben gevoerd met China na de oproep tot een boycot door Erik van Muijswinkel?

  Like

 11. @Reggie:
  Jammer dat je vindt dat mijn reactie niet echt in mijn voordeel spreekt. Nog veel meer betreur ik het dat je blijkbaar niet inhoudelijk op die reactie kunt reageren.
  Op zijn minst zou je kunnen uitleggen waaróm mijn reactie niet in mijn voordeel spreekt….

  Like

 12. @Henri,

  Mijn laatste reactie voordat ik ga slapen.

  Je stelt dat de nieuwe wetgeving ruim te interpreteren is en dat niemand weet waar het exact toe gaat leiden. Dit zei ik dus ook, “dat het nog maar moet blijken”. De stijging in het geweld waar je het over hebt (met de aanname dat dit zo is) kan er mee te maken hebben met de extra publiciteit en focus die de Russische homo nu momenteel krijgt. Voor de doorsnee Rus negatief publiciteit.

  Beste Henri, over het geweld tegen homosexuelen (of tegen andere minderheden) verschillen we niet van mening. Maar over de aanpak zijn we het oneens. Zo hebben we denk ik weer het cirkeltje rond.

  Like

 13. Leuk die weblog, het blijkt allemaal erg mee te vallen met de homo’s in Rusland.
  Toch even een mail sturen naar die anchorman van de Russische staatstelevisie die ontslagen werd enkel omdat ie zei dat ie homo is. Vraag me af wat de werkelijke reden voor zijn ontslag is, kan immers geen homohaat zijn….

  Like

 14. Henri Pieper
  Hij zou zomaar eens ongeschikt kunnen zijn. Alsof dat het zoveelste wereldwonder is!
  Dit soort lichtelijke domme naïviteit laat me altijd weer perplex staan.
  Ja ik werd afgewezen voor een baan bij Tesla! Waarom. Nou ehhhh ik studeerde filosofie weet je wel…
  Nee u bent niet afgewezen voor dat geitewollensokken verhaal, maar omdat Tesla geen behoefte heeft aan geitewollen sokken! Tesla heeft ingenieurs nodig en alle ingenieurs in de IT branche, laten ze solliciteren!

  Like

 15. Pingback: Bij Winterspelen Sochi past een minister als vertegenwoordiging | George Knight

 16. Pingback: Arizona beschouwt homoseksuelen als tweederangs. Akelige religie | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.