Van ’t Schip wil boycot WK2018 in Rusland vanwege MH17

john
Oud-Ajacied, oud-international en voetbaltrainer in het Australische Melbourne John van ’t Schip roept in een tweet op het WK Rusland 2018 te boycotten. Een oproep die ik ondersteun. Want de wereld verliest aan normbesef door grote publieksevenementen in niet-democratische landen als Rusland of Qatar te houden.

De tweet van Van ’t Schip past in een patroon. Al vanaf de zomer van 2013 klonken oproepen om vanwege de verslechterde mensenrechtensituatie in Rusland -vooral vanwege de homorechten- de Olympische Spelen van Sochi of de kunstmanifestatie Manifesta in St. Petersburg te boycotten. Maar geen enkel protest hielp. Ondanks maatschappelijk protest stuurde Nederland de zwaarst mogelijke delegatie naar Sochi, waar andere landen wegbleven. De naïef geachte koning Willem-Alexander die volgens critici ook nog eens de waardigheid van z’n ambt te grabbel gooide dronk er een biertje met Putin. Oh oh Sochi, wat hadden premier Rutte en koning Willem-Alexander het naar hun zin. Geen enkel kritisch woord landde bij het kabinet Rutte-Asscher dat de mensenrechten als speerpunt vervangen heeft door economische politiek. De kachel moet roken en de Nederlandse handelsbelangen gaan boven alles. De lobby van werkgevers zorgt ervoor dat Rutte en de VVD ten alle tijde vasthouden aan het uitgangspunt ‘business as usual’. Ook als dat Nederlandse doden kost.

Genoeg is genoeg. Het wordt tijd dat Nederland vooral in de EU een hardere koers tegenover Rusland steunt. Want 193 doden zijn te veel voor het pappen en nathouden van Rutte, Opstelten en Timmermans. beschamend zelfs, want het zelfrespect van Nederland staat op het spel. Zoals voormalig Commandant der Strijdkrachten en prominent VVD-er Dick Berlijn in De Telegraaf zegt: ‘Ik heb meer bewondering voor de felle bewoordingen van de Duitse en Australische regeringsleiders dan voor het ingetogen spreken van onze premier. Poetin en zeker dat zooitje ongeregeld in Oost-Oekraïne zijn alleen onder de indruk van macht en kracht. Dat signaal geeft Nederland nou niet bepaald af.’ Nee, dan heeft John van ’t Schip het beter begrepen. Premier Rutte moet het roer omgooien en waar mogelijk –Russische brievenbusfirma’s aan de Amsterdamse Zuidas– afstand nemen van het regime van Putin dat zoveel Nederlandse doden op z’n geweten heeft.

Foto: Tweet van John van ’t Schip, 20 juli 2014.

Advertentie

14 gedachten over “Van ’t Schip wil boycot WK2018 in Rusland vanwege MH17

 1. In 2016 het Europees Voetbalkampioenschap in Frankrijk.en what about the Russische voetbalploegen in de UEFA en Champions League. En het Wereldkampioen IJshockey in St. Petersburg in 2016? Gazprom een van de grotere sponsors in het voetbal. Evenzeer de Formule 1 races.

  Like

 2. @King Billy
  Werk aan de winkel voor de mensenrechtenactivisten.

  @Reine
  Omdat politici sport al voor hun karretje gespannen hebben, zijn sport en politiek jammergenoeg niet meer te scheiden. Ik ben het met je eens dat het anders zou moeten zijn. Het oogt wat goedkoop van de sportbobo’s om dat standpunt van de scheiding van sport en politiek uitsluitend van stal te halen als er kritiek is op die vermenging. Waarom denken ze niet in een eerder stadium na zodat ze er zelf voor zorgen dat die vermenging niet of zo min mogelijk plaatsvindt?

  Like

 3. Laten we vooral het geraaskal van Johnny van ’t Schip gaan volgen. Daar schieten we wat mee op.
  Wat willen we nou? Oproepen om een land boycotten nog voordat de lijken geborgen zijn en voordat het bewijs geleverd is?
  Hetzes en onderbuikgevoelens, dit blog begint ernstig aan kwaliteit in te boeten, jammer.

  Like

 4. @Pjotr
  Waarom zo onaardig, zelfs bot tegen John van ’t Schip en mezelf? De voetballer neemt een initiatief en steekt zijn nek uit. Prima toch? Er is hier ruimte genoeg voor debat.

  Like

 5. Hoezo steekt hij zijn nek uit? Hij twittert wat in het rond over een evenement dat over vier jaar plaats vindt. Vind je nu werkelijk dat dit het geschikte moment is om daar over te beginnen?

  Like

 6. @Pjotr
  Sporters komen niet al te vaak voor hun mening uit. Ik vermoed trouwens ook dat Van ’t Schips reactie ingegeven wordt door de reactie van de Australiërs op het neerschieten van de MH17. Die is veel uitgesprokener dan in Nederland. Ik respecteer zijn mening.

  Ik vind het exact het juist moment om daarover te beginnen. Want 1) het kan de Russen onder druk zetten om te democratiseren en Oekraïne met rust te laten (hoewel Putin en zijn zakenvrienden niet van koers kunnen veranderen) en 2) tijdig een alternatieve locatie voor het WK te vinden.

  Like

 7. Ik vind het exact het juist moment om daarover te beginnen. Want 1) het kan de Russen onder druk zetten om te democratiseren
  ========================================

  Wat bedoel je hiermee precies George,wanneer hun werkwijze hetzelfde is als de onze,zijn ze dan pas Democratisch?
  Ik weet nog toen hier in Nederland de ondernemingsraden kwamen , de vakbonden hun kaders naar Rusland stuurden om te kijken en te leren hoe e.e.a. functioneerde.
  Dus kan ik hieruit concluderen dat ze op dat (democratische punt) verder waren als ons?
  En wie gaat ons onder druk zetten om verder te democratiseren, ik kan mij niet van de indruk onttrekken
  dat er binnen ons(democratische systeem?) krachten bezig zijn ,om de echte democratie buiten de deur te houden, om de dood eenvoudige reden ” In een Kapitalistisch systeem past geen(echte) democratie.
  En de mensenrechten(homo) in Rusland, dat gebeurd niet van de een op andere dag, het heeft bij ons ook jaren geduurd

  en Oekraïne met rust te laten, wel dat moeten wij ook, we hadden niet op de barricaden moeten gaan staan
  met een fopspeen in onze binnenzak.

  En John van ’t Schip heeft z’n mening gegeven, dat hadden er meer moeten doen, De sporters moeten zelf bepalen wat ze in de toekomst willen( gaan of thuis blijven)Maar geen bond mag dat voor hun beslissen.
  En de uitkomst dient gerespecteerd te worden

  Racisme = iemand het recht ontnemen anders te zijn.
  Roberto

  Like

 8. @Roberto
  Om te beginnen moeten we Rusland en de Sovjet-Unie door elkaar halen. Of doel je op de periode voor 1917? Het kan best dat de Sovjet-Unie verworvenheden had die de moeite waard waren. Dat betwijfel ik niet. Maar nu is er het Putineske Rusland. Met een volstrekt andere maatschappijopvatting dan het communisme, namelijk het casinokapitalisme Oosterse stijl. Ik denk niet dat enige communist of socialist het gedachtengoed van Putin als voorbeeld ziet. In Europa vindt Putin de meeste steun bij de rechtse-nationalisten van het kaliber Marine Le Pen. Wat anders dan ondernemingsraden van de oude stijl.

  We zijn het er over eens dat ons democratisch systeem niet perfect is. Daaraan moeten we werken. Maar in tegenstelling tot de Russen kunnen we meepraten en kritiek geven zonder voor onze vrijheid te vrezen.

  Like

 9. Maar in tegenstelling tot de Russen kunnen we meepraten en kritiek geven zonder voor onze vrijheid te vrezen.
  =============================
  Is dat zo George?
  Wanneer is dat afgeschaft? na het uiteen vallen?
  Dan wordt het hoog tijd om een paar maanden te gaan verblijven daar,

  en Nee, mijn vragen zijn niet sarcastisch bedoeld.
  Roberto

  Like

 10. Pingback: Petitie: Russische Federatie moet organisatie WK 2018 ontnomen worden | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.