Marjolijn Februari dicht de Piraten macht toe die ze niet hebben

In de NRC-column ‘Staatsinrichting van het internet’ van 18 juni 2012 richt Marjolijn Februari haar pijlen op de Piraten. Doorgaans kan ik me vinden in de bevindingen en observaties van deze columniste. Deze keer niet. Het lijkt erop dat ze een verkeerd beeld van de Piratenpartij heeft, de invloed van de bestaande politiek onderschat, en het belang van internet en de stand van het recht en de democratie overschat.

Op internet dat ze het nieuwe gebied noemt wil ze democratie en recht brengen. Maar Februari is bang dat dit op het continent van onbegrensde mogelijkheden averechts uitpakt: ‘Anderzijds moet je bij het versterken van de plaatselijke democratie wel uitkijken dat je van dat pas ontdekte continent geen producten en vondsten overneemt die averechts werken en die de invloed van de burger in feite doen afnemen’. 

Is internet naast de bestaande zeven continenten het achtste continent zoals Februari beweert? Is het internet een fundamenteel andere wereld dan het oude postkoetsen-, telegraaf- of telefoonnet? Was de aparte wereld van bibliotheken, archieven, documenten, atlassen, boeken en tijdschriften ooit een continent? Of stapt het internet gewoon in de voetsporen van deze vroegere achtste continenten? Overwaardering van nieuwe techniek is van alle tijden. Zelfs als een technische vernieuwing tot maatschappelijke doorbraken leidt, rechtvaardigt dat nog niet het idee dat de wereld op haar grondvesten schudt. En een nieuw continent baart.

Februari neemt een aanloop naar de Piratenpartij als ze vertelt op de markt van Turnhout getuige te zijn van een televisieprogramma met een gast van ‘De Vragende Partij‘. Een project van de nieuwsdienst van de Vlaamse publieke televisie VRT om burgers bij de lokale politiek te betrekken. Ze kunnen beleidsvoorstellen bij hun gemeente indienen. Februari vermoedt dat dit initiatief in gang is gezet door het succes van de Duitse Piraten die de publieke software Liquid Feedback toepassen om zo de basis een woordje mee te laten spreken.

Februari heeft gelijk dat Piraten in hun technische kijk op de wereld deze software overschatten. Een techniek kan nooit overleg, sturing en besluitvorming van een politieke partij vervangen, maar deze wel op grotere schaal toepassen. Dus meer burgers bij de politiek betrekken. Die vernieuwing mist Februari. Gechargeerd gezegd verwachten Piraten te veel van nieuwe techniek die basisdemocratie zou realiseren, maar schiet Februari tekort in het besef dat slechts 2% van de bevolking partijlid is en democratie nu ook ver te zoeken is.

Februari gaat de mist in als ze praat over wat ze het ‘tweede piratenprobleem‘ noemt. Ze beschuldigt de partij ervan niet te streven naar transparantie, de pers te weren en de besluitvorming via internet anoniem te laten verlopen. Uit ervaring weet ik dat dit onzin is. Sinds enkele maanden ben ik aangemeld op de mailinglijst van de Piratenpartij. Ik heb zelden zo’n open en transparant forum gezien waar ook de top van de partij meepraat en iedereen antwoordt. En Piraten willen maar al te graag dat hun campagne in de pers gecoverd wordt.

Februari treft doel als ze zegt dat democratie niet afgeschaft moet worden, maar het internet moet versterken. Maar waarom richt ze dat verwijt aan de Piraten? Het zijn belangenorganisaties, bedrijven en landen die de macht op internet naar zich toe trekken. Vreemd om de Piraten te verwijten niet naar democratie en recht te streven, terwijl dat op allerlei plekken ontbreekt. Het zijn de gevestigde partijen die de burger buiten de deur houden en kieshervormingen blokkeren. Daarom zou Februari haar pijlen beter op deze partijen richten. Door internet een apart continent te noemen kan ze voorbijgaan aan een eerlijke vergelijking tussen oud en nieuw.

Foto: Chappatte, Egyptian Revolution, 2011. Credits: Chappatte in “NZZ am Sonntag” (Zurich)

Advertentie

9 gedachten over “Marjolijn Februari dicht de Piraten macht toe die ze niet hebben

 1. @GK: ik vind het niet zo vreemd dat ze het internet als het 8e continent ziet. Natuurlijk is het een voortzetting van postkoetsen, telegraaf enz wat je opsomt. Een groot gedeelte van de meeste continenten hebben immers ook onder water gelegen : -). Het meest in het oog lopende verschil met de ‘oude communicatie’ is de snelheid waarmee zich ideeën nu over de aardkloot kunnen verspreiden. De actieradius voor politiek activisme is daardoor ook vele malen groter geworden. Het is als het ware deels een nieuwe wereld.

  De zogenaamde Arabische lente en de uitzaaiingen naar de rest van de wereld is daar wellicht een recent voorbeeld van, net als jouw pogingen om Assange een rechtvaardig platform voor zijn idealen te geven. Ergens zal ook dat uiteindelijk haar vruchten afwerpen.

  Ik vind haar angst voor misbruik ook wel terecht, alleen neig ik er naar om net als jij de andere kant op te kijken voor het aankomende gevaar. Niet Assange of de piraten of andere burgerpartijen zijn een gevaar voor de democratie, maar zoals jij in mijn ogen terecht opmerkt de gevestigde partijen die hun macht wellicht moeten delen of zelfs afstaan aan nieuwe krachten. Dus in dit geval ben ik het wel eens met je eindconclusie : -) Laat ze haar kruit maar eens droog houden of anders op de gevestigde partijen die niet wensen te vernieuwen afvuren.

  Like

 2. @King Billy
  Het lijkt alsof je bitterballen bestelt.

  @Jack
  Zeker heeft het internet het gedrag van mensen veranderd. Maar in de geschiedenis zijn er zoveel van dat soort veranderingen. Bijvoorbeeld de standaardisering van de tijd wat het reizen buiten de eigen regio goed mogelijk maakte. Daarvoor leefden mensen hun hele leven in hun eigen stad of dorp. Of het ontstaan van de spoorwegen, de stoomboot, de auto. Daarom zou ik liever een beeld gebruiken dat er een achtste continent is dat steeds van inhoud verandert. Laten we het voortaan het continent van de nieuwste toepassing van de meest recente ‘Spitzentechnik’ noemen.

  Ik vind de angst van Marjolijn Februari voor een ontsporing van het internet ook wel terecht. Haar analyse is waardevol, maar ze hangt het naar mijn idee alleen aan de verkeerde partij op. Ook zou mee kunnen spelen dat ze vindt dat mensen die vanuit de techniek denken en daarvan wonderen verwachten, op het sociaal-politieke vlak achterblijven.

  En haar observatie om niet in te grijpen in de basisdemocratie zie ik ook als het grootste gevaar voor de atomisering van de Piratenpartij. Juist dat aspect heb ik zelfs als buitenstaander op de mailinglijst waarnaar ik verwees enkele keren proberen aan te kaarten.

  Like

 3. Nee, ge-importeerde clams uit de Chesapeake Bay voorzover het de NRC betreft.
  Internet en de uitvinding van de boekdrukkunst. Opmerkelijke parallellen.

  Like

 4. Dag George Knight, kennelijk heb ik de dingen niet duidelijk genoeg opgeschreven, want er is een misverstand ontstaan.
  Je schrijft over mijn standpunt: “Op internet dat ze het nieuwe gebied noemt wil ze democratie en recht brengen. Maar Februari is bang dat dit op het continent van onbegrensde mogelijkheden averechts uitpakt.” Ik bedoelde het precies andersom. Ik ben niet bang dat het verkeerd uitpakt als we democratie en recht serieus gaan nastreven op het internet; ik ben bang dat het verkeerd uitpakt als we in onze ouderwetse, ‘analoge’ democratieën digitale technieken gaan introduceren waarvan we niet weten hoe ze werken, waar ze vandaan komen en wie ze heeft ontworpen. Enige kritische controle op zulke technieken lijkt me wel het minste. (Ik verwijs graag naar het werk van Mireille Hildebrandt, hoogleraar ICT en rechtsstaat te Nijmegen.)
  Overigens richt ik mijn pijlen niet op de Piraten, integendeel, ik vind hun aanpak heel interessant. Binnenkort ga ik me ergens laten uitleggen hoe die software werkt, en ik denk graag kritisch mee. Blijven nadenken lijkt me altijd verstandig: we moeten ons uit teleurstelling in gevestigde partijen niet in het wilde weg uitleveren aan ongecontroleerd tot stand gekomen gadgets, alleen maar omdat die zo leuk nieuw zijn.

  Vriendelijke groeten, MF

  (en begrijp ik uit de reactie van King Billy nu dat Bilderberg me gaat betalen? dat zou heel fijn zijn.)

  Like

 5. @Marjolijn Februari
  Bedankt voor de uitleg die voor me verhelderend is. We delen dezelfde vrees, hoewel ik vooralsnog blijf hangen in de vrees voor de huidige politiek van papier, ordners en bureauladen. Diepe bureauladen. Voordat we toe zijn aan het kiezen voor digitale speeltjes zie ik daarom nog heel wat ‘gewoon’ reparatiewerk aan de politiek. Maar inderdaad, digitale wondermiddelen lossen dan uiteindelijk evenmin dat op wat de politiek nu ook niet oplost. Jammer dat Rudy Kousbroek er niet meer is om onze vrees voor techniek weg te nemen. Toch een achtste continent?

  Blij om te horen dat je je pijlen niet op de Piraten richt. Met je verwijzing naar transparantie en de pers meende ik even iets anders te lezen. Ik vind die tegenbeweging van Piraten, Occupisten, Indignados, Anonymisten en wie er verder nog allemaal onder vallen het meest belangwekkende van onze tijd. Liever gezegd, het enige nieuwe dat onze tijd karakteriseert en perspectief biedt. Dus hoop naast de crisis. Maar het moet wel continu op de eigen verdiensten bekeken worden. Daarin verschillen we niet van mening.

  (Ik vrees dat King Billy denkt dat Bilderberg niet meer dan wat seafood doneert aan ijverige NRC-columnisten).

  Like

 6. Zeer gefeliciteerd met je moed tot verandering in Maxim!
  The Only Thing That Remains The samen is Change!!
  Much love XXX

  Like

 7. @Fleur
  Zijn vrouwen wellicht de betere mannen? Interessant dat Marjolijn Februari door het gebruik van mannelijke hormonen nu verder gaat leven als man. Haar columnistennaam wordt Maxim Februari. In ieder geval stond ze altijd haar mannetje al. Ik vraag me trouwens af of ze nu aantoont of het verschil tussen mannen en vrouwen klein of groot is. Succes Maxim!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.