Duitse Piraten staan voor doorbraak

Een landelijke enquête van het blad Stern maakt duidelijk dat de Duitse Piratenpartij aan populariteit wint. Ze staan in de peilingen op 7% waarmee ze de 5%-drempel voor de Duitse Tweede Kamer, de Bundestag nemen. Protest is het motief om op de Piraten te stemmen. Vorige maand waren de ze al succesvol in het Berlijnse parlement met 9% van de stemmen.

Onderzoeker Manfred Güllner heeft zo’n succes van een partij als de Piraten die uit het niets komt nog nooit gezien, zelfs niet bij de Groenen die er langer over deden: Selbst die Grünen brauchten nach ihrem ersten Antreten zur Europawahl 1979 vier Jahre, bis sie in den Bundestag kamen.

Protestpartij dus. Van de ondervraagden zou liefst 84% uit protest op de Piraten stemmen omdat ze geen vertrouwen in de andere partijen meer hebben. Slechts 6% heeft ideologische motieven. Die smalle basis lijkt de zwakte van de Piraten. Maar eenmaal in de Bundestag kan de basis verbreed worden. Dan maakt het niet uit dat men met proteststemmen gekozen is.

Toch geeft 38% van de ondervraagden aan het politieke programma te kennen. Da’s veel en komt mogelijk omdat het programma  kernachtig en helder is. Het gaat in de eerste plaats om internetvrijheid, gevolgd door meer inspraak voor de burger en de eis om transparantie.  Verrassend is de partijpolitieke herkomst van de aanhangers. Slechts 11 procent stemde Groenen, 16 procent CDU/CSU, 13 procent op de liberale FDP en 10 procent SDP. Thuisblijvers of nieuwe stemmers vormen 30 procent van het potentieel.

In Nederland zijn dezelfde voorwaarden aanwezig voor een doorbraak. Als we de SP wegstrepen tegen Die Linke is de PVV het verschil. Voor veel kiezers een protestpartij. PVV-kiezers zijn tamelijk solidair met hun partij. Opvallend is dat sociaal-economische motieven geen rol spelen. Dat opent voor de Piraten de kans om de PVV links te passeren. Hoe meer de PVV cultureel naar rechts beweegt hoe meer ruimte de Piraten krijgen.

Omdat Nederlandse burgers dezelfde zorgen hebben over afnemende internetvrijheid en burgerrechten, de groeiende kloof tussen burger en politiek en de stroperigheid van het openbaar bestuur lijken nog maar twee voorwaarden de doorbraak van de Nederlandse Piraten in de weg te staan. Namelijk een goede organisatie en een programma plus kandidaten die ver blijven van linkse of anti-rechtse thema’s maar deze overstijgen.

Foto: Duitse Piraten, 2011 DTS Persbureau

6 gedachten over “Duitse Piraten staan voor doorbraak

  1. George, kijk eens bij http://de.wikipedia.org/wiki/Landesparlament. De eerstvolgende deelstaat verkiezingen, analoog aan Berlijn, zijn in 2012 in Schleswig-Holstein, misschien nog NRW. Daarna volgt lange tijd niets, tenzij Merkel’s regering valt. De Piraten hebben dus alle hoognodige tijd om zich voor te bereiden op de landelijke verkiezingen. Echter, zonder draagvlak in de deelstaten kan het laatste lastig worden. Via de deelstaatverkiezingen worden afgevaardigden in de Bundesrat, de Duitse EK, gekozen. Ze hebben nog een lange weg te gaan om werkelijk geloofwaardig in het centrum van de macht te kunnen opereren. Landelijke verkiezingen zijn van een andere aard dan de verkiezingen in Berlijn.
    Ook op deze pagina een overzicht van de resultaten van de PiPa tot nu toe. In een populair politiek satire TV-programma ‘Mann an Bord’ werden ze bestempeld als de “Pih-Pah-Poh’s”.

    Like

  2. In Berlijn was het succes van de Piratenpartij ook te danken aan het gerucht dat zij het vrije gebruik van canabis zouden willen promoten. Dat staat zo niet in hun verkiezingsprogramma, maar past wel bij hun filosofie van meer individuele vrijheid. Ook was hun overwinning te danken aan het feit dat hun eerst man op de lijst, Andreas Baum, een alleraardiste jonge man is. Slim, maar niet geslepen, eerlijk en duidelijk.
    Als ze voor de landelijke verkiezingen minstens een aansprekelijk thema naar voren weten te brengen ėn een goede lijsttrekker weten te strikken, maken ze een goede kans. ‘Nieuw’ is altijd aantrekkelijk.

    Like

  3. @VSp
    Toegegeven, de weg naar de macht is ook voor de Piratenpartei niet makkelijk. En er is voor 2012 alleen de Landtagswahl voor Sleeswijk-Holstein gepland. Zoals je al zegt geeft dat de Duitse Piraten de tijd voor het ontwikkelen van een goede landelijke strategie. Ze lijken landelijk nu tussen de 5 en 7% aanhang te hebben. Dat moeten ze vasthouden. Ook als het nieuwe eraf is. Kwestie van niet te vroeg pieken.
    http://www.election.de/cgi-bin/content.pl?url=wahlkalender.html

    @Wilm
    Ik denk dat de Piraten nu al goede thema’s hebben die aanspreken. Maar ze zouden het sociaal-economisch moeten verbreden zonder in oude links-rechts schema’s terecht te komen. Dan valt te denken aan economische hervormingen van arbeids- en woningmarkt en de individualisering van de belastingen. Dat laatste geen makkelijke opgave in een land dat een minister voor Familie, Senioren, Frauen und Jugend heeft. Een soort André Rouvoet met mandaat. Ooit de populaire Ursula von der Leyen die opgevolgd is door Kristina Schröder.
    http://de.wikipedia.org/wiki/Bundesministerium_für_Familie,_Senioren,_Frauen_und_Jugend

    Like

  4. Pingback: Sociaal protest in de VS wint aan kracht « George Knight

  5. Pingback: Occupy-beweging biedt perspectief dat politiek mist « George Knight

  6. Pingback: Duitse Piraten staan voor doorbraak | anders en beter | Scoop.it

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.