Sociaal protest in de VS wint aan kracht: Occupy Together

Update: De actie Occupy Together wordt ook in Nederland gevoerd wordt. Actiedag is zaterdag 15 oktober. Op de actiesite zijn de ontmoetingsplekken te vinden. Da’s in Amsterdam het Beursplein vanaf 12.00 uur. Andere Nederlandse steden waar actie wordt gevoerd zijn RotterdamUtrecht en Den Haag.

De internet-activisten van Anonymous verklaren een volksoorlog aan de New Yorkse Stock Exchange (NYSE), de effectenbeurs. De actiedag van Operation Invade Wall Street is komende maandag 10 oktober. Het is de voortzetting van straatprotesten Occupy Together die kleinschalig de VS overspoelen. En ook de wereld. Ze zijn een echo van de Arabische Lente en allerlei digitale acties. Zoals twee maanden geleden de BART-actie in San Francisco. Via de publieksactie wordt de inactiviteit en de sociale politieke van de regering veroordeeld.

Er is verschil tussen tekst en videoboodschap. In de tekst wordt niet gezegd dat Anonymous van plan is om de NYSE aan te vallen en digitaal uit te wissen. In de videoboodschap wel. Dat laatste is een aanscherping. Het lijkt namaak om Anonymous en de Occupy Together-beweging in diskrediet te brengen. Of een afsplitsing binnen het niet strak geleide Anonymous. Mogelijk is de aanval slechts gericht op de NYSE website zonder  gevolgen voor de aandelenhandel. Maar dat lijkt weer in tegenspraak met de claim alles te wissen.

Hoe dan ook winnen protesten tegen maatschappelijke ongelijkheid gestaag aan kracht. In een land dat sinds Emma Goldman op studenten en burgerrechtenactivisten na weinig ideologisch maatschappijprotest kende. Vraag is of de traditie opgepakt wordt en studenten, kunstenaars en internet-activisten zich verbinden met werknemers, ambtenaren en zelfstandigen. Het is een breuk met het recente verleden. Maar in lijn met straatprotesten in Frankrijk die tegen de hele politiek gericht zijn of de opkomst van de Duitse Piratenpartei.

De betogers vinden dat de ongelijkheid tussen rijke en arm onaanvaardbare proporties aanneemt. En dat de wetten die dat mogelijk maken vanuit Wall Street worden georkestreerd. Vandaar de oproep om in actie te komen: We can not stay silent as we are being exploited in the name of profit. We will not stand by and watch the system take over our way of life. We the people shall stand against the government’s inaction. We the people will not be witnesses to your corruption and ill gotten profits. 

Toevoeging: Motek from Space wijst er in een reactie op dat de actie Occupy Together ook in Nederland gevoerd wordt. Actiedag is 15 oktober. Op de actiesite zijn de ontmoetingsplekken te vinden. Da’s in Amsterdam op het Beursplein de 15de oktober om 12.00 uur. Aan het Damrak vlakbij het Centraal Station. Andere Nederlandse steden kunnen zich er de komende dagen nog bij voegen. Zo lijkt er ook een actie voor Den Haag in ontwikkeling.

7 gedachten over “Sociaal protest in de VS wint aan kracht: Occupy Together

 1. Uiteindelijk draait het om de flow van (publieke) geldmiddelen en in Den Haag valt niets te halen. Bovendien druipt van het Malieveld de nostalgie er van af. Elders al een jaar geleden gelardeerd om landelijke manifestaties op het Beursplein, het Frederiksplein, Schiphol Plaza en de Blaak te organiseren. Voor de LImburgers in Heerlen, waar de Koninklijke DSM is gevestigd.

  Like

 2. …de ongelijkheid tussen rijke en arm onaanvaardbare proporties aanneemt. En dat de wetten die dat mogelijk maken vanuit Wall Street worden georkestreerd.
  Vandaar de oproep om in actie te komen: We can not stay silent as we are being exploited in the name of profit. We will not stand by and watch the system take over our way of life. We the people shall stand against the government’s inaction. We the people will not be witnesses to your corruption and ill gotten profits.

  Meer info

  IRC kanaal via de chat op http://occupyamsterdam.org/ of via een IRC client naar irc.indymedia.org #occupyamsterdam

  Ook in DEN HAAG op 15 oktober!!

  Like

 3. @George Knight: Het domino-effect, weet je nog?
  Wel sneu voor Anonymous als op de 5th of November de revolutie al achter de rug is.

  Like

 4. Het domino-effect, wat ook voorspeld werd bij de Arabische Lente, slaat op jouw reactie op de opmerkingen van VSp (“Dit onderwerp speelt in de VS.”).
  Anonymous refereert idd. aan Guy Fawkes’ “Remember, remember, the 5th of November”, maar meer nog aan deze beroemde scene uit V for Vendetta: http://www.youtube.com/watch?v=ClzBNU-iuwc.

  Like

 5. Pingback: Bespioneert Nederlandse overheid burgers op internet? « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.