Putin is de nieuwe Brezjnev

Rusland is voor buitenstaanders niet te volgen. Poetins perschef Dmitri Peskov legt in een uitgebreid interview met televisiestation Dozhd uit dat vergelijkingen met Leonid Breznjev voor Vladimir Putin niet ongunstig zijn. In het Westen wordt Breznjev (1906-1982) gezien als het symbool van culturele en economische stagnatie van de Sovjet-Unie. Inclusief de rampzalige invasie van Afghanistan in 1979.

Peskov ziet Breznjev niet als minpunt, maar als pluspunt van de Russische geschiedenis. Als publiciteitsman probeert-ie de negatieve klank van wat Putins Breznjevisatie wordt genoemd positief bij te buigen. Peskov doet kritiek af als een afwijkende  mening van bloggers die voldoende tijd hebben om hun kritiek op sociale media te uiten. Zijn suggestie is dat dit geen normale, hardwerkende Russen zijn met recht van spreken.

Op het partijcongres van regeringspartij Verenigd Rusland werd eind september aangekondigd dat huidig premier Putin met president Dmitri Medvedev in maart 2012 weer naar de positie van president rocheert. De partij die door anti-corruptievechter Alexei Navalny de partij van boeven en dieven werd genoemd. Putin is koning en Medvedev de toren aan de rand. De verwachting bestaat dat Putin voor 12 jaar president wordt en zo de zakenbelangen veiligstelt tussen voor de politieke en bestuurlijke elite, de Nomenklatoera.

Peskov suggereert dat niemand de wisseling vooraf wist en de rochade als verrassing kwam. Juist omdat het bewaken van de status quo en de economische belangen door Putin de logica van de wisseling is weet iedereen dat Peskov een ongeloofwaardige leugenaar is. Hoofd van de centrale kiescommissie Vladimir Churin suggereert van zijn kant dat Putin de verkiezingen nog niet in de zak heeft. Juist Churin heeft er in het verleden stelselmatig voor gezorgd dat oppositiekandidaten van het verkiezingsproces werden uitgesloten.

Foto: Leonid Brezjnev als jager in de Oekraïne

Advertentie

2 gedachten over “Putin is de nieuwe Brezjnev

  1. Als iemand wordt vergeleken met John F. Kennedy, moet jij dan ook altijd meteen aan de Vietnam-oorlog denken? De meeste westerlingen doen dat niet, ook niet als ze erop geattendeerd worden, en dat is voor buitenstaanders wrsl. moeilijk te volgen.

    Like

  2. @Joke
    Je maakt originele gedachtensprongen. Sommigen moeten bij president Kennedy aan Marilyn Monroe denken. Ik weet het niet precies. Ja, zeker Vietnam, maar niet alleen Vietnam. In de documentaire ‘The Fog of War’ van Errol Morris zegt oud-defensieminister onder Kennedy Robert McNamara op enig moment dat-ie niet wil oordelen over president Johnson en dat-ie hem gediend heeft. Maar dat-ie zeker weet dat er onder president Kennedy nooit 500.000 militairen in Vietnam gezeten hadden. Dat er zelfs uitgewerkte plannen waren om de troepen terug te halen. Toen moest ik nog aan wat anders denken. Dat het 50 jaar geleden is dat aftredend president Eisenhower en oud-opperbevelhebber in 1961 waarschuwde voor het militair-industrieel complex. En dat de moord op president Kennedy nooit is opgelost.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.