Occupy-beweging biedt perspectief dat politiek mist

Om de Occupy Together-beweging kan niemand meer heen. Eindelijk komt 99% van de bevolking in actie tegen de 1% graaiers. Tandenknarsend hebben gewone burgers de afgelopen 20 jaar het gegraai van de financiële sector en de overgave van gevestigde politiek en media moeten ondergaan. Daarom oogt de verslaggeving van de media en de reactie van de politiek nu vals. Als medeplichtigen willen ze zich aansluiten. Net alsof ze geen kans gemist hebben. Maar het middel van de open source biedt die kans.

Wel is de beweging tot nu toe beperkt tot de ontwikkelde landen. De Occupy-beweging is nog maar een maand oud en ontstond op 17 september in New York bij de actie tegen het centrum van de financiële wereldhandel: Occupy Wall Street. Actiecentrum en tentenkamp Zuccotti Park is Liberty Square gedoopt. Het wordt door mensen gevoed en heeft geen omlijnd programma.

De cultuur van de banken en financiële sector is de kern van de kritiek omdat het de oorzaak van recente ontsporingen is. Multinationals in handel en industrie worden ook op de korrel genomen. Het kan ook niet anders omdat multinationals met hun immense kasstromen opereren als financiële instellingen. Het onderscheid tussen financieel en niet-financieel kapitalisme is minder scherp geworden. Maar toch kunnen deze bedrijven evengoed slachtoffer worden van de winstmaximalisaties van de banken. Daarom wringt er iets in de doelstelling. Het financieel kapitalisme kent geen grenzen en is daarom schadelijker.

De Occupy-beweging is een protest van onderop tegen de zittende macht. In de VS is links teleurgesteld in president Obama die een slappe indruk maakt en zijn spierballen niet gebruikt. De rechtse Tea Party en libertariërs zoals presidentskandidaat Ron Paul zijn ook een protest van de basis buiten de  vaste partijorganisaties om. In Duitsland breekt de Piratenpartij in de politiek in en staat voor een landelijke doorbraak. Zelfs in Nederland met een veelheid aan partijen en stromingen zal ruimte zijn voor zo’n open source-beweging. Want de huidige politieke partijen worden als medeplichtig gezien aan de crisis.

Zakenkrant Financial Times vraagt zich af waarom het protest zo lang op zich heeft laten wachten. Het brengt het geweldloos protest terug tot een protest tegen de uitwassen van het kapitalisme. De krant verklaart zowel Republikeinen als Democraten schuldig. De eersten door hun obstructie van een aanpak en de laatsten door gebrek aan initiatief. Hoe de Occupy-beweging zich ontwikkelt valt af te wachten. Het signaal is duidelijk. Het financieel kapitalisme moet aangepakt worden of burgers keren de gevestigde partijen de rug toe.

Foto: Occupy Wall Street demonstranten nemen deel aan een protestactie op Times Square in New York. Credits: Eduardo Munoz/Reuters

9 gedachten over “Occupy-beweging biedt perspectief dat politiek mist

 1. Dit is een quote uit http://www.economist.com/node/21524874 .
  ‘Sometimes crises beget bold leadership. Not, unfortunately, now. Japan has mostly been led by a string of weak consensus-seekers. For all their talents, both Mr Obama and Mrs Merkel are better at following public opinion than leading it.

  The problem lies not just in the personalities involved, but also in the political structures’

  Ondertussen ventileren politici, van Obama tot Plasterk, voorzichtig hun sympathie, zoniet kapen het gedachtengoed en gaan daarmee aan de haal om electorale redenen.
  De instrumenten faciliteren is prima, maar geen politieke inmenging wie deze instrumenten gaan hanter.’Bestek maken’ is werk voor vaklui.

  Like

 2. Schijnbaar gaat het verstand pas werken als men berooft wordt.

  En nu wakker BLIJVEN,en je niet meer in slaap laten sussen,de vijverberg in den haag lijkt mij een mooie plek om de galgen op richten omringt met vele schavotten en dan wel gratis tomaten uitdelen.

  Roberto

  Like

 3. “Om de Occupy Together-beweging kan niemand meer heen”

  Deze hype is al bijna over.

  Jammer genoeg want de kern, voordat het gekaapt werd door de Betere Menschen en de MSM- was natuurlijk niet ongezond.

  Like

 4. @VSp
  Gevaar dat de doelstelling gekaapt wordt is levensgroot aanwezig. Maar de losse structuur en de democratie aan de basis zijn hopelijk een goede schokbreker. We weten de afloop niet.

  @Roberto
  Nou, het ongenoegen onder burgers bestaat al langer. Maar het moet in een frame passen. Partijen als SP en PVV zijn intussen ook oude politiek. Hoe waardevol ze op enig moment ook waren. De toekomst vraagt om ander denken dat nieuwe wegen zoekt. Vraag is of dat van de Occupy-beweging komt. Of niet.

  @Raaf
  Een hoogtepunt dat voor de conceptie ligt draagt geen vrucht. Maar het is lastig om het oude denken los te laten en het nieuwe een kans te geven. Al is het als oefening in bescheidenheid.

  @Blew
  Dank.

  Like

 5. Pingback: Anonymous waarschuwt de Nederlandse TV: NOS, RTL & SBS « George Knight

 6. Pingback: Occupy-generatie zoekt vooruitgang door kritiek « George Knight

 7. Pingback: Occupy, als je niet weet wat je doet, weetjewel « George Knight

 8. Pingback: Lees de kranten maar, er staat niet wat er staat: onze tijd « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.