George Knight

Debat tussen links en rechts

Waarom ik lid ben geworden van de Piratenpartij

with 27 comments

Hoe kan het dat ik me vandaag aangemeld heb als lid van de Piratenpartij? Ik begrijp mezelf niet helemaal. Ik ben bewust nooit lid geworden van een politieke partij. Uitnodigingen van diverse partijen om mee te praten, te schrijven of te vergaderen heb ik altijd naast me neergelegd. En sinds ik blogger ben die de politiek kritisch volgt is de noodzaak eerder groter dan kleiner geworden om me autonoom op te stellen. Wat bezielt me?

Gisteren had ik via de mailinglijst van de Piratenpartij een lichte aanvaring met lijsttrekker Dirk Poot die me verweet in een hoekje af te wachten op missers. Om er vervolgens een blog over te schrijven. Dit naar aanleiding van een stuk over Peter Sunde waarin ik opmerkte: In Nederland bestaat bij media en politiek geen aandacht voor deze zaak. Ook niet bij de Nederlandse Piraten. Dat ging bij Dirk blijkbaar van ‘au’.

Natuurlijk herken ik me niet in het beeld dat Dirk schetst. Dat heb ik hem geantwoord. Zonder hard feelings. Ik begrijp best dat de piraten nu druk bezig zijn met praktische zaken zoals het verzamelen van handtekeningen of het werven van fondsen. Een gouden regel is dat de campagne in de laatste drie weken wordt beslist. Als de voorbereidingen goed zijn uitgevoerd. In mijn ongeduld begreep ik niet waarom de Piratenpartij nu al geen aandacht besteedt aan de actualiteit die nauw verbonden is met de kernpunten.

Bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat de directie ‘Bestuur, Democratie en Financiën‘ over de financiering aan politieke partijen. Precies het beleidsterrein dat de Piratenpartij op de korrel neemt: het openbaar bestuur. De zinsnede ‘de directie is partner van de burger‘ verraadt dat volgens het directoraat niet de burger, maar de positie van de overheid hoofdzaak is. In werkelijkheid kan de overheid logischerwijs nooit een partner van de burger zijn. Want de overheid is de burger. Tegen die apartheid komt de Piratenpartij op.

Een medewerker van het directoraat liet me desgevraagd weten dat Nederland geen startsubsidie kent voor toetredende partijen. In Duitsland maakte juist dat de doorbraak van de Piratenpartei mogelijk door het inhuren van ondersteuning. Hij gaf tevens aan dat hierover in het recente verleden geen voorstellen zijn ontwikkeld. Zodat ook de Piratenpartij voor steun aangewezen is op de voorwaarden van de Wet Subsidiering Politieke Partijen. Dat betekent ten minste 1000 leden en een zetel in de Eerste of Tweede Kamer.

Tja, wat rest me dan anders dan de daad bij het woord voegen door lid te worden? Ik wil niemand oproepen hetzelfde te doen. Mede omdat ik zelf zo dubbelzinnig denk over de rol van politieke partijen en hun eigenbelang als ze eenmaal meedraaien. Word ik straks teleurgesteld? Ik hoop dat de Piraten het politieke systeem openbreken en de burger weer terugbrengen aan de macht. En wie wil, vooruit, ga naar lid worden.

Foto: Partijfinanciering

27 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lachende groeten van Maria

  Like

  Maria Trepp

  15 juli 2012 at 23:14

 2. @Maria
  Goed om van je te horen. Graag de lachende groeten terug.

  Like

  George Knight

  15 juli 2012 at 23:30

 3. Ik vind het wel strak van jou George. Ikzelf heb er ook een hekel aan, maar ik overweeg toch om het te doen, alleen om ze aan de vereiste aantallen te helpen, want ik zag dat ze nog 400 leden nodig hebben. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom dat nodig is, aangezien de PVV helemaal gee leden heeft en toch ook bestaat. Of zou het alleen om de subsidie gaan?

  Like

  lidy

  16 juli 2012 at 06:49

 4. @lidy
  Strakheid is soms gewenst, je zegt het mooi. Goed dat je overweegt om lid te worden. Het gaat inderdaad om de subsidie. Dus nodig om een partij van de grond te tillen. En in de lucht te houden. Da’s het luchtkasteel van de initiatiefnemers.

  De PVV doet een beroep op externe financiers. Maar ik zie Dirk Poot niet snel een lezing voor conservatieve Amerikanen houden. En als-ie het zou doen zou het de Piraten waarschijnlijk alleen maar geld kosten. Zaalhuur en stomerijkosten.

  Like

  George Knight

  16 juli 2012 at 09:20

 5. @GK: Ook ik moest glimlachen George. Tegelijkertijd moest ik denken aan het boek van Paulo Freire, één van mijn helden uit de jaren ‘ 60. In zijn boek: ‘ pedagogy of the oppressed (1968)’ in hst-3 schrijft hij: Over de ‘ ware’ revolutionair die twee zaken moet zien te verenigen.
  • Action. +>
  • Reflection. => word=work=praxis.
  • Sacrifice of action => verbalism.
  • Sacrifice of reflection => activism.

  Het lijkt mij dat jij die beiden nu probeert te verenigen. Good luck be with you!
  Want even verder in zijn boek schrijft hij:
  Only by abolishing the situation of oppression (en daar gaat het mi hier over) is it possible to restore the love which that situation made impossible. If I do not love the world – if I do not love life – if I do not love men – I cannot enter into dialogue.

  Hij gaat verder met een waarschuwing:
  ‘ On the other hand, dialogue cannot exist without humility.’
  Dit is volgens mij een cirkelverwijzing en waarschuwing aan verbalisten en activisten die beiden vaak menen de door Godgegeven waarheid in pacht te hebben.

  nogmaals succes met je (voorlopig?) nieuwe ‘ (t)huis’.
  ik ben nog dwalend : -(((((

  Like

  Jack Pastoor

  16 juli 2012 at 10:24

 6. @Jack
  Paulo Freire is een nieuwe naam voor me. Iemand die lid wordt van een politieke partij is een verre echo van de ‘ware’ revolutionair. Maar ik zie de overeenkomsten.

  Je hebt gelijk dat het me gaat om het afschaffen van de onderdrukking. Of liever gezegd, de scherpe kantjes van die onderdrukking afhalen. Om Freire te parafraseren: betrokkenheid = engagement = gesprek.

  Ik vrees bij mezelf eerder voor te veel relativering, dan voor een tekort aan nederigheid. Je hebt gelijk dat in het gelijk optrekken in de strijd men vreemde kostgangers kan tegenkomen. Zeloten bestaan overal. Piraten zijn doorgaans jong van geest en lijf en hebben een vertekening ingebakken door hun gerichtheid op techniek. Maar mijn ervaring is dat dit volop mogelijkheden biedt omdat het samengaat met een open mind. Zonder dat was het hopeloos, en een freak show. Nu is het een snelcursus aanpassing om de vijand te leren kennen. Spannend hoe de partijleiding zo’n piratenschip vol muitende individuen tussen de klippen door probeert te loodsen.

  Like

  George Knight

  16 juli 2012 at 10:46

 7. Welkom aan boord, George Knight! 🙂

  Like

  mark@piratenpartij.nl

  16 juli 2012 at 12:05

 8. “Mede omdat ik zelf zo dubbelzinnig denk over de rol van politieke partijen en hun eigenbelang als ze eenmaal meedraaien. Word ik straks teleurgesteld? Ik hoop dat de Piraten het politieke systeem openbreken en de burger weer terugbrengen aan de macht.” –> we willen ervoor zorgen dat dit niet gebeurd en ik nodig je uit om hieraan bij te dragen, door als lid deel te nemen in het LF systeem https://wiki.piratenpartij.nl/liquid_feedback

  Like

  Mark

  16 juli 2012 at 12:07

 9. @Mark
  Dank je. We zullen zien wat het wordt.

  Like

  George Knight

  16 juli 2012 at 15:07

 10. @GK: Paulo Freire (Braziliaans pedagoog) was een van mijn favoriete pedagogen tijdens mijn studie onderwijspedagogiek. Hij werkte met de meest arme, eigendomloze, analfabetische landarbeiders in Zuid Amerika en later Afrika aan alfabetisering en (politieke) bewustwordingsprocessen. Hij was zo succesvol dat hij uiteindelijk in de gevangenis terecht kwam en later in ‘ballingschap’ moest leven.
  Hij ging er samen met Ivan Illich van uit dat onderdrukten in traditionele agrarische samenlevingen – zoals Zuid Amerika en Afrika – niet in staat waren zichzelf los te zien van het land waarop ze werken en daarom – net als het land dat ze bewerken – eigendom waren van de grootgrondbezitter. Maw, ze hadden geen eigen identiteit en wisten niet dat ze er eentje konden hebben. Je zou kunnen zeggen dat PF (hoewel geen priester) mede aan de wieg stond van de ‘bevrijdingstheologie’ in Zuid Amerika eind jaren ’60, begin jaren ’70 van de vorige eeuw.

  Even een kleine citaat uit Wikipedia over zijn begrip ‘Culture of silence’:

  = According to Freire, the system of dominant social relations creates a culture of silence that instills a negative, silenced and suppressed self-image into the oppressed. The learner must develop a critical consciousness in order to recognize that this culture of silence is created to oppress. Also, a culture of silence can cause the “dominated individuals [to] lose the means by which to critically respond to the culture that is forced on them by a dominant culture.” Social domination of race and class are interleaved into the conventional educational system, through which the “culture of silence” eliminates the “paths of thought that lead to a language of critique” =

  Het lijkt jou wellicht vergezocht, maar in mijn ogen zie ik veel parallellen met onze eigen(?) gebrekkige geletterdheid op het gebied van (politiek)bewustzijn. Tijden zijn uiteraard veranderd en we leven een halve eeuw verder, maar ik meen dat ook veel westerlingen tegenwoordig nog steeds niet in staat zijn om een werkelijk goed ethisch ontwikkeld eigen bewustzijn te hebben. Onze ongeletterdheid lijkt uiteraard niet op die van de Z-Amerikaanse analfabeet van een halve eeuw geleden, maar the ‘culture of silence’ waar PF het over had bestaat in mijn ogen nog steeds in onveranderde vorm.

  Ik wijd hier een beetje over uit omdat ik ook parallellen meen te ontdekken in jouw inzet voor Assange en de verkettering van de man door een wereld die zegt het vrije woord hoog in het vaandel te dragen. Ook de leiders van de Z-Amerikaanse landen droegen PF op handen totdat zijn programma van politieke bewustwording van de landloze landarbeiders door het succes als een gevaar voor de gevestigde staatsbelangen werd ervaren.

  Like

  jack pastoor

  16 juli 2012 at 15:30

 11. @Jack
  Ik zie juist veel parallellen tussen onze huidige tijd en de jaren ’60 en ’70. Dus in mijn ogen niet vergezocht. Alleen kan ik weinig met de psychologisering van de politiek zoals ik die lees in je uitleg van Freire. Waarvoor overigens dank. Oneens ben ik het er trouwens niet mee. Volgens mij werkt het inderdaad zo dat onderdrukten in de kern zichzelf onderdrukken. Nu is het toch een wonder dat het westers publiek stil blijft terwijl hun voorzieningen worden afgebroken ten gunste van banken en bankiers die zichzelf bonussen blijven geven. Hoe kun je in hemelsnaam dit mechanisme anders verklaren dan door geïmplanteerde apathie of zelfhaat?

  Ik ben nu al benieuwd naar de evaluatie van de episode Assange in 2020. Wat zal er dan met vingers gewezen worden en zullen de mea culpa’s klinken. Werkelijk een voorrecht om in deze tijd te leven waar het recht zo verkracht wordt. Spannend om het mee te maken. Alleen Assange is er niet bij gebaat.

  Like

  George Knight

  16 juli 2012 at 15:59

 12. Mooi en welkom! Voor mij is het ook de eerste keer dat een politieke beweging mij zover heeft kunnen krijgen om lid te worden en dat terwijl politiek er bij mij met de paplepel ingegoten is. Maar als ik kijk naar bijvoorbeeld vergaderingen in de Tweede Kamer heb ik het gevoel dat ik kijk naar een slecht toneelstuk. Dat is ook niet zo gek want de Tweede Kamerleden moeten het doen met minimale ondersteuning terwijl ze worden gebombardeerd door allerlei voorstellen van de regering die ondersteund wordt door legers van ambtenaren; een totaal scheve verhouding tussen volksvertegenwoordiging en de beleidsbepalers en dan wil Mark Rutte die verhouding nog schever maken door het aantal “vervelende” kamerleden (controleurs) in te perken.

  Het systeem van de Piratenpartij (liquid feedback) maakt het mogelijk de controle op de regering enorm te vergroten, initiatief te nemen vanuit het Parlement en daarmee de positie van de volksvertegenwoordiging enorm te versterken en op die manier zouden we zomaar eens kunne komen tot een echte democratie.

  Like

  Catharina

  17 juli 2012 at 02:48

 13. […] eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik sinds vorige maand lid van de Piratenpartij ben en dus niet geheel onafhankelijk ben. Ik zie mezelf als kritisch lid op afstand. Kernpunten […]

  Like

 14. […] Piratenpartij (PP) waarvan ik sinds kort lid ben eindigt als zesde. Omdat de partij de politiek verbreedt, sta ik er welwillend tegenover. Maar dat […]

  Like

 15. […] in de spots. Wat ze aanstipt over internetvrijheid en internetprivacy deed mij uitkomen bij de Piratenpartij. Hoe Roberta met de kernpunten van de Piratenpartij kan kiezen voor de Partij voor de Dieren is een […]

  Like

 16. […] die dit blog volgen zullen m’n keuze voorspelbaar vinden. Ik ben immers in juli 2012 lid van de Piratenpartij geworden. En in september 2011 schreef ik naar aanleiding van het succes van de Duitse […]

  Like

 17. […] door te wijzen op de woorden van de koningin dat het tijd is voor een nieuwe generatie, maar als lid van de Piratenpartij herkende ik me er niet in. Niet zo belangrijk. Want leden kunnen niet altijd […]

  Like

 18. […] in politiek, maar bij de oude politieke partijen toch geen onderdak kan vinden. In arren moede werd ik vorig jaar lid van de Nederlandse Piratenpartij.  Uit een combinatie van woede, verontwaardiging, teleurstelling, protest en verbeeldingskracht […]

  Like

 19. […] bovenstaande overwegingen ben ik een jaar geleden lid geworden van de Piratenpartij. Gelukkig sta ik daarin uiteraard niet alleen, want de zorgen die ik heb worden door velen verwoord […]

  Like

 20. […] en met onbegrip voor m’n eigen stap werd ik in juli 2012 lid van de Piratenpartij. Ik leg hier uit […]

  Like

 21. […] het ooit nog iets met de Piratenpartij? Ik twijfel. Zomer 2012 werd ik lid, maar ik hou m’n hart vast. De Nederlandse Piratenpartij wil maar niet doorbreken. Niet in de […]

  Like

 22. […] lid van de Piratenpartij heb ik me de afgelopen jaren herhaaldelijk in discussies op internet met andere leden gemengd over […]

  Like

 23. […] lid van de Piratenpartij weet ik niet eens of ik bij landelijke verkiezingen op die partij stem. VVD en PvdA worden het […]

  Like

 24. […] Theatermaker en monetair activist tegen wil en dank George van Houts in gesprek met D66-kamerlid en financieel woordvoerder Wouter Koolmees. Over het uiteenlopen van de reële economie en geldschepping, de macht en het gebrek aan ethiek van banken, de financiële crisis van 2008 en de rol van de politiek. Van Houts houdt Koolmees kort wat tot een essentieel, maar een voor niet ingewijden niet al te makkelijk debat leidt. (En warempel, na 27 minuten blijkt dat George van Houts net als ik ook D66 inwisselde voor de Piratenpartij). […]

  Like

 25. […] kritisch lid op afstand van de Piratenpartij sta ik positief tegenover de woorden van de beoogd lijsttrekker Dirk Poot. Erik de Vlieger praat […]

  Like

 26. […] tegenbeweging houdt die binnen de lijntjes blijft wordt het er steeds leuker op. De politiek van de Piratenpartij, de religie van de Kerk van het Vliegend Spaghettiwonder of geld bewaren bij de Depositobank (in […]

  Like

 27. […] 15 juli 2012 maakte ik hier in een commentaar bekend dat ik lid was geworden van de PPNL. Tegen mijn natuur in omdat ik een natuurlijk […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: