Zweden: zaak Peter Sunde waarschuwing voor Julian Assange

Oprichter van de Zweedse Piratenpartij Rick Falkvinge vertaalt een pleidooi van Peter Sunde in het Engels: Aftermath of the Pirate Bay Trial: Peter Sunde’s Plea – In His Own Words. Het pleidooi toont aan dat het slecht gesteld is met de stand van de Zweedse democratie. Zweden heeft in het buitenland een goede naam, maar is in werkelijkheid een gemankeerde staat waar de instituties in bezit zijn van een establishment dat door corruptie en eigenbelang de burgers de rechten ontneemt. De sociaal-democratisch of conservatieve elite zit in de zak van de VS. Dit krijgt vorm door ontwikkelingen over wapenhandel, auteursrechten of Julian Assange.

Peter Sunde werd in 2009 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete ter hoogte van 10 miljoen euro. Hij was in 2006 de woordvoerder van The Pirate Bay en in een rechtszaak werd hem van alles in de schoenen geschoven. Een hoger beroep verloor-ie en het Hooggerechtshof weigerde zijn zaak in behandeling te nemen. Nu neemt Sunde zijn toevlucht tot een pleidooi waarin-ie alle onregelmatigheden opsomt die tot zijn veroordeling leidden. Een procedure om in uitzonderlijke omstandigheden een gerechtelijke veroordeling ongedaan te laten maken als de checks and balances binnen de overheid niet werken. Sunde heeft weinig hoop dat zijn verhaal deze keer gehoord wordt, maar hij wil zijn lezing officieel aan deze zaak toevoegen.

Sunde wijst op de druk van de VS op Zweden om de The Pirate Bay aan te pakken. Overigens een onmogelijke taak omdat de website een week na de Zweedse actie in mei 2006 al weer online was, deze keer vanuit Nederland. De toenmalige Zweedse Minister van Justitie Thomas Bodström zou op het Witte Huis ontboden zijn onder het dreigement van handelssancties als de Zweden niet optraden tegen The Pirate Bay. Thomas Bodström gaf toe aan de druk en in een slecht geoganiseerde actie werden Sunde en anderen opgepakt.

Thomas Bodström is de advocaat die de verkrachtingszaak van Anna Ardin en Sofia Wilén tegen Julian Assange heeft aangezwengeld. De Amerikaanse connectie is duidelijk. De vlucht van Assange naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen wordt begrijpelijk door de zaak Peter Sunde. Deze kreeg geen eerlijk proces, en Assange bij wie de Amerikaanse belangen nog groter zijn kan dat evenmin verwachten. Veelzeggend is het optreden van hoofdonderzoeker Jim Keyzer die Sunde aanraadde geen goede advocaat te nemen en al voor een Amerikaanse auteursrechtenorganisatie werkte toen-ie zich nog voordeed als politie-onderzoeker.

In Zweden bestaat geen scheiding der machten of correctie op de uitoefening van de macht. In hoger beroep worden onregelmatigheden niet gecorrigeerd. Zweden is een corrupt land en het rechtssysteem is blind.

In Nederland bestaat bij media en politiek geen aandacht voor deze zaak. Ook niet bij de Nederlandse Piraten. In de reacties op de Engelse vertaling door Rick Falkvinge ontbreekt tot nu toe een Nederlandse verwijzing.

Foto: Piratenpartij leider Rick Falkvinge (links) probeert Peter Sunde van The Pirate Bay voor de Piraten te winnen. De veganist Sunde zegt dat hij neigt naar de Groene Partij. In de lobby van de rechtbank in Stockholm op de laatste dag na het proces, 3 maart 2009.

6 gedachten over “Zweden: zaak Peter Sunde waarschuwing voor Julian Assange

 1. @GK: erg interessant allemaal. Ik merk dat ik er weinig tot niets van af weet maar dat het mij aan de andere kant toch ook allemaal niet zo heel erg verbaast. Ik moet dus veel bij lezen en bij mezelf te rade gaan waarom ik niet écht verbaast ben.

  Like

 2. @mirosjabin
  Hopelijk krijgen dan wel de echte schuldigen de klere…

  @Jack
  Mooi antwoord van je. Zeker een lang en ingewikkeld dossier. Vermoedelijk verklaart het tevens waarom er in Nederland zo weinig aandacht voor is. Het komt niet overeen met het beeld van een ‘democratisch’ en egalitair Zweden dat we hebben. Uitleg waarom dat beeld niet klopt vraagt al om veel voorwerk.

  Bizar is dat de loop van zaken overeenkomt met het beeld wat we van een supermacht hebben. Handhaven van die macht vraagt nu eenmaal om oprekken van de wet en hard optreden. Als we dat in het Zweedse voorbeeld aangetoond zien, dan verbaast het ons niet meer. We weten dat deze overtredingen bestaan.

  Wie nog niet volledig cynisch is geworden over dit onrecht schrikt nog wel, maar in ons achterhoofd vermoeden we al lang dat het er is. Meest verbazingwekkend vind ik nog dat het Zweedse establishment zo weinig moeite doet haar corruptie en machtsmisbruik te verbergen. Het voelt zich blijkbaar zeker dat het de instituties naar de eigen pijpen kan laten dansen. En er sowieso mee wegkomt. Dat maakt het extra schrijnend. Je zou maar Zweeds staatsburger zijn.

  Like

 3. Pingback: Waarom ik lid ben geworden van de Piratenpartij « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.