Piratenpartij hoeft niet verstrikt te raken in de Nederlandse politiek

Is de Duitse Piratenpartij conservatief? De partij vaart soms een onverwachte koers en is in botsing gekomen met Der Spiegel dat uitpakt met: ‘Die Piraten sind in den Mühen der politischen Ebene angekommen‘. Piraten verstrikt in de politiek. Eerder bekritiseerde het tijdschrift het verbod van de partij om op de Landesparteitag in Nedersaksen te filmen. Reden die de Piratenpartei aanvoert is dat de privacy van de leden beschermd moet worden. De Duitse Vereniging voor Journalisten DJV hekelt het gebrek aan openheid. Dit roept de vraag op wat piraten te verbergen hebben als het journalisten op een openbare politieke vergadering beperkingen oplegt. Wat verder geen partij doet. Naar Nederlandse verhoudingen doet dit denken aan de PVV of de oude CPN.

Wat voor partij is de Duitse Piratenpartij en heeft de Piratenpartij in Nederland hetzelfde profiel? Een commentaar in The European karakteriseert de Piratenpartie als liberaal en niet anarchistisch. Dit in tegenstelling tot de Duitse Groenen. Dit past bij het profiel van de Nederlandse lijsttrekker en oud-JOVD’er Dirk Poot die zich in interviews een verklaard liberaal met compassie toont, dus sociaal-liberaal. Maar of de meeste leden met dezelfde verwachting aan boord zijn gestapt is de vraag. Er is een partijprogramma, maar veel is nog niet geformuleerd. Trouwens begrijpelijk voor een beginnende partij en vervroegde verkiezingen.

Is het zinvol om de Duitse en Nederlandse Piratenpartijen met elkaar te vergelijken? Nee, want er zijn op het oog drie verschillen. Het Nederlandse politieke landschap is opener en diverser, en kent kleinere verschillen. De Nederlandse piraten kunnen leren van de fouten die de Duitsers hebben gemaakt. En de verwachtingen voor de Nederlandse piraten zijn bescheiden, 1 of 2 kamerzetels, zodat een geleidelijke opbouw mogelijk is.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik sinds vorige maand lid van de Piratenpartij ben, en dus niet meer geheel onafhankelijk. Ik zie mezelf als kritisch lid op afstand. Kernpunten over transparantie, internetvrijheid, privacy en burgerrechten, en het talent van Dirk Poot hebben me over de streep getrokken. Maar wat de partij over bijvoorbeeld kunst, economie, euro, zorg of scheiding van kerk en staat denkt is me nog een raadsel.

In tegenstelling tot veel piraten ben ik minder positief over het middel van de vloeibare democratie dat in mijn ogen het gevaar loopt alle kanten op te klotsen en de partij aan focus en integrale aanpak kan doen verliezen. Het gaat immers om een politieke partij en geen actiegroep. Een gevaar als er in de strijd met concurrenten daadkrachtig gehandeld moet worden. Dat vraagt mandaten die zich aan de vloeibaarheid onttrekken. Ook herken ik de kritiek van Der Spiegel op de Piratenpartei bij de Nederlandse Piratenpartij als het om het gebrek aan organisatie en professionaliteit gaat. Da’s niet altijd aanwezig. Maar de Nederlandse piraten kunnen leren, zullen veel vallen en nog meer opstaan om zich mettertijd onmisbaar te maken in de Nederlandse politiek.

Foto: Turn It Up to Eleven; Piratenpartij, lijstnummer 11

4 gedachten over “Piratenpartij hoeft niet verstrikt te raken in de Nederlandse politiek

 1. De Piratenpartij is nog erg onbestemd in haar koers, zowel in Duitsland als bij ons. Kan nog alle kanten op. De Duitse Groenen zijn ‘linkser’ dan GroenLinks.

  Like

 2. [Deze vraag is geinspireerd door een stelling uit de blog van een medepiraat:
  “Het gaat immers om een politieke partij en geen actiegroep”
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/08/03/piratenpartij-hoeft-niet-verstrikt-te-raken-in-de-nederlandse-politiek/ ]

  Maar zijn wij niet tot Anonymous wat Sinn Fein is tot de IRA (en het WWF tot Groen Links, Greanpeace tot de Dierenpartij, etc); gewoon een lost-vaste verbinding van mensen met een gemeendschappelijk politiek doel. Een doel dat niet op andere wijze te bereiken is. (In ons geval door de macht van Lobby-groepen.) En om dat doel te bereiken hebben we ons verenigd op het niveau waar dat ertoe doet, En onze verschillen tijdelijk naast ons neergelegd.
  En die verschillen zijn groot, er zitten zowel vrij linkse als vrij rechtse mensen in onze partij, en ikzelf meer ga voor Paars-maar-dan-met-Visie (liberaal met een vangnetje), maar dat maakt niet uit, want die andere punten staan bewust niet in het verkiezingsprogramma om iedereen binnen boord te houden.

  En het is mooi dat we nu misschien met het Liquid Feedback systeem toch over andere punten kunnen stemmen, en als we het er dan niet met bepaalde keuzes eens zijn accepteren we dat, want we hebben een gezamelijk respect voor het democratisch proces. (Want die hadden we zonder gemeendschappelijke partij ook verloren)
  En uiteindelijk zijn die punten ondergeschikt aan onze kernstandpunten.
  Of zoals we vaak zeggen; “We zijn voorbij ‘links’ en rechts’ ”

  Het is ook de rede waarom ik geen probleem heb met de versplintering van de politiek.
  De ‘oude’ politiek ging coalities aan tussen partijprogramma’s gebaseerd op een wereldomvattende ideologie. En teveel partijen gaf te veel verschillen, met teveel all-round mensen die zich nergens in verdiepen. En verspintering dus een angstbeeld is…

  Echter, wij gaan echter uit van een klein cluster van gespecialiseerde kennis.
  Daarbij is het dus inherent dat er vele partijen *moeten* zijn, omdat er anders niet genoeg kennis in de coalitie komt om alle vakgebieden te kunnen bestrijken.
  Een coalitie bestaat dus uit een partij voor burgerrechten, partij van kleine ondernemers, partij van grote conglomeraten, partij voor milieu, etc. (10*8=80 zetels), waarin ieder zijn specialisatie word erkend (en dus niet uit venein weggestemd), en bij belangenconflicten de andere partijen de doorslag geven waardoor de minst gesteunde en minst belangrijke ideen worden weggesnoeid.

  Of helemaal geen coalitie maar gelegenheidscompromissen met koehandel in ideeen waar die hoort; in de tweede kamer in plaats van achterkamertjes. (Maar dan wel met achterbanraadpleging!)

  En wanneer we on doel bereikt hebben? Dan stappen velen uit, terug naar waar ze zaten of naar nieuwe doelen. Wetende dat er een kern achterblijft die de standpunten bewaken, wetende dat deze kern op ze kan rekenen mocht het weer nodig zijn om de belangen te behartigen.

  MBB

  +0==)]:::::::::::::::::::::::>

  Post under Creative-Common-SA.

  PS: Ik heb deze post in eerste instantie op op de mailinglist ingebracht omdat ik via daar je blog had gelezen, maar realiseerde me later dat je misschien hier ook de reactie wou om de discussie (en hits) op je blog te verhogen, dus bij deze.

  Like

 3. @MBB
  Heel goed om hier te reageren. Dan kunnen anderen ook reageren, of meelezen. Vanochtend reageerde ik op de mailinglijst:

  Ik ben minder positief over dat idee van Liquid Feedback, hoewel ik het niet afwijs. Ik zie het als een middel, terwijl veel piraten het als een inhoudelijk kernpunt zien. Maar rechtse of linkse partijen kunnen ook het Liquid Feedback System oppakken. Wat ze aarzelend doen vanwege de marketing om zich te onderscheiden. Wat is dan het verschil met de Piratenpartij? Het moet en kan denk ik samengaan met de middelen van een klassieke politieke partij.

  Dirk Poot vergrootte een en ander in een interview in de NRC van gisteren uit. Hij zegt dat het LFS zo kan werken dat kamerleden van de PPNL verschillend stemmen. Dat komt op mij contra-productief over. Want politiek is de herverdeling van de macht. Daartoe moet een spel gespeeld worden. Dirk Poot wil bij een partij in oprichting dus niet alleen zijn standpunten agenderen, maar ook het politieke spel veranderen. Dat klinkt mij te ambitieus. Het risico bestaat dat je uiteindelijk op beide terreinen bot vangt en met lege handen staat.

  Piraten lijken huiverig zich te binden. Mede door het ongenoegen dat ze met de gevestigde politiek hebben. Ik ben geen uitzondering. In het ontlopen voor links en rechts komen ze uit in een niemandsland met nog niet bepaalde standpunten. Natuurlijk leggen de kernpunten van het partijprogramma al een profiel onder de partij. Maar het is wel een gedeeltelijk profiel. Door de eigen achtergrond en omstandigheden zullen leden bepaalde standpunten belangrijk vinden. Bij mij is dat de kunstparagraaf, bij een ander de zorg, de dijkbewaking, het platteland of wat dan ook.

  Hoe moet het dan? Ik denk dat in de praktische politiek voldoende sturing nodig is om de eigen kernpunten te realiseren. Want daar gaat het om. Die realisatie gaat naar mijn idee samen met beeldvorming, geloofwaardigheid, creatieve onrust, focus en een omvattend pakket van standpunten die in lijn zijn met die kernpunten. Hoewel de dwarsigheid van de PPNL eruit kan bestaan dat er uitzonderingen blijven. Natuurlijk moet de PPNL geen pseudo-linksliberale partij worden. Dan is een stem op D66 verstandiger.

  De Piratenpartij moet in mijn ogen op termijn een herkenbaar profiel opbouwen dat als het ware organisch past bij de kernpunten. Voorkomen dient te worden dat door de toevallige inzet van leden een lappendeken van tegenstrijdige standpunten ontstaat, zelfs binnen een beleidsterrein. Want zoals de PPNL nu het LFS opvat is er geen veiligheidsprofiel die zo’n fragmentering blokkeert. Vandaar mijn pleidooi om ook de middelen van een klassieke partij in te zetten. De uitdaging voor de piraten bestaat er denk ik uit veel van het oude te verwerpen en in de samensmelting van het oude en het nieuwe een werkwijze te vinden die meer waard is dan het nieuwe alleen.

  Like

 4. “Dirk Poot wil bij een partij in oprichting dus niet alleen zijn standpunten agenderen, maar ook het politieke spel veranderen. Dat klinkt mij te ambitieus. Het risico bestaat dat je uiteindelijk op beide terreinen bot vangt en met lege handen staat.” +1

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.