Piratenpartij moet meer aan de weg timmeren. Kei- en keihard

pirates3_3

Wordt het ooit nog iets met de Piratenpartij? Ik twijfel. Zomer 2012 werd ik lid, maar ik hou m’n hart vast. De Nederlandse Piratenpartij wil maar niet doorbreken. Niet in de peilingen en niet in het publieke debat. Het blijft marginaal. Als het bij de volgende verkiezingen voor gemeenten en Europa niet lukt, dan lukt het nooit.

Wat is er meer nodig dan de onthullingen van Edward Snowden die de vreselijkste schendingen van de privacy aantonen, de scoops van Glenn Greenwald, de NSA die eigenmachtig burgerrechten opzuigt en van Orwellls 1984 een kindersprookje maakt, een AIVD-directeur Rob Bertolee die in het ontwijken van de waarheid z’n eigen waarheid naar zich toetrekt, een regenteske en bullebakkende minister Opstelten en een suffe, sullige minister Plasterk, een kundige lijsttrekker Dirk Poot en een gemotiveerde achterban met het hart aan de goede kant? Secretaris Gerben Brands legt het uit voor radio 1. Dat doet-ie goed. Maar toch overtuigt het niet.

De Nederlandse Piraten maken nog steeds weinig klaar. Ik breek graag een lans voor de partij, maar kan er niet meer van maken dan wat ik zie. Het product dat de Piraten in handen hebben is van goud, maar ze weten het tot nu toe niet te verzilveren. Op geen enkel moment. Waarom niet? Komt het door intern gekissebis? Of hun beroerde publiciteit met een website die een vormgeving heeft uit het jaar nul en maar niet spannend wil worden? Ik gun het de Piratenpartij, en bovenal de Nederlandse politiek zo graag, maar zie geen verbetering. Is het het tekort aan middelen dat een doorbraak door nieuwkomers verhindert? Het is nog 2,5 maand tot de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Piraten, gooi de schroom van jullie af. Ga in de aanval. Frontaal.

Foto: ‘Circa 1925: A fencing duel scene from the pirate film ‘Contraband‘, produced by Fred Leroy Granville. (Photo by General Photographic Agency/Getty Images)’

12 gedachten over “Piratenpartij moet meer aan de weg timmeren. Kei- en keihard

  1. @george

    Velen doen liever eindeloos alles plannen en precies vastleggen. Tegen de tijd dat je dan aan de slag kan is het al te laat. Dat zag je wel in TK2012. De campagne begon pas van start te gaan in juli. En dan heb ik het vooral over de voorbereidingen. Het echt op straat gaan was pas in volle gang tegen eind juli. Veel te laat. Groot deel van de positiever dan verwachte verkiezingsresultaten in Limburg was vooral ook te danken aan dat we al sinds 26 mei regelmatig de straat op gingen om campagne te voeren.

    Het probleem zie ik in veel gebieden in Nederland ook na TK2012. Het staat grotendeels stil qua activiteit op straat. En door de weinig positieve resultaten die geboekt worden neemt de ontevredenheid onder de ‘bemanning’ toe. Dat leidt tot drama en scheldpartijen. Ik maak me daar zelf ook wel eens schuldig aan om eerlijk te zijn.

    We zijn eigenlijk nu al beetje te laat met echt de campagne op gang brengen op nationaal niveau. Gelukkig zijn er wel een aantal lokale afdelingen die al zaken op pakken. Ik hoop dat ook de overige afdelingen in Nederland snel hun campagne gaan beginnen. Al is het maar voor de EU verkiezingen. Alle beetjes helpen.

    Like

  2. Daarbij wil ik toevoegen dat men eigenlijk volop de straat op had moeten gaan toen Brein bezig was en dit ook in de pers was. Als je dan de mensen duidelijk maakte wat Brein precies is en doet, dan win je al veel mensen. Nu heeft door de ‘gevestigde media’ Brein het gros van het publieke opinie debat gewonnen. Als ik met mensen sprak, dan zagen veel mensen van de doelgroep die juist weinig bekend is met dit soort zaken, maar er wel veel baat bij heeft. de Piratenpartij als een stelletje boeven. Niet de beste start naar mijn mening.

    De paar mensen die je dan langer dan 10 seconden sprak veranderden enorm snel hun visie als je de feiten deed uitleggen. Maar bij het gros van de mensen krijg je die kans dus niet. Als voordat Brein hun smaad al de media in gegooid hadden men al een soort ‘awareness campaign’ opgestart had op straat, dan was dat stuk al gewonnen.

    Like

  3. @Robske
    Mij valt iets anders op bij de Piratenpartij. Ik zeg dat onder voorbehoud omdat ik een buitenstaander ben en niet alle bijzonderheden ken. Namelijk dat het zich opstelt als een traditionele politieke partij met leden, statuten, besturen, commissies en ALV’s en dat een doel op zichzelf is geworden. Het verschil met de andere partijen is wel dat de leden meer invloed hebben. Maar het heeft geen strategie om niet-partijleden bij de partij te trekken. Waarom doet het dat niet? Want daar zit de groei van nu en van de toekomst.

    De partij ontwikkelt geen strategie om bijvoorbeeld de generatie Y (nu 13 tot 27 jaar) erbij te trekken en voor zich te winnen. Via speciale acties, website, doelgroepenbeleid en programmapunten die deze generatie aangaan.

    De Piratenpartij is een politieke partij en geen actiegroep. Dus ik verwijt niet dat er een bestuur, commissies en statuten zijn. Die moeten er zijn. Wel dat de partij die bestuurlijke basis niet ziet als een brug naar de samenleving.

    Waaraan dat ligt begrijp ik niet. De enkele mensen in charge die ik ken zijn aardig, kundig, betrokken, maar bovenal: te zwaar belast. Ze kunnen zichzelf niet toestaan afstand te nemen en de organisatie los te laten functioneren. Ook tegengewerkt door een klein aantal regelneven dat elke ongedwongenheid en vrijheid van handelen preventief verknalt. En de geest van de partij kapotmaakt.

    Het wachten wordt het zo op Piratenpartij 2.0 of 3.0. Ik ben de tel kwijt.

    Like

  4. Zit het niet ook in de naam? Net zoals bij bijvoorbeeld een radiopiraat of een wegpiraat roept die de suggestie van schimmige zaakjes, van semi-illegaliteit op. Dat wekt heel wat minder vertrouwen dan misschien terecht zou zijn…

    Like

  5. @John P.
    Laten we het omdraaien. Wat zou dan wel een geschikte naam zijn voor het gedachtengoed van een partij met kernpunten als privacy, internetvrijheid, beter databeheer, ‘vrije’ auteursrechten, transparantie en openbaarheid van bestuur, e-democracy en zo goed als geen grenzen aan de meningsuiting?

    Een argument voor een andere naam is de cultuurkritiek zoals Evgeny Morozov die samenvat. Wat is internet voor maatschappelijk fenomeen en in hoeverre maken piraterij en ‘alomtegenwoordige gratis content’ onze cultuur kapot? Of juist vrij? Die nuancering van het debat lijkt aan de Piratenpartijen voorbij te gaan. De naam ‘Piraten’ komt zo in de lucht te hangen in een debat dat nog niet besloten is. De claim op een geuzennaam wordt zo potsierlijk.
    http://www.theguardian.com/technology/2011/aug/18/free-ride-robert-levine-review

    Voorstanders van de naam ‘Piraten’ voeren aan dat het een naam geeft aan een internationale beweging. Maar da’s onzin omdat de internationale liberalen, sociaal-democraten of Groenen onder diverse namen opereren. Dat kunnen de Piratenpartijen ook doen. Morozov komt uiteindelijk ook op voor de internetvrijheid en tegen de surveillance, maar ziet in elk geval de tegenstellingen.

    Een betere naam voor de Piratenpartij zou ik een naam vinden die een wereldbeeld schetst dat direct volgt uit de kernpunten. In elk geval niet de auteursrechten voorop zet. Maar da’s nog niet zo makkelijk te vinden. Een tussenoplossing zou zijn van ‘Piraten’ een acroniem, dus een letterwoord te maken. Dat de betekenis met de traditionele betekenis met Piraten en piraterij doorsnijdt, maat toch indirect behoudt. Bijvoorbeeld:
    Partij Internetvrijheid Recht Autonomie Transparantie E-democracy Noviteit.

    Like

  6. @George

    Over teveel als een politieke partij actief zijn en aantal bruggen niet kunnen slaan. Ik denk daarin ook een stukje dat er veel mensen zijn die aan oude verwachtingspatronen en denkpatronen vasthouden (bewust of onbewust) en niet ‘out of the box’ denken. Bij veel mensen die in het kader van een traditionele politieke partij denken zit er geen kwade zin in. Dus het is enorm lastig deze mensen dit duidelijk te maken zonder ze te schofferen.

    Dat is overigens niet alleen een probleem in de Piratenpartij maar in een groot stuk van de samenleving.

    Like

  7. @Robske
    Mee eens. Het is een breed probleem. Maar juist een nieuwkomer als de Piratenpartij zit nog niet vast in oude patronen en heeft de kans om het anders te doen. Het kan nog. Het roer kan nog altijd om. Laat de verbeelding aan de macht komen. Geef vrijdenkers, dwarsdenkers en kunstenaars binnen de partij de ruimte.

    Like

  8. ik ben er skeptisch over dat dit gaat lukken in de landelijke partij. De lokale piratenpartij afdelingen zitten al vol met dit soort mensen die ook productief bezig zijn. Deze mensen zie je dan ook uit eigen motivatie de straat op gaan.

    Wat denk ik is waar het hem wringt is dat de focus teveel ligt op het nationale spectrum, de centralisering van de piratenpartij ten behoeve van het doel coordinatie (zegt men) en het institutionaliseren van beide zaken.

    Ik heb vandaag op de algemeen lijst ook gezegd dat ik me afvraag of de partij nog wel zo grassroots is als dat de partij zegt te zijn als de leden geen enkele inspraak meer hebben inmiddels en er een partij elite is die de dienst uit maakt en zelf hun regeltjes schrijft.

    Ik meen mij nog te herinneren dat de focus zou moeten zijn om eerst lokaal sterk te worden, en dan pas met genoeg draagvlak op nationaal vlak aan de slag gaan. Niet andersom. Dat lijken een flink aantal mensen niet te snappen of als gevaar voor hun positie te zien. Beide gevallen komen voor.

    Ik kreeg een paar maanden terug te horen van een aantal leden (waaronder een Tk2012 kandidaat) dat ze totaal niet op de hoogte zijn wat er zich afspeelt in de ‘inner circles’. Ze zien het rommelen. Zie zien er soms flink wat poep vanaf vliegen. En soms gaat het even goed. En hebben geen enkel idee wat er gebeurt, waarom het gebeurt en hoe hiermee om te gaan. Ik denk dat daar een groot knelstuk hem ook zit.

    Like

  9. Zoveel blah blah, zo weinig betrokkenheid. Wat hebben jullie onlangs nog gedáán voor de partij, behalve langs de kant staan schreeuwen dat het allemaal zo slecht is? Kom op man… put your money where your mouth is. Jij BENT de Piratenpartij. (hoewel ik dat betwijfel, als ik zo de AdBlock en Disconnect icoontjes bekijk… getsie)

    Like

  10. @Piraat
    Moet IK me aangesproken voelen? Wie bent U, piraat? Ik heb nooit beweerd dat het allemaal zo slecht is. Maar ik zie wat ik zie en doe daar terughoudend verslag van. Spaarzaam dus. Meer is het niet. Een propagandist wil ik best zijn als daar reden toe is. Op dit moment zie ik dat niet.

    En hoe is de opmerking over de AdBlock en Disconnect icoontjes bedoeld? Big Pirate Is Watching You? Tsjonge, tsjonge, om bang van te worden. Die machtige Piratenpartij met van die machtige piraten die bij u thuis inbreken. Laat de AIVD maar oppassen. Zullen we normaal doen, piraat?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.