WCIT stelt voor om digitale burgerrechten in te perken: DPI standaard

8246997168_d1216a6b76_z

Dirk Poot uit in Tros Nieuwsshow zijn ongenoegen over de ontwikkelingen op de World Conference on International Telecommunications (WCIT) in Dubai. Dat gaat over de inrichting van het internet en wordt georganiseerd door de ITU. Het gaat niet de goede kant op volgens Poot omdat politici het overnemen van de techneuten. Ofwel overheden trekken de macht over het internet naar zich toe. Vraag is of zelfs goedwillende politici begrijpen waarover het gaat en wat ze in de onderhandelingen weggeven. Wat is internetvrijheid?

Op initiatief van China schijnt een voorstel goedgekeurd te zijn dat DPI (Deep Packet Inspection) tot standaard maakt. Dit voorstel is nog niet gepubliceerd, maar zou uit een gelekt Koreaans document blijken. Als het klopt dan is dat zo verstrekkend dat het als het oversteken van de Rubicon van de burgerrechten gezien moet worden. Erik King van Privacy International kenschetste dat als volgt: ‘DPI staat de staat toe in ieders internetverkeer te snuffelen, te lezen en te kopiëren, en zelfs e-mails en webpagina’s te wijzigen‘.

King zei dat ruim een maand geleden naar aanleiding van Rusland dat met nieuwe wetgeving DPI tot standaard maakte. Elena Kolmanovskaya van de Russische zoekmachine Yandex maakt zich zorgen over de inperking van de privacy. Maar straks zijn het niet alleen de burgers in politiestaten als Rusland of China die de controle van hun computer door de overheden moeten slikken, maar ook burgers in Nederland of andere westerse landen. Als de staat hun computer overneemt, dan verliezen ze ook nog eens hun internet-identiteit.

Inperking van de internetvrijheid past in een tendens dat overheden de burgerrechten inperken. Onder het mom van terrorisme, drugs of pornografie wordt zo de macht van de staat vergroot. Het voorstel over DPI brengt de Nederlandse controlestaat dichterbij. Dan is elke burger bij voorbaat verdachte. Individuele politici als Marietje Schaake of Sophie in ’t Veld of maatschappelijke groeperingen als Bits of Freedom verzetten zich tegen de controlestaat, maar aan de meederheid gaat het voorbij. Geen wonder trouwens omdat de ITU-onderhandelingen in Dubai uit de openbaarheid worden gehouden en de burger het nakijken heeft.

Foto: Delegatieleden tijdens de Opening WCIT in Dubai, december 2012. Credits ITU.

Een gedachte over “WCIT stelt voor om digitale burgerrechten in te perken: DPI standaard

  1. Pingback: Internetvrijheid in geding bij Stockholm Internet Forum. Opnieuw | George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.