Internetvrijheid in geding bij Stockholm Internet Forum. Opnieuw

Op 22 en 23 mei is het ‘Stockholm Internet Forum‘. Zoals laatste jaren het geval is bij dit type internationale conferenties wordt het aangekondigd alsof nu de internetvrijheid veilig gesteld dient te worden. Voormalig lijsttrekker van de Piratenpartij Dirk Poot gaf in december 2012 commentaar op de ontwikkelingen op de ITU-conferentie in Dubai. Naar zijn idee gaat het niet goed omdat overheden de macht op het internet naar zich toe trekken. De VS treedt hard op tegen sites als Megaupload en gluurt met Google mee in uw en mijn bestanden. China volgt elke toetsaanslag en Skype-gesprek en Rusland gooit internetgebruikers om politieke redenen in de cel. Politici doorgronden internet niet, maar begrijpen dat het hun eigenbelang moet dienen.

Stockholm is een conferentie die inzet op ontwikkelingssamenwerking. Met 450 ambtenaren, wetenschappers, politici, burgerrechtenactivisten, vertegenwoordigers van bedrijven en belangengroepen uit 90 landen. Er zijn twee hoofdthema’s: Internetvrijheid en Veiligheid, en Internetvrijheid en Ontwikkeling. Als de belangrijkste boodschap is dat internet de individuele gebruiker en niet de belangen van staten en bedrijven moet dienen, dan is de conferentie geslaagd. Maar wie de actuele discussies volgt weet dat onder het mom van veiligheid internetvrijheden steeds meer worden ingeperkt. En dat onttrekt zich ook nog eens aan het stiekem handelen van overheden. Maar toch goed dat het Stockholm Internet Forum bestaat. Al is het als tegenwicht voor de steeds hechter wordende samenwerking van overheden en bedrijven. En tegen het eigen cynisme.

internetisfree

Foto: Overhemd met tekst.

Advertentie

3 gedachten over “Internetvrijheid in geding bij Stockholm Internet Forum. Opnieuw

 1. Als ik dan zoiets lees als:
  “The Stockholm Internet Forum is organized by:
  -The Swedish Ministry for Foreign Affairs.
  -SE (The Internet Infrastructure Foundation).
  -The Swedish International Development Cooperation Agency (Sida).”

  bekruipt mij geen warm gevoel van dat dit een serieus tegenwicht zou kunnen zijn. Dit soort organiseren leent zich uitstekend om ook het tegengestelde te kunnen bereiken.

  Like

 2. @Reggie
  Precies. Elders schreef ik dat op foto’s van een eerdere bijeenkomst de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt handen schudde met de gasten. Geen toonbeeld van een volbloed democraat die voor wapenhandel gaat en goede vrindjes is met de Amerikaanse neo-conservatieven. En uit die hoek moet de oplossing komen?

  Lastig voor de goedwillenden om in zo’n omgeving gemotiveerd te bljven en de belangen van de burger te beschermen. Maar ik twijfel er niet aan dat ze doen wat ze kunnen. Binnen hun smalle marges. Of het genoeg is? Helpt dit praten?

  Like

 3. Pingback: Carl Bildt komt door onderdrukking op voor internetvrijheid | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.