Andere Tijden speculeert en maakt Snowden verdacht. Waarom?

AWxbd5CtRfGL2t1jBYqpPA

Dat geeft steun aan de gedachte dat Agee wel heel goede contacten had met de autoriteiten en inlichtingendiensten daar [Cuba]. Dat kon wel een iets zeggen over het verblijf nu van zijn medeklokkenluider Edward Snowden in Moskou. Zijn ontvangst daar kun je zien als een humanitair gebaar van Putin, maar het kan zo zijn dat Snowden dat beantwoord heeft met informatie uit de files van de NSA.

Aldus de afsluitende opmerking van presentator Hans Goedkoop in een uitzending over geheimagent Philip Agee van Andere Tijden (AT) die gisteren werd uitgezonden. Deze afsluitende reeks suggesties is in strijd met de feiten. Er is geen bewijs voor samenwerking van Snowden met de Russische overheid of de Chinezen. AT voert ook geen bewijs aan, maar beschuldigt ‘contractor’ Snowden door associatie met ‘spion’ Agee.

Al in juli 2013 ontkende Snowden de samenwerking met de Russen. Journalist Barton Gellman van The Washington Post die directe toegang heeft tot de Snowden-documenten verwerpt de speculatie waaraan AT zich bezondigt. En dat vooral vanuit Republikeinse hoek gevoed wordt door politici als Mike Rogers, Lindsey Graham of Peter King. Nederlandse media als De Volkskrant of AT opereren in hun onkunde waarschijnlijk onbewust als waterdragers voor deze conservatieve politici. Gellman zei in september 2013 dat er sterk bewijs is dat de Russen en Chinezen geen toegang tot de Snowden-documenten hadden. In oktober 2013 verklaarde Snowden in een interview met James Risen voor The New York Times in Rusland zelfs nooit enig document bij zich gehad te hebben: ‘There’s a zero percent chance the Russians or Chinese have received any documenten‘. Volgens Michael Weiss in een interview met Edward Lucas beweren verschillende journalisten die dit verhaal volgen dat bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten ontkennen dat Snowden ooit werd gerund door de Russen of zelfs dat de FSB een rol gespeeld heeft bij ‘zijn landing’ in Moskou.

Waarom begeeft AT zich ondanks herhaalde ontkenningen van Snowden en journalisten als Greenwald, Risen en Gellman waarmee hij samenwerkt, politici als Dianne Feinstein en Amerikaanse inlichtingendiensten toch op het terrein van de speculatie? Het is uiteraard niet zo dat Snowden op z’n woord geloofd moet worden. Maar het is gemakzuchtige journalistiek om een beschuldiging die al vele malen weersproken is te herhalen zonder een nieuwe bewijsvoering toe te voegen die de beschuldiging op z’n minst aannemelijk maakt.

Er is nog meer mis met de opmerking over Snowden. De woordkeuze is onzorgvuldig. Een spion die met de Russen samenwerkt is per definitie geen klokkenluider. De analogie tussen Agee en Snowden over hun vlucht naar respectievelijk Cuba en Rusland klopt niet. Klaarblijkelijk koos Agee bewust voor Cuba, maar Snowden strandde tegen zijn wil in Moskou dat niet z’n reisdoel was. De regering-Obama trok diens paspoort in.

De suggestie over Edward Snowden vraagt om een ruimhartige rectificatie door AT in een toevoeging voor het archief. Zo kan AT deze slechte journalistiek die dit meestal vlekkeloze programma doorgaans weet te vermijden rechtzetten. Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Andere Tijden was gisteren aan de beurt.

Foto: Pedro Molina, Snowden, een hinkelspel. Credits: P.X. Molina.

2 gedachten over “Andere Tijden speculeert en maakt Snowden verdacht. Waarom?

  1. Deze aflevering van ‘andere tijden’ was bijzonder onevenwichtig. Wat mij tijdens het bekijken irriteerde was de overdreven aandacht voor het karakter van Agee, wat uit de mond van o.a. van Meurs niet echt als positief ervaren werd. Ook passeerden enkele ongecheckte suggestieve opmerkingen zonder onderbouwing waardoor ik me af ging vragen waar ik nu eigenlijk naar zat te kijken. Hans Goedkoop’s slotakkoord was niet verwonderlijk gezien de geraffineerde opbouw van deze aflevering waarin de nadruk lag op het manipuleren van de perceptie van de kijker. Waarom een historicus en literatuurwetenschapper als Goedkoop zich van dergelijke goedkope stijlmiddelen bedient valt te raden. Voor mij als kijker zag ik een wonderlijk ingenieus stukje propaganda waar de vrienden uit het oosten een puntje aan kunnen zuigen.

    Like

  2. Ik heb deze aflevering – nog – niet gezien, maar ik heb al wel een tijdje de indruk dat de Nederlandse publieke omroep een spreekbuis is voor de Nederlandse overheid, plus de Amerikaanse. Lees ook dit, waar de claim “Snowden heeft 1,7 miljoen documenten”, die zonder bewijs door bepaalde personen steeds wordt herhaald, nu ook gewoon is overgenomen door de NOS: http://nos.nl/artikel/629563-122-regeringsleiders-op-lijst-nsa.html.

    Of het is gewoon onkunde en onwetendheid natuurlijk, zoals jij al schrijft.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.