Blokkade van sociale media in Turkije lukt toch niet

Update: Wie dat wenst, teken petitie ‘They are trying to kill the internet in Turkey. Again.’ van Access.now.

De jonge Turk Cenk Uygur geeft commentaar op oude Turken met macht. De regering Erdogan controleert gevestigde media en blokkeert nieuwe media, zoals Twitter of YouTube. Onderzoeksrechters en journalisten die hun werk willen doen zijn ontslagen of overgeplaatst. Aanleiding zijn de berichten met aanwijzingen van corruptie die verschijnen over Erdogan en z’n medestanders. Het bericht om terroristen te beschuldigen van een aanslag in Syrië die de Turken zelf wilden uitvoeren is explosief. Dat nieuws mag het kiezersvolk niet bereiken. De blokkade lukt niet in de steden, maar waarschijnlijk wel op het platteland met een eenvormiger medialandschap. Zo kan de AK-partij van Erdogan toch de lokale verkiezingen van 30 maart winnen. Kwade genius is de islamprediker Fethullah Gülen die in de VS woont. Maar feitelijk nog conservatiever is dan premier Recep Erdogan. Voor voorstanders van een pluriforme samenleving zijn er in het huidige Turkije dan ook geen winnaars. Of de waarheid werkelijk ooit boven water komt valt te hopen, maar niet zeker te zeggen.

Advertentie

4 gedachten over “Blokkade van sociale media in Turkije lukt toch niet

 1. 2014Z05742
  Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de oorlog Turkije tegen Syrië onder valse vlag (ingezonden 28 maart 2014)
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail.jsp?id=2014Z05742&did=2014D11325

  1
  Heeft u kennisgenomen van recent gepubliceerde tapes van gesprekken tussen topfunctionarissen in Turkije, waaruit zou blijken dat de regering Erdogan een oorlog wil uitlokken met Syrië? 1)

  2
  Klopt het dat onder meer de minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu en het hoofd van de geheime dienst MIT, Hakan Fidan, alsmede de plaatsvervangend chef van de generale staf, generaal Yaşar Güler, te horen zijn op deze tapes?

  3
  Klopt het dat de gesprekken op deze tapes gaan over het uitlokken van een oorlog met Syrië?

  4
  Klopt het dat dat daartoe diverse mogelijkheden besproken worden, waaronder ‘valse vlag’ operaties, door zelf aanvallen uit te (laten) voeren op Turkse doelen, zoals de Turkse tombe van Süleyman Shah?

  5
  Hoe beoordeelt u de authenticiteit van deze tapes?

  6
  Indien u de authenticiteit niet onmiddellijk kunt beoordelen bent u dan bereid om officieel en onmiddellijk opheldering te vragen aan de Turkse regering of deze tapes authentiek zijn?

  7
  Hoe beoordeelt u hetgeen op de tapes besproken wordt, namelijk uitlokking van een oorlog met Syrië? Bent u eveneens geschokt door deze berichtgeving?

  8
  Hoe beoordeelt u deze berichtgeving in relatie tot het neerschieten van een Syrisch MIG-23 jachtvliegtuig door de Turkse luchtmacht op 23 maart jl.?

  9
  Hoe beoordeelt u de beschuldiging van de organisatie Syrian Observatory for Human Rights 2) dat het Syrische vliegtuig rebellen aan het bombarderen was die een aanval uitvoerden op de stad Kessab, dat het vliegtuig vlam vatte in het Syrische luchtruim en neerstortte in Syrië?

  10
  Wat heeft de Nederlandse Patriot-eenheid waargenomen op het geïntegreerde radarbeeld van de NAVO en/of hun eigen radar van dit ernstige incident? Heeft onze Patriot-eenheid gezien aan welke zijde van de Turks-Syrische grens het plaatsvond, en of de Syrische luchtmacht bij dit incident het Turkse luchtruim geschonden heeft?

  11
  Bent u bereid de informatie waarover onze Patriot-eenheid mogelijk beschikt desnoods vertrouwelijk met de Kamer te delen?

  12
  Indien de Nederlandse Patriot eenheid het niet heeft kunnen verifiëren, bent u dan bereid om samen met de Duitsers en Amerikanen onderzoek te doen?

  13
  Hoe beoordeelt u bovendien de berichtgeving 3) over de aanval van jihadisten van Al Nusra en het Islamitisch Front op Kessab, vanaf Turks grondgebied, waarbij de jihadisten openlijk en ongehinderd langs militaire barakken van het Turkse leger liepen?

  14
  Hoe beoordeelt u de berichtgeving dat de jihadisten in hun aanval op Kessab gesteund werden door artillerie eenheden van het Turkse leger?

  15
  Deelt u de mening dat deze schokkende berichten tot op de bodem uitgezocht dienen te worden?

  16
  Bent u bereid daartoe indringend opheldering te vragen bij de Turkse regering?

  17
  Bent u tevens bereid de kwestie van uitgelekte tapes en de berichtgeving over militaire steun van Turkije bij de aanval van jihadisten op Kessab met spoed en hoge mate van urgentie te adresseren in de NAVO, bijvoorbeeld tijdens de ministeriële bijeenkomst op 1 en 2 april a.s.?

  18
  Beseft u zich dat de regering Erdogan mogelijk bereid is een oorlog tegen Syrië te ontketenen en daarmee de NAVO in een artikel 5-situatie te doen belanden?

  19
  Deelt u de mening dat als deze berichtgeving op waarheid berust, er sprake is van een ernstige crisis binnen de NAVO met bondgenoot Turkije?

  20
  Bent u bereid de Patriots terug te trekken uit Turkije als de regering Erdogan daadwerkelijk overgaat tot oorlog met Syrië, voorafgegaan door een ‘valse vlag’ operatie?

  21
  Kunt u deze vragen op korte termijn beantwoorden?

  1 http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/03/lek-turkije-probeert-oorlog-uit-te-lokken-met-syri
  2 http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-shoots-down-syrian-regime-plane-pm-announces-at-election-rally.aspx?PageID=238&NID=63965&NewsCatID=359
  3 http://www.raymondibrahim.com/muslim-persecution-of-christians/turkeys-latest-jihad-on-christian-armenians/

  Like

 2. Hoe het woord controleren de plaats van het woord beheersen heeft ingenomen, onbegrijpelijk.
  Wat betreft de vragen, het is voor mij overduidelijk dat de Syrië burgeroorlog net zo min een burgeroorlog is als vrijwel alle burgeroorlogen waren.
  Het westen voert daar oorlog tegen Moskou/Peking.
  Nu Putin in Syrië aan de winnende hand is, kan, ook al gezien de VSEUNATO koude oorlog tegen Putin over Ukraine, best Turkije gevraagd zijn even in te grijpen, om Assad toch nog een kopje kleiner te maken.

  Like

 3. @piterfries
  Controleren: checken, doormeten, examineren, inspecteren, keuren, nagaan, nakijken, nalopen, natrekken, nazien, onderzoeken, toetsen, verifiëren, begeleiden, beheersen, beteugelen, bewaken, domineren, in de hand houden, manipuleren, overheersen, superviseren
  http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=controleren

  Het scenario dat de Navo juist nu Erdogan zou hebben gevraagd om een oorlog met Syrië uit te lokken is door het conflict in Oekraïne nog onwaarschijnlijker dan het al was. Want als er werkelijk gedonder in Oost-Europa komt dan kunnen Europa en de VS geen tweede oorlog tegen Syrië gebruiken. Nu moeten ze al al hun middelen bijeenschrapen om een krijgsmacht op de been te krijgen.

  De rol van Erdogan is dubbel. Want hij heeft ook gezegd de etnisch Turkse Krim-Tataren op de Krim te zullen steunen. Bereikt hij dat door een tweede front van de Navo te openen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.