Terughacken door overheid beperkt privacy en cybersecurity

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat de overheid terug gaat hacken. Daartoe wil hij meer opsporingsbevoegdheden. Hij licht zijn voorstellen toe in een brief aan de Tweede Kamer. Ze moeten begin 2013 leiden tot een conceptwetsvoorstel. ‘Er is een inhaalslag nodig om de opsporing en vervolging van cybercrime te versterken.’ Een en ander betekent dat de overheid computers, maar ook mobiele telefoons binnendringt en er zelfs spyware plaatst. De voorstellen kunnen nog bijgesteld worden door de politiek.

Ze zijn in lijn met wat Ronald Prins van Fox-IT zegt. Webwereld noemde het al in 2010 zijn stokpaardje: De overheid moet terug kunnen hacken. Omdat het nu over het randje van het toelaatbare gebeurt doordat het in strijd met de mensenrechten is, dient blijkbaar de wet aangepast te worden. De overheid is de grootste opdrachtgever van Fox-IT zodat dit bedrijf belang heeft bij de uitbreiding van de opsporingsbevoegdheden.

Directeur Ot van Daalen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom noemt in De Volkskrant de voorstellen schokkend. Hij ziet in terughacken door de overheid geen oplossing, maar juist een risico voor de cybersecurity. Want een lek dat de politie gebruikt wordt niet gerepareerd, maar biedt cybercriminelen of China de mogelijkheid om in te breken. Terughacken maakt systemen kwetsbaar, is lastig binnen de perken te houden, heeft een internationale dimensie met onvoorziene gevolgen, kan tot misbruik in de opsporing leiden en raakt ook aan de privacy van burgers die deel van een onderzoek worden. Het voorstel is slecht doordacht.

Foto: Sworup Nhasiju

Een gedachte over “Terughacken door overheid beperkt privacy en cybersecurity

  1. EP steunt D66-initiatief: controle Europese export digitale wapens
    http://site.d66.nl/d66nl/nieuws/20121023/ep_steunt_d66_initiatief_controle

    Het Europees Parlement heeft vanavond op initiatief van D66-Europarlementariër Marietje Schaake ingestemd met nieuwe wettelijke exportbeperkingen voor technologie waarmee autoritaire regimes burgers in de gaten kunnen houden en kunnen afluisteren. Het Parlement wil dat bedrijven voortaan bij vermoedens van mensenrechtenschendingen vooraf goedkeuring vragen voor de export. Ook moet er een Europees noodmechanisme komen om in voorkomende gevallen direct te kunnen ingrijpen. Schaake is verheugd met de steun van het Parlement. “Dit is een grote stap in de strijd tegen deze digitale wapenhandel. Het is onacceptabel dat regimes als in Syrië en Iran met Europese technologie mensenrechten schenden, laat staan dat Europese bedrijven daar actief bij betrokken zijn.”

    Oppositie
    Op voorstel van Schaake stelt het Europees Parlement wijzigingen voor in een verordening die de export regelt van producten met meerdere toepassingen (dual use ): traditioneel civiele onderdelen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals de productie van massavernietigingswapens of het verrijken van uranium. Schaake: “Bepaalde technologieën zijn in verkeerde handen effectieve wapens. Dat neemt niet weg dat technologie en internet een groot potentieel hebben om mensen wereldwijd te verbinden, controle op de macht te verstevigen en het vrije woord te bevorderen.” In alle Arabische landen en het Midden-Oosten waar de afgelopen twee jaar revoluties plaatsvonden, gebruiken regimes technologie om oppositie en verzet te onderdrukken. “Maar we zien het ook in Ethiopië, Soedan en Cuba. Iran bouwt een ‘halal-internet’, afgesloten van het wereldwijde web. De benodigde technologie, infrastructuur, kennis of technische steun mag niet langer uit de EU komen.”

    Controle
    De controle op de Europese export van dual use technologie is een belangrijk onderdeel van de strategie die Schaake op dit moment schrijft om digitale vrijheid te verankeren in het EU-buitenlandbeleid. “De nieuwe grenzeloze online wereld heeft ook donkere kanten”, verklaart Schaake. “De context is essentieel. In Nederland mag de politie bijvoorbeeld na rechterlijke toetsing communicatie onderscheppen. In een land waar überhaupt geen rechtsstaat bestaat, is dat echter onbestaanbaar. Het is van groot belang dat politici en bedrijven zich van deze nieuwe werkelijkheid bewust zijn en daar op verantwoorde wijze mee omgaan.”

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.