In Sochi zijn veiligheid, privacy en mensenrechten in het geding

sochi-security

De Russische onderzoeksjournalist Andrei Soldatov waarschuwt voor aanslagen in Rusland die dienen om de aandacht af te leiden van Sochi. Zodat de Russen hun middelen verspreid moeten inzetten. De duurste en meest beveiligde en bedreigde Olympische Spelen ooit worden van 7 tot 24 februari gehouden. Door de toekenning door het Olympische establishment van de spelen aan Sochi is de vermenging van politiek en sport in de hand gewerkt. Daarbij kwamen als klap op de vuurpijl nog eens de anti-homo wetten die vele leiders ertoe brachten om thuis te blijven. Of ze dat besloten vanwege de schending van de mensenrechten of ook vanwege de slechte veiligheidssituatie is de vraag. Als de zware Nederlandse delegatie doelwit van een aanslag wordt, dan kan het Nederlandse kabinet achteraf niet volhouden dat het niet gewaarschuwd was.

Op Agentura.ru wijst Soldatov met collega-onderzoeksjournalist Irina Borogan nog op een ander aspect van de spelen van Sochi. De grootscheepse schending van de privacy. In oktober 2013 wezen ze in The Guardian al op de ongekende surveillance door de Russische inlichtingendiensten. De bouw van de accomodaties en de opbouw van de spionage zijn volledig geïntegreerd. Soldatov en Borogan wijzen  op de geïnstalleerde techniek die leidt tot de interceptie van alle digitale berichten van bezoekers, atleten en officials. Wellicht ook een reden voor president Obama, president Hollande en kanselier Merkel om weg te blijven. Naast de dreigende aanslagen en de schending van de mensenrechten. Zie ook hier (na 16′ 45”) wat Soldatov zegt over Sochi.

Foto: Commandocentrum in Sochi met veiligheidspersoneel dat het geïntegreerde systeem van camerabewaking overziet.  Januari 2014. Credits: Corinne Seminoff/CBC.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.