Rutte en Willem-Alexander naar Sochi. Regering redeneert onzuiver

Premier Rutte heeft bekendgemaakt dat koning Willem-Alexander, minister Schippers van Sport en hijzelf naar de Olympische Winterspelen in het Zuid-Russische Sochi gaan. Deze opvallend sterke vertegenwoordiging valt niet anders dan op te vatten als pro-Putin gebaar. De Spelen in Sochi liggen gevoelig vanwege de haperende democratisering in Rusland en de anti-homowetten die ook de Olympische sporters treffen. Daarbij komen de extreem hoge kosten, de corruptie die met de bouw van accomodaties samengaan, de vernietiging van sociale infrastructuur en natuur en een onlogisch subtropisch klimaat als locatie voor Olympische Winterspelen.

Rutte redeneert onzuiver in de toelichting van dit besluit. Merkwaardig is het dat Rutte net doet of het niet gaan van de hoogste Nederlandse politieke vertegenwoordigers een boycot betekent. Dat is het echter niet. Het is immers geen wetmatigheid dat een staatshoofd of regeringsleider naar Olympische Spelen gaat. De presidenten van Duitsland en Frankrijk hebben aangekondigd niet te gaan. Ook de Belgische premier Di Rupo blijft thuis, evenals EU-commissaris Reding. President Obama en vice-president Biden gaan evenmin naar Sochi. Dat kan makkelijk verklaard worden door een drukke agenda. Wegblijven van Willem-Alexander of Rutte had geen boycot betekend als minister Schippers van Sport gewoon Nederland had vertegenwoordigd.

De keuze van het kabinet-Rutte laat de bezwaren tegen een afvaardiging van regeringsleider en staatshoofd niet zwaar wegen. Rutte zegt ‘in gesprek te willen blijven met de Russen’. Hiermee suggereert Rutte dat bijvoorbeeld de VS, Duitsland, Frankrijk, België en alle landen die niet hun hoogste vertegenwoordigers afvaardigen niet in gesprek willen blijven met de Russen. Maar die landen blijven gewoon in gesprek met Rusland. Dit geeft al aan dat de argumenten van premier Rutte niet kloppen. Ze klinken onzuiver en vals.

5 gedachten over “Rutte en Willem-Alexander naar Sochi. Regering redeneert onzuiver

 1. Wat kan daaruit afgeleid worden? Politieke signalen van een staatshoofd en een regeringsleider van een speldeprik op de aardbol met moniale handelsbelangen aan staatshoofden en regeringsleiders? Mede ingegeven door de in 2012 gepolitiseerde Europese kampioenschappen voetbal in Ukraine en het EU debâcle in 2014 in gedachten? De opvallende activiteiten van Timmermans, de aankomende Europese verkiezingen?
  Na de G20 in St. Petersburg in september 2013 onder een ongelukkig Nederlands gesternte vervolgens in Juni 2014 de G8 in Sochi.
  Rutte II op de reaparatietoer na Rutte 1 met de PVV? De verliezers van vandaag, zijn de winnaars van morgen. En andersom.

  Like

 2. @King Billy
  Maar als Rutte II de fouten van de gedoogconstructie Rutte I wil corrigeren dan kan het dat toch doen door afstand te nemen van de Russen? Het mensenrechtenbeleid in de mooi-Nederlandse traditie Max van der Stoel/Jozias van Aartsen/Maxime Verhagen is volledig omgeslagen in buitenlandse politiek als handelspolitiek. En dat betekent niet alleen een afweging van land tot land tussen mensenrechten en economie, maar in de automatische ondergeschiktheid van dat eerste aan het laatste. Zodat Rutte en Willem-Alexander nu aan tafel mogen met Putin zonder dat ze nog iets mogen en kunnen zeggen. Ik schaam me voor deze kortzichtige economische politiek van VVD en PvdA.

  Like

 3. King Billy
  Ja hoor, dat zal het zijn! Kom op zeg, het is net kwartetten. Hebt u green peace? Ja? Heeft u green peace? Ja… Kwartet! Komen wij naar Sotchi.

  Zo en nu in koor: we gaan naar Qatar toe we gaan naar Qatar toe.
  Maakt het uit dat er dagelijks een paar minbetaalden van de megalomane projecten vallen, we gaan naar…..En weet u King Billy, veel van die werkers zijn katholiek, maar dat mogen ze net zijn. Dus buffelen, klep dicht en als pech toeslaat doodgaan.
  Riep er iemand hypocriet?

  Like

 4. Pingback: Nederland valt uit de toon als Rutte naar Sochi gaat. Protest! | George Knight

 5. Pingback: In Sochi zijn veiligheid, privacy en mensenrechten in het geding | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.