George Knight

Debat tussen links en rechts

Bilderberg hielp ontstaan euro, maar wordt er niet aan herinnerd

with 11 comments

‘A European speaker expressed concern about the need to achieve a common currency, and indicated that in his view this necessarily implied the creation of a central political authority’. Ofwel, een Europese spreker sprak zijn bezorgdheid uit over de noodzaak een ​​gemeenschappelijke munt te realiseren, en gaf aan dat dit naar zijn mening onvermijdelijk de oprichting van een centrale politieke autoriteit impliceert.

Deze passage karakteriseert in een notedop de ambitie en het falen van een gemeenschappelijke Europese munt. Maastricht 1992? Brussel 1999? Nee, het citaat komt uit de notulen van een bijeenkomst van de Bilderberg Group in het Duitse Garmisch-Partenkirchen 1955. Dit door WikiLeaks geopenbaarde verslag is al enige jaren bekend, maar krijgt nieuwe betekenis door de actuele gang van zaken rond de euro.

Bilderberg krijgt al jarenlang kritiek als een gesloten club waar de politieke en economische elite bijeenkomt om onderwerpen te bespreken buiten de controle van de nationale parlementen om. Het woord dat dat samenvat is ‘geheimzinnigheid’. Het publiceert geen verslagen en de archieven zijn gesloten, zoals een BBC-rapportage opmerkt. Bilderberg stelt ter verdediging dat het een praatclub is waar mensen elkaar ontmoeten, maar er zijn aanwijzingen dat het verder gaat. Binnen Bilderberg zijn met ‘steun’ van de Amerikanen alle belangrijke Europese instituties en beslissingen vormgegeven. Inclusief de lancering van de euro.

Bilderberg-voorzitter Étienne Davignon geeft in 2009 in een interview met euobserver.com toe dat binnen de Bilderberg Group in de jaren 1990 de euro mede is voorbereid: ‘A meeting in June in Europe of the Bilderberg Group – an informal club of leading politicians, businessmen and thinkers chaired by Mr Davignon – could also “improve understanding” on future action, in the same way it helped create the euro in the 1990s, he said‘.

Is wat de Bilderberg Group doet illegaal? Is zo’n gesloten club die geen verantwoording aflegt uit de tijd? Bilderberg begrijpt de kritiek en stelt zich in de beeldvorming opener dan voorheen op. Maar aan het karakter verandert dat niks. Aantijgingen dat het uit is op de vorming van een nieuwe wereldorde of wereldregering spelen Bilderberg trouwens in de kaart. Want het gaat voorbij aan datgene waarmee het wel bezig is.

Want wat doet de Bilderberg Group dat de EU niet kan? Is het de Amerikaanse invloed of zijn het politici die even liever informeel met elkaar praten zonder verantwoording? Maar vergroot die informele sfeer dan niet de kans op beïnvloeding buiten de normale besluitvorming en controle om? In ieder geval laat de invloed van Bilderberg burgers opnieuw kijken naar het project van de euro. Moest het slagen zodat het kon mislukken?

Foto: Griekse euro

11 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dat is inderdaad zoals het waarschijnlijk gegaan is.
  De huidige agenda komt ook overeen met documenten die door de nazi’s zijn geformuleerd.

  Like

  blutch1

  25 augustus 2012 at 21:42

 2. Wat is nu eigenlijk de werkelijk invloed van de Bilderberg groep in de hedendaagse politiek?
  Zag de vraag ook elders, maar nog geen antwoord: http://politiek.vraaglink.nl/38/

  Like

  vlinder

  17 november 2012 at 02:16

 3. @Vlinder
  Hoe meet je macht? Macht die ook nog eens hoofdzakelijk achter de schermen uitgeoefend wordt. De invloed bestaat en is aanzienlijk. Zoals Étienne Davignon zegt dat binnen Bilderberg de euro is voorbereid. Da’s niet niks.

  Like

  George Knight

  17 november 2012 at 11:03

 4. Volgens mij hebben we de afgelopen weken kunnen zien ‘hoe macht werkt’. Dat het knap lastig is om een land te besturen lijkt me duidelijk. Maar rekening houden met de burger, ach ja daar zit men niet op te wachten. Vandaag ook komt weer naar buiten dat Lubbers de boel bedonderd heeft.

  “Lubbers schoffeerde Tilburg én Den Bosch
  Oud-premier Ruud Lubbers schoffeerde eind jaren tachtig de gemeenteraden van zowel Tilburg als Den Bosch bij de benoeming van Gerrit Brokx en Don Burgers tot burgemeester.”

  Like

  Nètwerk

  17 november 2012 at 12:19

 5. Vraag je je ook maar eens af hoe het kan dat geen enkel media verslag doet van zo’n Bilderberg bijeenkomst.

  Like

  Reggie Roning

  17 november 2012 at 12:56

 6. De invloed van Fam Amsberg is ongekend. Vanochtend werd het nieuwe boek van Maarten Ross gepresenteerd over het fregat Hr. Ms. Tromp naar de kust bij Sirte en Prinses Mabel. Een kijkje in ‘de macht van de familie’.

  http://spannings.blogspot.nl/2012/06/meer-slachtoffer-nieuws-2012.html

  Like

  Nètwerk

  17 november 2012 at 13:37

 7. “Want wat doet de Bilderberg Group dat de EU niet kan? ”

  Is de Bilderberg niet de informele vertegenwoordiging van de plutocratie die de democratie in de bisocoop van Plato als windowdressing aan het volk weet te verkopen?

  Like

 8. @Peter
  Ook in de complottheorie is de vijand van goed beter. Ik vraag me gewoon af wat Bilderberg feitelijk doet.

  Like

  George Knight

  6 juni 2013 at 12:05

 9. @ George,

  Ben niet zo’n complottheorie man!

  Bilderberg is zover ik kan proeven een serieuze, invloedrijke en informele groep mensen die talentvolle en reeds gearriveerde mensen met elkaar in contatct brengt om over maatschappelijke zaken te praten en invloed probeert uit te oefenen. (Niets menselijks is de Bilderberggroep vreemdt in deze.)

  In de praktijk denk ik dat bewust maar ook onbewust “het eigen belang” waarmee ik de “macht om de macht zelf” zelfs wanneer het niet op de agenda van de Bilderberggroep staat tussen de regels de prioriteit heeft.

  Je kunt dit als een complot opvatten, persoonlijk zie ik het vooral als iets heel menselijks dat macht, macht opzoekt om zichzelf te consolideren en te versterken. Bilderberg is een soort verpersoonlijking van het westerse kastensysteem gefundeerd op een vorm van het politiek-economische geloof in “groei” en “winst” en de daaruit voortvloeiende machtsposities.

  Ook hier is het vooral een taak van bewustwording, vooral van onder af!!!

  Niet gemakkelijk zoals jij ook regelmatig aangeeft!

  Like

 10. […] werd ondertekend. Zijn de gemeenschappelijke markt en de euro om economische redenen niet onder Amerikaanse druk tot stand gekomen? Het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid van de EU was het begin […]

  Like

 11. […] zou de euro ingerommeld zijn zonder dat de noodzaak daartoe aangetoond was. Het was een al in de jaren ’50 bedisseld project dat in de Bilderberg Group was voorgekauwd. De invoering van de euro was een overwegend belang voor de VS en de […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: