Uitreiking aan grens van Noorse vredesprijs aan Edward Snowden is blamage voor Noorwegen

lono

De affaires Assange en Snowden hebben het idee van neutraliteit en onafhankelijkheid van respectievelijk Zweden en Noorwegen beschadigd. Beide landen zijn niet in staat om zich te ontworstelen aan de druk van de VS dat Assange -notabene een Australisch staatsburger- en Snowden graag in een Amerikaanse gevangenis wil opsluiten om ze tot zwijgen te brengen. De regeringen van beide landen verschuilen zich achter de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht die het een regering niet zou toestaan om klokkenluiders op bezoek vooraf de garantie te geven dat ze niet uitgeleverd worden aan de VS. Maar dat voorrecht hebben de Zweedse en Noorse regering wel degelijk. Onder druk van de VS die om uitlevering van de klokkenluider vraagt durven ze er geen gebruik van te maken. Snowden heeft sinds 2013 asiel in de Russische Federatie omdat op doorvlucht naar Latijns-Amerika zijn paspoort door de Amerikaanse regering werd ingetrokken.

Edward Snowden heeft de Bjørnson prijs gekregen voor zijn onthullingen over onder meer de NSA die vanaf 2013 in The Guardian en andere media wereldwijd verschenen. De procedure is dat de Bjørnson Academie tijdens the Bjørnson Seminar in Molde op 5 september Edward Snowden de prijs overhandigt. Maar dat wordt onmogelijk gemaakt door de Amerikaanse druk. Dat is ontluisterend voor Noorwegen dat zo vaak kritiek heeft op landen die de mensenrechten schenden. Bijvoorbeeld bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede in 2010 aan de Chinese Liu Xiaobo die toen gevangen zat in China en de prijs in Oslo niet in ontvangst kon nemen. Deze dubbele standaard beschadigt ook de geloofwaardigheid van het Noorse Nobelcomité.

Wat nu? Er zijn drie opties om Snowden de prijs uit te reiken: in Noorwegen, in Rusland of aan de Noors-Russische grens. De symboliek is groot. Noorwegen lijkt de grote publicitaire verliezer te worden en voorgoed haar geloofwaardigheid van klein, neutraal land te verliezen. De Amerikaanse druk op Noorwegen verklaart ook waarom Snowden in Europese landen nooit een poot aan de grond kreeg, en van geen enkel Europees land asiel kreeg. Snowden kreeg van de Nederlandse regering niet eens antwoord op zijn asielverzoek.

In 2014 concludeerde ik bij kamervragen van Ronald van Raak: ‘Het wachten is op een omslag in het denken van de VS. Als het daar tot de gangen van de macht doordringt dat het in het Amerikaans belang is dat Snowden in Nederland of een ander Europees land en niet in de Rusland verblijft kan Snowden asiel krijgen. Dan pas, niet eerder. De vragen van Ronald van Raak gaan feitelijk over het gebrek aan autonomie en de onderhorigheid van de Nederlandse politiek aan de VS.’ Europese landen lopen nog steeds achter de VS aan.

Foto: Schermafbeelding van deel artikel ‘Snowden may get freedom prize at border’ van Local.no op 28 augustus 2015.

7 gedachten over “Uitreiking aan grens van Noorse vredesprijs aan Edward Snowden is blamage voor Noorwegen

 1. Over de zaak Assange zegt Cecilia Riddselius namens het Zweedse ministerie van Justitie:
  “Normally ministers cannot interfere in individual cases, it is part of our legal system, this is a strict rule. At the same time, it is under the competence of the government to enter into agreements with other states. A decision was taken to actually raise it to the level of the cabinet.”
  http://www.theguardian.com/media/2015/aug/28/sweden-ecuador-julian-assange-talks

  Like

 2. Zweden is officieel neutraal maar Noorwegen niet. Het is lid van de Nato en dus bondgenoot van de USA. Maar het is wel een vreemde gang van zaken.

  Like

 3. Die Nobel vredesprijs is sowiezo een ding waar ik nog niet dood mee gevonden zou willen worden.

  De volgende personen/lichamen ontvingen de Nobelprijs voor de vrede voor u.
  Yassar Arafat. Omdat hij een paar dozijn sportlui om zeep hielp bij de olympische spelen in München.

  Barrack Hussein Obama. Omdat hij het Amerikaanse volk misleidde met beloften over ‘hope’ en ‘change’.
  14 Dagen het ambt vervullen met als resultaat nul komma niks was voldoende voor een nominatie en het winnen van de prijs.

  De Europese Unie. Voor 20 jaar politiek gepalaver over hetzelfde, hope and change. Met dien verstande dat zij er doemprofetiën aan toevoegden. Als zij het niet voor het zeggen kregen zou er oorlog volgen in Europa. Hoe waar ! Alleen ligt de nuance anders, zij zijn het die oorlog zullen voeren tegen u indien u andere gedachten heeft over wat zij wensen.

  Dat is de Nobelprijs voor de vrede.
  Degenen die hem nog aannemen verdienen ons wantrouwen.
  Het stelt werkelijk niets meer voor. In de praktijk werken de ideeën van dit soort denkers precies in hun tegendeel uit. De laatste die open en eerlijk was over zijn ideeën was Arafat.

  Lekker vredig hoor. Sportlieden afknallen vanuit een politiek ideaal.
  Hij was er tenminste eerlijk over.
  Dat kan niet gezegd worden van Obama of de EU. Die liegen over hun doelstellingen alsof het gedrukt staat. Die zeggen voor vrede & veiligheid te zijn.

  Terwijl als je hun daden uit het verleden analyseert je niet anders kunt concluderen dat zij aansturen op chaos, verdeeldheid, en onderlinge strijd.

  De Nobelprijs voor de vrede,
  man, ik zou er nog niet dood gevonden mee willen worden !

  Like

 4. Sjeez mijnheer Knight. Een duidelijker voorbeeld van een Pavlov reactie kunt u niet krijgen lijkt mij.

  Ik wist niet eens dat er -buiten de Nobel prijs- nog meer vredesprijzen te winnen waren.
  Dan heb ik weer wat geleerd.

  Winnaars van deze prijs zullen er in bepaalde kringen beslist enige prestige aan ontlenen. Volkse types zoals ik bezien dergelijk prestige toch in een heel ander licht, zelfs al had ik nog nooit van deze vredesprijs gehoord voordat u hem noemde.

  Like

 5. Norway’s chapter of the international organization PEN, dedicated to freedom of expression and human rights, is testing the Norwegian government’s commitment to such values itself. In awarding its Ossietzky Prize to American whistleblower Edward Snowden, Norsk PEN is demanding that Snowden be allowed to accept his prize in Oslo without fear of being arrested and extradited for prosecution in the US.
  http://www.newsinenglish.no/2016/03/08/norway-challenged-on-snowden-again/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.