Russisch parlement stemt voor inperking burgerrechten

Guy Fawkes wordt van de Russische straten verbannen. Vandaag heeft de Federatieraad een wet goedgekeurd die demonstreren bemoeilijkt. In ieder geval een stuk duurder maakt. Tijdens protesten mogen geen maskers meer worden gedragen. Demonstranten kunnen voortaan bestraft worden met een boete van 7.500 euro, terwijl de organisatoren voor het dubbele bedrag aangeslagen kunnen worden. Eerder was dat zo’n 30 euro.

Naar verwachting tekent president Vladimir Putin de wet nog voor een demonstratie van de oppositie op 12 juni. In de Russische Tweede Kamer, de Doema werd de wet alleen gesteund door Verenigd Rusland, de partij van Putin. Veelzeggend is dat zowel de Communisten, het sociaal-democratische Rechtvaardig Rusland als het nationalistische Partij van Rusland tegenstemden en afstand tot Putin nemen. Terwijl de laatsten opgezet zijn als satellietpartijen van Verenigd Rusland. Economisch wordt Rusland enkel nog op de been gehouden door de gas- en olieopbrengsten. Corruptie en rechteloosheid jagen buitenlandse investeerders het land uit.

De laatste tijd heerste er betrekkelijke vrijheid van demonstratie op Russische straten en pleinen. Voorheen werden pogingen tot demonstratie met geweld door de veiligheidsdiensten de kop in gedrukt. De inperking van de burgerrechten werd verwacht nadat Putin op 8 mei 2012 opnieuw tot president werd gekozen. In Rusland bezet de staat de straat. Critici van Putin zijn echter de intimidatie voorbij en weten zich via sociale media goed te organiseren. Als de staat opnieuw al haar machtsmiddelen inzet staan ze echter machteloos.

Foto: Demonstranten met Guy Fawkes-maskers nemen deel aan een goedgekeurde demonstratie op een brug bij Bolotnaya in Moskou om te protesteren tegen de schendingen bij de parlementsverkiezingen, 10 december 2011. Credits: Sergei Karpukhin / Reuters

Een gedachte over “Russisch parlement stemt voor inperking burgerrechten

  1. Pingback: Russen trotseren repressie in demonstratie « George Knight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.