Berkenrevolutie in Rusland

De Russische premier Putin is meer dan corrupt. De entourage van Putin is van maffia-achtige proporties met moord op bestelling. Politiek dient om geld door te sluizen. Niet naar de burgers, maar naar netwerken van samenwerkende ambtenaren en bedrijfsleven. De Russische staat dient als snoepdoos voor de heersende klasse. Klokkenluiders lopen kans het niet te overleven. Het systeem zit op slot.

In Rusland ontbreekt zowel democratische controle op de macht als een onafhankelijke rechtspraak. De energiepolitiek en het nucleaire wapenarsenaal lijken de enige redenen dat in het afgelopen decennium Rusland niet werd geschorst uit de Raad van Europa. Onvoldoende vooruitgang in de toepassing van de mensenrechten baren keer op keer zorgen, maar laten Rusland koud met de arrogantie van de macht. Media zijn gemuilkorfd en demonstraties zijn niet toegestaan.

Buitenlandse bedrijven aarzelen om grootschalige investeringen te doen. Nog vers in het geheugen ligt Shell dat met onrechtmatige middelen uit het Sachalin-project werd gegooid. Het is duidelijk dat Rusland politiek, economisch, demografisch en maatschappelijk achterblijft in ontwikkeling. Zelfs de aloude wapenindustrie is ingestort. Rusland koopt Franse vliegdekschepen. De gas- en olieindustrie waarop Rusland drijft stagneert.

President Medvedev onderstreept dat democratie onontbeerlijk is voor economisch ontwikkeling. Maar op dit moment ziet-ie een parlementaire democratie voor Rusland als een catastrofe. Zelfs in het gunstigste geval staat Rusland aan het begin van het pad van democratie. In het ongunstigste geval glijdt Rusland verder weg in wetteloosheid en autocratie.

Eind jaren ’50 (vdve) pochte toenmalig partijleider Nikita Chroetsjov dat-ie de Amerikaanse economie zou overvleugelen. Enkele decennia later ging de USSR de competitie aan met China. Ook dat land liet eind jaren ’80 (vdve) Rusland achter zich. Terwijl Rusland enorme bodemschatten bevat en rijk is.

Rusland is een falende staat die telkens leiders heeft die uitblinken in grootspraak. Ze beloven meer dan ze leveren. Ze draaien zowel de eigen bevolking als het buitenland een rad voor ogen. De Russische statistieken zijn onbetrouwbaar en schetsen een positief beeld dat in werkelijkheid niet bestaat.

De opstand die door de Arabische wereld gaat wordt in China gevreesd. Jasmijnwandelingen noemt men de protesten. Niemand verwacht dat Russen in opstand komen. Ze zijn apathisch en de middenklasse behoudt wat het heeft. Maar wat drie maanden geleden in Egypte onvoorstelbaar leek, kan straks in Rusland gebeuren. De democratische oppositie staat te trappelen in de coulissen. De tijd is rijp voor een nieuwe Russische lente. Voor de berkenrevolutie.

Foto: Typical American house, Moscou, 1959: Nixon legt uit, Chroetsjov klaagt.

2 gedachten over “Berkenrevolutie in Rusland

 1. VSp 02-03-2011 21:15
  ==Wachten is op het moment dat de wereldgemeenschap dezelfde maatregelen neemt ten aanzien van Putin en zijn boevenmaatjes die nu Kadaffi treffen.==

  Dat wordt lang wachten, @George. Rusland is de tweede oilie- en gas exporteur ter wereld. Na Saoedi-Arabie een zgn. ‘swing’ state. Zeker voor West-Europa.

  Morele vraag: “Mag men zaken doen met schurken?”
  Beschouw dat in het licht dat 85% van de wereldproduktie van aardolie en gas uit dictatoriaal geregeerde staten afkomstig is. Overweeg dan ook de konsekwenties als het antwoord ‘nee’ is. Zelfs met een ‘Nee, mits’ ontstaan onherroepelijk interne, economische problemen.

  VSp durft de stelling aan dat meer democratie in deze staten leidt tot grotere instabiliteit op wereldniveau. Simpelweg omdat aardolie en aardgas geen kwesties meer zijn van geologische technologie, maar van geo-politieke overwegingen. Dat geldt ook voor de oliestaten waar democratie een kans krijgt en de nasleep niet beperkt zal blijven tot slechts landelijk niveau. Over religieuze tegenstellingen die overbrugd moeten worden nog hélemaal niet gesproken.
  Staten gaan niet jojo’en op het slappe koord met meer democratie in productiestaten versus aantasting van hun vitale belangen anderzijds.
  In de sjieke FAZ Sonntagszeitung is daar een relevant, goed gedocumenteerd artikel aangewijd. “Der Fluch des Öls”. Als ik tijd heb wijd ik daar (over)morgen een blogje aan.

  De moderne ‘Catch 22’ versie met een wereldwijde impact. Oorlog.

  Like

 2. Pingback: Russisch parlement stemt voor inperking burgerrechten « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.