Bezwaren Utrechtse D66 en VVD tegen Oud-Amelisweerd niet weggenomen

D66 en VVD reageerden op 8 februari 2012 kritisch op de plannen van GroenLinks-wethouder Lintmeijer over landhuis Oud-Amelisweerd. D66 zegt bij monde van woordvoerder Van Asperen: ‘Er moet een financieel verantwoord plan liggen met een goed ondernemingsplan‘ en ‘Er kleven veel financiële risico’s aan het huidige exploitatievoorstel‘. De VVD is even kritisch: ‘Helaas hangt het exploitatiemodel van het nieuwe museum, zoals dat aan de Utrechtse gemeenteraad is gepresenteerd, aan elkaar van onrealistisch aannames. Zo moet het museum meer dan 40.000 bezoekers gaan trekken, waar het museum in Amersfoort in zijn hoogtijdagen maximaal 12.000 bezoekers trok. De VVD vreest dat het plan daarom financieel niet duurzaam is.

Op 12 juni wordt de kredietaanvraag in een commissievergadering van de Utrechtse raad behandeld. Dan wordt ook beslist hoe het daarna in de raad besproken wordt. Met debat of als hamerstuk zonder debat. Als D66 en VVD bij hun bezwaren van 8 februari blijven, dan kunnen ze niet instemmen met de kredietaanvraag. Want de Stichting Museum Oud-Amelisweerd mikt vanaf 2016 nog steeds op 40.000 bezoekers. En de onderbouwing van de exploitatie is eerder zwakker dan sterker geworden, en de tekorten in de investeringen zijn groter dan voorheen. Overigens leven bij andere partijen zoals GroenRechts, SP en CDA ook bezwaren.

Uit stukken blijkt dat het college tussentijds de beoordelingsnormen heeft veranderd. Waar het in december 2011 nog een goed onderbouwde exploitatiebegroting eiste, is dat nu afgezwakt tot een exploitant met een sluitende exploitatie begroting. Door de onderbouwing van de exploitatie buiten het debat te plaatsen, gaat het college een zakelijke toetsing uit de weg. De kredietaanvraag wordt zo een geloofsartikel. Vraag is of beide liberale partijen een geloofwaardige draai menen te kunnen maken, of dat ze bij hun principes blijven.

Foto: Johanna Diehl, Mouttagiaka, Grieks Cyprus, 2009

7 gedachten over “Bezwaren Utrechtse D66 en VVD tegen Oud-Amelisweerd niet weggenomen

 1. Pingback: Oud-Amelisweerd: staalkaart van bestuurlijke onzorgvuldigheid « George Knight

 2. Het Utrechtse D66-raadslid Arjan Kleuver twitterde na een ontvangst door de beoogde exploitant Stichting Museum Oud-Amelisweerd op Oud-Amelisweerd op 5 juni het volgende:
  Mensen rond #MuseumOudAmelisweerd worden het meer en meer eens, bleek vandaag. Mooi. Lekkere hapjes van de @veldkeuken erbij! Dank, Juliette
  https://twitter.com/#!/arjankleuver

  Een typische tweet van een politicus die alle opties openlaat. De vraag is namelijk hoe de mensen rond Museum Oud-Amelisweerd het meer en meer eens worden. Dat kan op twee manieren. In hun standvastige kritiek op het ontbreken van voortgang en onderbouwing van investeringen en exploitatie en op de ontbrekende inhoudelijke verantwoording van de bestemming, of in hun besluit om weg te kijken en een en ander met de mantel der liefde te bedekken.

  Like

 3. Pingback: Oud-Amelisweerd: steun voor vastgoed, maar afkeuring voor exploitant « George Knight

 4. Pingback: AD: ‘Armando wordt fiasco’ « George Knight

 5. Pingback: Museum Oud-Amelisweerd verzoekt Amersfoort om vervroegde uitbetaling subsidie | George Knight

 6. Pingback: Kritiek SP op provincie Utrecht vanwege lening aan Museum Oud Amelisweerd | George Knight

 7. Pingback: Waarom spreekt Museum Oud Amelisweerd nu wel over waarde van € 20 miljoen van de collecties Armando? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.