Reactie VS op WikiLeaks bedreigt persvrijheid

Update 7 augustus 2013: Eind 2010 barstte de WikiLeaks bom. President Obama reageerde opvallend hard, zoals-ie dat ook bij diverse klokkenluiders deed. Een ervan is John Kiriakou. Hij maakt in The Guardian ook de voor de hand liggende vergelijking tussen Obama en Joseph McCarthy. In 2010 had ik nog hoop dat Obama tot zinnen zou komen. Het omgekeerde gebeurde, het machtsmisbruik nam toe. Historici kunnen op zoek naar de reden waarom president Obama zo ver is afgezakt. Is z’n plek in de geschiedenis pal naast McCarthy? 

Sinds een week worden telegrammen van en naar VS-ambassades door WikiLeaks op internet geplaatst. Cablegate is de naam. Veiligheidsdeskundigen zijn van mening dat de informatie waarop WikiLeaks de hand heeft weten te leggen de staatsveiligheid van de VS of andere landen niet in gevaar brengt. Het antwoord van de Amerikaanse regering is echter heftig. Het doet denken aan het tijdperk McCarthy.

Oorzaak dat WikiLeaks naar eigen zeggen de komende maanden 250.000 telegrammen in de openbaarheid brengt is gevolg van de slechte beveiliging ervan door de Amerikaanse overheid. Naar het schijnt hadden 850.000 mensen toegang tot geheime documenten. Dit getuigt van onzorgvuldig beheer en onbegrip voor nieuwe technologie. Niet WikiLeaks past kritiek voor het doorgeven van informatie, maar de VS voor het slechte beheer ervan.

VS zetten alle economische, politieke, diplomatieke en publicitaire middelen in om WikiLeaks te blokkeren. Providers, betaalfirma’s, media, internationale organisaties als Interpol en bondgenoten worden onder druk gezet. De reactie beschadigt inmiddels de VS meer dan de uitgelekte telegrammen doen. WikiLeaks wordt er alleen maar belangrijker door.

De traditie van de vrije pers wordt door minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en president Obama om zeep geholpen. Schaamtevol. Het brengt hun eigen geloofwaardigheid en dat van de VS schade toe. Hoe kunnen ze de Chinese internetcensuur nog aankaarten? Vergelijkingen met president Nixon zijn niet van de lucht. Dat eindigde slecht.

De VS gaat nog verder om het eigen onvermogen en de moeizame omgang met transparantie op internet te maskeren. Het criminaliseert WikiLeaks en initiatiefnemer Julian Assange. Diens geseponeerde Zweedse verkrachtingszaak wordt zonder logische reden in een ander arrondissement door het openbaar ministerie van Göteborg hervat. Dat schept een sfeer van rechteloosheid waarin alles gezegd kan worden. De Canadese politicus en wetenschapper Tom Flanagan stelde zelfs dat Assange vermoord moet worden: (..)Assange “should be assassinated, actually. I think [U. S. President Barack] Obama should put out a contract and maybe use a drone or something. Flanagan heeft zijn woorden inmiddels teruggenomen.

Assange slaat terug in de informatie-oorlog en zegt dat president Obama moet aftreden als bewezen kan worden dat VS-diplomaten VN-medewerkers bespioneerden. Inmiddels springen wereldwijd honderden organisaties in de bres voor de persvrijheid van WikiLeaks. Al meer dan 200 zogenaamde mirrors geven Cablegate door.

Het karakter van internet maakt het onmogelijk om geopenbaarde informatie nog ooit te verwijderen. Ze zijn voor altijd aanwezig in het publieke domein. WikiLeaks heeft zich opgeworpen als middel om de macht te controleren en biedt een nieuw onderdak aan de tegenbeweging. De reactie van de VS heeft dat proces nog eens versneld.

Het valt te verwachten, maar zeker te hopen dat als de Amerikaanse regering van de schrik bekomen is en tot zinnen komt haar reactie voor de toekomst eerder afleiding, marginalisering en isolering van Cablegate dan een verbod zal zijn. President Obama moet kiezen tussen kritiek van rechts of links. Hij is strateeg genoeg om te weten waar zijn steun te halen valt. Daarom is het verstandig dat Nederland in de tussentijd niet optreedt tegen WikiLeaks.

Foto: Moed is besmettelijk

7 gedachten over “Reactie VS op WikiLeaks bedreigt persvrijheid

 1. Ik heb het altijd gezegd dat technologie de machtsstructuren van de wereld in de wereld in de laatste 100 jaar heeft veranderd. De machtigen verliezen hun macht en de machtelozen winnen in macht.

  Wikileaks is slechts een nieuw voorbeeld ervan.

  Like

 2. @Mihai
  WikiLeaks biedt kansen om de tegenmacht te bundelen als het zich weet open te stellen voor anderen. Internetcensuur door vele landen heeft te maken met de strijd om de macht. Of de controle erop. Verbazingwekkend dat door WikiLeaks dit onderwerp nu wereldwijd op de agenda staat. Je kunt verwachten dat de macht juist dat gaat bestrijden. Ik vermoed dat ze nu nadenken over de strategie. Nu lijkt de reactie van het politieke establishment hoofdzakelijk weerzin op te roepen.

  Like

 3. Er valt ook een vergelijking te maken met de veroordeling van die gasten van de pirate bay en willekeurige mensen die muziek gedownload hebben. De machtige industrieen halen alles uit de kast om met behulp van regeringen ons hun wil op te leggen.

  De politiek en de entertaionmentindustie hebben veel te laat gezien dat ze hun machtspositie kunnen kwijtraken door het internet….daarom halen ze nu alles uit de kast om die macht weer terug te halen.

  Of cablegate nou gevaarlijk voor sommige mensen is of niet het is van het grootste belang dat Wikileaks kan doorgaan met wat ze nu aan het doen is.

  Like

 4. @eppie2
  Klopt, dank voor je aanvulling. Er schijnt trouwens al sprake van samenwerking te zijn tussen Scandinavische Piratenpartijen en WikiLeaks. Bij de entertainmentindustrie speelt het bizarre fenomeen dat degenen die het werk gemaakt hebben, zoals musici of regisseurs, vaak aan dezelfde kant staan als het publiek. Maar hun creatie is hun eigendom niet langer. De managers van de entertainmentindustrie trekken het naar zich toe met behulp van overheden en advocatenkantoren. Vergeet trouwens niet dat de entertainmentsindustrie in de VS ook voor de economie een belangrijke sector is.

  Like

 5. Goed verhaal, George.
  == Het karakter van internet maakt het onmogelijk om geopenbaarde informatie nog ooit te verwijderen. ==

  De consequenties van dit kenmerk had men nog niet helemaal door.

  Like

 6. == Het karakter van internet maakt het onmogelijk om geopenbaarde informatie nog ooit te verwijderen ==
  Verwijderen misschien niet, maar afschermen wel. Het CDA rept al over maatregelen tegen Powned omdat het faciliteren van Wikileaks geen taak zou zijn voor de publieke omroep. Het CDA en artikel 6 zijn nooit goed samen gegaan maar nu maken ze het wel erg bont. Er mag – conform de persvrijheid – niet worden ingegrepen zonder tussenkomst van de rechter, maar de controverse rond Wikileaks geeft politici wel een ‘argument’ om de wetgeving aan te scherpen. Frankrijk overweegt ook al om het hosten ervan te verbieden:
  http://www.security.nl/artikel/35344/1/Franse_minister_verklaart_oorlog_aan_WikiLeaks.html

  Bits of Freedom heeft vandaag overigens een goed en genuanceerd artikel:
  https://www.bof.nl/2010/12/06/politieke-druk-op-wikileaks-onwenselijk-precedent/

  Like

 7. @Oszi
  Klopt, hoe heet dat ook al weer in ambtenarentaal? Oh ja, voortschrijdend inzicht.

  @Satuka
  Dank voor verwijzing naar Bits of Freedom, kende ik niet. Zo’n volksvertegenwoordiger als Ank Bijleveld die vanuit de tweede rang van het CDA schiet moet blijkbaar nog leren hoe de moderniteit in elkaar zit. Ze heeft het in elk geval nog niet ontdekt en wordt blijkbaar opgejaagd door de waan van de dag. Haar bijna-naamgenoot en partijgenoot minister van Media Marja van Bijsterveldt is slimmer en heeft inmiddels negatief geantwoord op de vragen van Van Bijleveld.

  Rutte zou ook wel erg door het ijs zakken als-ie toeliet dat zijn minister de persvrijheid onder druk zou zetten. Het is een seculiere zegen dat bij de VVD het vrijheidsideaal het best vertegenwoordigd is en Rutte op dat punt de afgelopen jaren een duidelijk profiel heeft opgebouwd. Bijvoorbeeld met de vrijdenkersruimte. Daar profiteren alle vrijdenkers nu van.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.