Aanklacht tegen John Kiriakou tekent rechtsongelijkheid VS

Update 26 januari 2013: Oud CIA-medewerker John Kiriakou gaat voor 2,5 jaar de gevangenis in. Zo besliste de rechter. Omdat-ie uit de school klapte over marteling door de CIA. Zie RT-video bij commentaar.

John Kiriakou was 14 jaar CIA-agent. Door het Amerikaanse ministerie van Justitie wordt-ie ervan beschuldigd de media geheime informatie te hebben gegeven. De misdaden zouden onder de 1917 Espionage Act vallen. Een aanklacht die is voorbehouden aan verraders die tegen hun land samenzweren. Omdat zijn verdediging meer dan een half miljoen dollar kost is er een actie gestart. Inclusief een website die zijn zaak belicht.

Door de aanklagers wordt Kiriakou niet beschuldigd van contact met een buitenlandse overheid, noch geld te hebben ontvangen van personen die vijandig tegenover de VS staan of regeringsdocumenten te hebben overhandigd. De ‘misdaad’ is dat-ie is in juni 2008 op een vraag van journalisten van de New York Times antwoordde  over de ondervragingsmethoden van de CIA onder de regering Bush, inclusief waterboarding.

Deze aanklacht geeft opnieuw aan dat de meningsuiting in de VS onder druk staat en klokkenluiders rechteloos zijn. De schijnheiligheid van de regering Obama doet pijn. Want Amerikaanse journalisten in het buitenland worden door de overheid geëerd als strijders voor informatievrijheid. Maar met dezelfde nieuwsgierigheid, professionalisme en kritisch onderzoek worden zij of de organisatie waar ze deel van uitmaken in het binnenland door de regering vervolgd. Nationale directeur mensenrechten Jesselyn Radack vindt het schandalig dat de regering Obama niet-spionnen als Kiriakou vervolgt onder de Espionage Act.

Schrijnend is dat tot nu toe niemand die verantwoordelijk was voor het programma van waterboarding is aangeklaagd. Maar voor CIA-agent John Kiriakou die er desgevraagd enkele jaren later open op terugblikt wordt de Espionage Act uit de kast gehaald. Terwijl niet hij gemarteld heeft of opdracht ertoe gaf. Een kanon schiet op een mug, maar de olifanten blijven buiten schot. Als-ie veroordeeld wordt kan John Kiriakou een straf van 30 jaar krijgen. De aanklacht samenzwering tegen de staat maakt het individu machteloos.

Foto: President Barack Obama

Advertentie

13 gedachten over “Aanklacht tegen John Kiriakou tekent rechtsongelijkheid VS

 1. @GK: inderdaad een zorgwekkende gebeurtenis. Toch probeer ik er van een andere invalshoek tegen aan te kijken. Ik zie het als een soort stuiptrekking van gewetenloze (anonieme) machthebbers die zich zelf niet gebonden achten aan de gangbare wetten in hun strijd tegen wat zij ervaren als een gevaar voor het land (of hun positie). Het is mij in ieder geval duidelijk dat ze steeds vaker naar draconische maatregelen moeten uitwijken om hun ‘streken’ geheim te houden. Gezien op de tijdlijn van de geschiedenis staan democratische regeringen staats vaker bloot aan kritiek waar ze zich alleen met een vlucht naar voren tegen kunnen weren. En dat komt ook steeds vaker in de openbaarheid. Ik ben ervan overtuigt dan talloze anderen – vooral vroeger – tegen een onverwacht dodelijk ongeluk aanlopen of liepen.

  Wat ik er verontrustend en dus zorgwekkend aan vind is dat zelfs een goedwillende – en in mijn ogen ook dappere – president (waarschijnlijk een minderheidsstandpunt : -(((, zoals ik op het moment in de VS ervaar) het niet lukt om een aantal “eenvoudige” beloften op het gebied van vrijheden waar te maken. De verborgen en niet gekende en herkende krachten achter de schermen moeten voor eenvoudige van geest zoals ik ben ongekend zijn.

  Dus, hoewel ik de gebeurtenis zorgwekkend vind ben ik ook optimistisch vanwege het feit dat het in de openbaarheid komt en velen zich voor hun stellingname in deze zullen moeten verantwoorden.

  Ik realiseer me dat een ‘supertanker’ als de VS wellicht tientallen jaren nodig heeft om een paar graden van koers te wijzigen, maar ik ben toch verbaasd (en teleurgesteld) dat de tegenstroom die de koerswijziging frustreert zo sterk is.
  Het is een verraderlijke onderstroom. Die had ik niet gezien en zie ik nog niet.

  Like

 2. @Knutselsmurf
  Ik zal nog eens goed luisteren.

  @Jack
  President Obama is populair in Nederland en krijgt hier het voordeel van de twijfel. Hij heeft vergaande bevoegdheden en is bijvoorbeeld de opperbevelhebber van de krijgsmacht. Het idee dat een politiek leider wordt misleidt door zijn entourage wordt vaker van stal gehaald. Van Hitler tot Putin, van Assad tot Stalin. Het kan zijn dat Barack Obama ooit goedwillend was, maar in zijn beleid zie ik het niet terug. Kritiek op hem is dat-ie een twijfelaar is. Dat speelt de hardliners in de kaart die hij niet durft aan te pakken.

  Ik begrijp dat een machtig land als de VS niet naief kan zijn. Er staan grote belangen op het spel. Bij Realpolitik hoort een doses smerigheid en illegaal opereren. Maar dat president Obama het wat de mensenrechten betreft slechter doet dan zijn voorganger president George ‘W’ Bush vind ik ontluisterend. Op zijn minst had Obama dit soort symbolische processen tegen Bradley Manning of John Kiriakou moeten tegenhouden. En de voorbereiding voor een proces, samenwerking met Zweden en de heksenjacht op Julian Assange de kop in moeten drukken. Guantanamo Bay had gesloten moeten zijn zoals-ie beloofd had. Obama heeft me teleurgesteld. Zijn woorden zijn geen daden geworden.

  Like

 3. @GK: Tragisch, treurig, droevig enz…. genoeg ben ik bang dat ik het met je keiharde kritiek op Obama in mijn hart wel eens ben en speelt er een deels cognitieve dissonantie bij mij een rol. Maar wat zijn de alternatieven??????

  Like

 4. @Jack
  Gelijk heb je, alternatieven ontbreken. Hopelijk weet president Obama zich in zijn tweede termijn harder op te stellen tegenover de anti-democraten binnen het overheidsapparaat. Ik hoop niet dat het ijdele hoop is.

  Like

 5. Pingback: Gemak om meningsuiting opzij te zetten is valkuil: Obama en media « George Knight

 6. Pingback: Tussen ontevredenheid, walging en hopeloosheid over Obama « George Knight

 7. Pingback: RT bericht over de controlestaat waar westerse media zwijgen « George Knight

 8. Pingback: Justitie VS luistert journalisten AP af: schandelijk en gevaarlijk | George Knight

 9. Pingback: Hoe Obama nog verschrikkelijker is dan Nixon en Bush | George Knight

 10. Pingback: Reactie VS op WikiLeaks bedreigt persvrijheid | George Knight

 11. Pingback: Abby Martin verklaart Russia Today voor Russia Today. En Liz Wahl | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.