Stena Line: Making good time: de 1940s

StenaLine-1

Zweden was neutraal in de Tweede Wereldoorlog. Maar feitelijk stond het aan de kant van Nazi-Duitsland. Het land weet prima het eigenbelang te volgen. Sinds de val van het IJzeren Gordijn in 1989 heeft het toenadering tot de VS gezocht als bescherming tegen Rusland om expansie in de Baltische staten te realiseren. Daar heeft het als vanouds economische belangen. Tegelijk voert het een campagne dat Zweden in de beeldvorming een gunstig imago moet geven. Maar achter die façade is Zweden een in zichzelf gekeerd land. Een eendenvijver.

In de jacht op succes kunnen Zweden op buitenstaanders saai, gevoelloos en opportunistisch overkomen. In een reclamecampagne voor trips naar Duitsland en Polen zegt Stena Line het zonder fratsen, ‘de jaren ’40 waren een geweldig decennium met veel plezier’: ‘var härligt årtionde när massor av kul hände‘. Echt? Veel klanten die door Stena Line werden benaderd associeerden die tijd toch eerder met de Tweede Wereldoorlog en de genocide van de nazi’s op de joden. Ze klaagden over de campagne. Na 1 januari 2013 past Stena het aan, aldus woordvoerder Jesper Waltersson. Dat er over de onwenselijkheid van de campagne bij Stena Line geen lichtje ging branden zegt iets over de ongevoeligheid van Zweden. Of hun wereldvreemde collaboratie?

7-en-suivant-la-mode-jardin-du-luxembourg-mai-1942-credit-andre-zucca-bhvp-roger-viollet

Foto 1: Advertentie van Stena Line waarin de jaren ’40 als een geweldig decennium wordt voorgeteld:

Foto 2: André Zucca, Parijs onder de bezetting (1940-1945). Zie ook: ‘Hot Times in Hot Music: Django Reinhardt

2 gedachten over “Stena Line: Making good time: de 1940s

  1. George: zoals je weet ben ik het graag (in de marge) met je oneens of heb ik er plezier in om kanttekeningen te plaatsen bi j je soms wat forser uitpakkende uitspraken. Mbt al je blogs over Zweden ben ik het echter tot nu toe volledig met je eens.

    On topic: De houding van Zweden tijdens WO II wordt vaak vergeleken met die van Zwitserland en het Vaticaan, maar ik vind dat er voldoende aanwijzingen zijn dat ze zich tov nazi Duitsland nog onvriendelijker jegens (joodse) vluchtelingen hebben gedragen dan deze beide anderen betrokken overheden. Wellicht speelde het financiële gewin voor Zwitserland en het ideologische aspect van het Vaticaan daarin een rol, maar erg fraai was/is het niet.

    Alleen, in een oorlog lopen natuurlijk velen met tonnen boter op hun kop. Voor Nederland beginnende bij de ingezetenen in eigen huis, vervolgens voor de geallieerden en vooral niet te vergeten sommige leidsmannen van de joodse gemeenschap zelf. Alleen voor deze andere direct betrokkenen zijn volledig verklaarbare – wellicht niet dappere of heroïsche, maar wel menselijke – motieven aan te voeren. Maar wat een ander motief van zweden kan zijn geweest dan jij hier schetst zou ik niet weten. Maar wellicht had Nederland dezelfde koers willen varen als de Duitsers dat hadden toegelaten en geldt hetzelfde voor England, de VS enz.

    Politiek is ‘fickle’ en kent volgens mij geen enkel moraal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.