George Knight

Debat tussen links en rechts

WikiLeaks zet eendenvijver Zweden op scherp

with 12 comments

Krijgen we van onze media een goed beeld van Zweden? Doorgaans wordt het voorgesteld als een egalitair, democratisch land waar de burgerrechten een vanzelfsprekendheid zijn. Belastingen zijn er hoog, maar daar staan voorzieningen tegenover. Maar is Zweden niet eerder een corrupt, onverdraagzaam land dat mensen kapot maakt? Onze media vertellen dat verhaal niet.

Mogelijke uitlevering wegens verkrachting van WikiLeaks-oprichter Julian Assange naar Zweden doet stof opwaaien. Assange vecht vanuit Engeland uitlevering aan omdat-ie vervolgens naar de VS uitgewezen vreest te worden. Zijn nieuwe advocate Gareth Peirce verzamelt nauwgezet de feiten. Er resteert geen beeld van een open samenleving waarin iedereen gelijke rechten heeft. Dat past bij de publiciteitsoorlog die wordt gevoerd.

Om verkrachting te weerleggen zal Gareth Peirce op corruptie en hegemonie van de Sociaal-Democratische Partijvooringenomenheid van de mediaextremistische feministen en juridische dwalingen stuiten. Iedereen gaat wroeten. Deze buitenstaanders kunnen niet geïntimideerd worden om te zwijgen. Daarom vormt de zaak Assange een bedreiging voor de gevestigde orde van Zweden. En nu al voor het Zweedse zelfbeeld.

Veelzeggend zijn de juridische dwalingen in de zaken van de seriemoordenaar Thomas Quick. Zo zegt de Nederlandse rechercheur Frans Wittenaar die te hulp werd geroepen dat er geen technisch bewijs was in de zaak van het in 1984 in Zweden vermoorde echtpaar Stegehuis uit Almelo. De agent heeft de blik in de ogen van Thomas Quick gezien. Thomas Quick lijkt eerder een psychoot en leugenaar, dan een moordenaar. Maar de Zweedse justitie weet die conclusie niet te trekken.

De ontboezemingen van  de christelijke Sociaal-democratische politica Anna Ardin die in zeven stappen duidelijk maakt hoe men juridisch wraak kan nemen op een minnaar die bedriegt zijn lachwekkend. Het schetst het draaiboek van de zaak Julian Assange die door twee vrouwen wordt beschuldigd van verkrachting. Of het juridisch klopt moet nog blijken. Anna Ardin is de eerste van de twee vrouwen die Assange van verkrachting beschuldigde.

Het beeld van Zweden als tolerant en open land verdient een nieuwe heroverweging in de Nederlandse media en politiek. Want de landen van Scandinavië worden ons altijd als lichtend voorbeeld gesteld. Maar het lijkt er sterk op dat dat beeld niet klopt of op zijn minst onvolledig is. Naar verwachting is een neveneffect van de behandeling van de zaak Assange dat wij een beter beeld krijgen van Zweden. Da’s pas positieve twijfel.

Foto: Stadhuis van Stockholm ’s nachts

12 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Al weer enige tijd, een paar maanden, zag ik een Amerikaan geinterviewd die naar Zweden was gegaan, misschien 30 of 20 jaar geleden, omdat alles daar zo veel beter was, sociaal, en vrijheden.
  Maar als ik me goed herinner was hij van mening dat het op deze gebieden sinds een jaar of tien in Zweden snel bergafwaarts was gegaan, zo snel dat hij het nu betreurde in Zweden te zijn gaan wonen.
  Ik weet te weinig van Zweden om het te kunnen beoordelen, maar de assange affaire geeft uiteraard te denken.

  Like

  pieter

  27 juni 2011 at 17:11

 2. Wel, er was in zweden ook een soort van “vrijwillige” gedwongen sterilisatie/casteratie; als de staat van mening was dat je sociaal ongewenst was, en je wilde werk, of een woning: dan eerst steriliseren of casteratie.
  Die wet schijnt pas in begin jaren 90 geschrapt te zijn.
  Zweden was zo fris niet, en sinds 1971 is hun systeem failliet; sindsdien aftakeling

  Like

  P.H.M.van de Kletersteeg

  27 juni 2011 at 19:08

 3. Hulde voor dit onderbelicht onderwerp. De kans dat de MSM dit oppikt schaal ik echter in op nul. Nul komma nul. over Mälmo mogen we (+ de Zweden) ook niks weten. De drie aapjes in optima forma, niks zien, niks horen en mondje toe.

  Like

  Amberling

  27 juni 2011 at 19:56

 4. @Pieter
  Bedankt voor de toelichting. Hebt u nog een verwijzing naar de getuigenis van de Amerikaan?

  @Amberling
  Dank. Ik verbaas me over de radiostilte in Nederland. Er is best een kritische rapportage over Zweden te maken. Achterliggend probleem lijkt me dat elke eenpartijstaat tot ontsporingen leidt. Of dat nou in China, Rusland, Iran, Zimbabwe of Zweden is. Maar over China, Rusland, Iran of Zimbabwe worden in de Nederlandse media de nodige kritische noten gekraakt, maar over Zweden niet. Da’s merkwaardig en opvallend.

  Like

  George Knight

  27 juni 2011 at 22:10

 5. Heb je wel eens de boeken van Sjöwall & Wahlöö gelezen?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%B6wall_%26_Wahl%C3%B6%C3%B6

  Aanradertje als je het huidige Zweden misschien een beetje wil doorgronden.

  Like

  Me, Myself and I

  27 juni 2011 at 22:48

 6. @MMI
  Nee, ik heb de boeken van Sjöwall & Wahlöö niet gelezen. Bedankt voor de tip.

  Like

  George Knight

  28 juni 2011 at 00:00

 7. […] Het beroep dat Julian Assange tegen uitlevering had aangetekend is op 2 november afgewezen door de Hoge Raad voor Engeland en Wales. Hij mag uitgeleverd worden aan Zweden. Dat noemt-ie het Saoedi-Arabië van het feminisme. Deze houding brengt sommigen weer tot kritiek op hem. Dat omschrijft-ie dan weer als een lastercampagne tegen hem. Assange geeft op de site Sweden vs. Assange.com details. Inclusief verwijzingen naar het gefeminiseerde Zweedse rechtssysteem dat mannen zou benadelen. Het kent juridische dwalingen. […]

  Like

 8. […] zijn dreigende uitwijzing naar Zweden heeft Julian Assange er belang bij dat de samenwerking tussen de Amerikaanse regering en […]

  Like

 9. […] de VS. Verder moet Zweden vrezen dat de samenwerking met Saoedi-Arabië buiten het parlement om het beeld van een neutraal, open en democratisch land schendt. Het probeert de doelmatigheid en geloofwaardigheid van WikiLeaks zo af te breken dat de […]

  Like

 10. […] van de Zweedse democratie. Zweden heeft in het buitenland een goede naam, maar is in werkelijkheid een gemankeerde staat waar de instituties in bezit zijn van een establishment dat door corruptie en …. De sociaal-democratisch of conservatieve elite zit in de zak van de VS. Dit krijgt vorm […]

  Like

 11. […] Zweden naar de pijpen van de Amerikanen. Kritiek ontbreekt. Zweden wordt gekarakteriseerd als de eendenvijver, de in zichzelf gekeerde duck […]

  Like

 12. […] Zweden was neutraal in de Tweede Wereldoorlog. Maar feitelijk stond het aan de kant van Nazi-Duitsland. Het land weet prima het eigenbelang te volgen. Sinds de val van het IJzeren Gordijn in 1989 heeft het toenadering tot de VS gezocht als bescherming tegen Rusland om expansie in de Baltische staten te realiseren. Daar heeft het als vanouds economische belangen. Tegelijk voert het een campagne dat Zweden in de beeldvorming een gunstig imago moet geven. Maar achter die façade is Zweden een in zichzelf gekeerd land. Een eendenvijver. […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: