WikiLeaks zet eendenvijver Zweden op scherp

Krijgen we van onze media een goed beeld van Zweden? Doorgaans wordt het voorgesteld als een egalitair, democratisch land waar de burgerrechten een vanzelfsprekendheid zijn. Belastingen zijn er hoog, maar daar staan voorzieningen tegenover. Maar is Zweden niet eerder een corrupt, onverdraagzaam land dat mensen kapot maakt? Onze media vertellen dat verhaal niet.

Mogelijke uitlevering wegens verkrachting van WikiLeaks-oprichter Julian Assange naar Zweden doet stof opwaaien. Assange vecht vanuit Engeland uitlevering aan omdat-ie vervolgens naar de VS uitgewezen vreest te worden. Zijn nieuwe advocate Gareth Peirce verzamelt nauwgezet de feiten. Er resteert geen beeld van een open samenleving waarin iedereen gelijke rechten heeft. Dat past bij de publiciteitsoorlog die wordt gevoerd.

Om verkrachting te weerleggen zal Gareth Peirce op corruptie en hegemonie van de Sociaal-Democratische Partijvooringenomenheid van de mediaextremistische feministen en juridische dwalingen stuiten. Iedereen gaat wroeten. Deze buitenstaanders kunnen niet geïntimideerd worden om te zwijgen. Daarom vormt de zaak Assange een bedreiging voor de gevestigde orde van Zweden. En nu al voor het Zweedse zelfbeeld.

Veelzeggend zijn de juridische dwalingen in de zaken van de seriemoordenaar Thomas Quick. Zo zegt de Nederlandse rechercheur Frans Wittenaar die te hulp werd geroepen dat er geen technisch bewijs was in de zaak van het in 1984 in Zweden vermoorde echtpaar Stegehuis uit Almelo. De agent heeft de blik in de ogen van Thomas Quick gezien. Thomas Quick lijkt eerder een psychoot en leugenaar, dan een moordenaar. Maar de Zweedse justitie weet die conclusie niet te trekken.

De ontboezemingen van  de christelijke Sociaal-democratische politica Anna Ardin die in zeven stappen duidelijk maakt hoe men juridisch wraak kan nemen op een minnaar die bedriegt zijn lachwekkend. Het schetst het draaiboek van de zaak Julian Assange die door twee vrouwen wordt beschuldigd van verkrachting. Of het juridisch klopt moet nog blijken. Anna Ardin is de eerste van de twee vrouwen die Assange van verkrachting beschuldigde.

Het beeld van Zweden als tolerant en open land verdient een nieuwe heroverweging in de Nederlandse media en politiek. Want de landen van Scandinavië worden ons altijd als lichtend voorbeeld gesteld. Maar het lijkt er sterk op dat dat beeld niet klopt of op zijn minst onvolledig is. Naar verwachting is een neveneffect van de behandeling van de zaak Assange dat wij een beter beeld krijgen van Zweden. Da’s pas positieve twijfel.

Foto: Stadhuis van Stockholm ’s nachts

12 gedachten over “WikiLeaks zet eendenvijver Zweden op scherp

 1. Al weer enige tijd, een paar maanden, zag ik een Amerikaan geinterviewd die naar Zweden was gegaan, misschien 30 of 20 jaar geleden, omdat alles daar zo veel beter was, sociaal, en vrijheden.
  Maar als ik me goed herinner was hij van mening dat het op deze gebieden sinds een jaar of tien in Zweden snel bergafwaarts was gegaan, zo snel dat hij het nu betreurde in Zweden te zijn gaan wonen.
  Ik weet te weinig van Zweden om het te kunnen beoordelen, maar de assange affaire geeft uiteraard te denken.

  Like

 2. Wel, er was in zweden ook een soort van “vrijwillige” gedwongen sterilisatie/casteratie; als de staat van mening was dat je sociaal ongewenst was, en je wilde werk, of een woning: dan eerst steriliseren of casteratie.
  Die wet schijnt pas in begin jaren 90 geschrapt te zijn.
  Zweden was zo fris niet, en sinds 1971 is hun systeem failliet; sindsdien aftakeling

  Like

 3. Hulde voor dit onderbelicht onderwerp. De kans dat de MSM dit oppikt schaal ik echter in op nul. Nul komma nul. over Mälmo mogen we (+ de Zweden) ook niks weten. De drie aapjes in optima forma, niks zien, niks horen en mondje toe.

  Like

 4. @Pieter
  Bedankt voor de toelichting. Hebt u nog een verwijzing naar de getuigenis van de Amerikaan?

  @Amberling
  Dank. Ik verbaas me over de radiostilte in Nederland. Er is best een kritische rapportage over Zweden te maken. Achterliggend probleem lijkt me dat elke eenpartijstaat tot ontsporingen leidt. Of dat nou in China, Rusland, Iran, Zimbabwe of Zweden is. Maar over China, Rusland, Iran of Zimbabwe worden in de Nederlandse media de nodige kritische noten gekraakt, maar over Zweden niet. Da’s merkwaardig en opvallend.

  Like

 5. Pingback: Julian Assange mag worden uitgewezen aan Zweden. En dan? « George Knight

 6. Pingback: Stratfor: WikiLeaks en Anonymous werken samen « George Knight

 7. Pingback: Is er verband tussen Zweedse wapendeal met Saoedi-Arabië en Julian Assange? « George Knight

 8. Pingback: Zweden: zaak Peter Sunde waarschuwing voor Julian Assange « George Knight

 9. Pingback: Zweedse Democraten verbinden zich aan het anti-islamisme « George Knight

 10. Pingback: Stena Line: Making good time: de 1940s « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.