Kopimisme is nieuwe religie die religie met een kopie kan redden

Een praktisch antwoord op religie is niet een discussie over het bestaansrecht, of zelfs een verbod erop, maar de bewieroking en uitbreiding ervan. Bestaande religies die zich gedurende eeuwen hebben weten te handhaven verdienen navolging. Zij hebben iets waardevols in zich omdat ze laten zien hoe zingeving, troost, machtsdenken, straatvechten, en politieke, fiscale en juridische bescherming gecombineerd kunnen worden tot een invloed die verder gaat dan het produkt dat ze aanbieden. De huls wordt de ultieme betekenis.

Juist een sector als religie waarvan wereldwijd het procentuele aandeel afkalft moet zich vernieuwen om aantrekkelijk, geloofwaardig en bij de tijd te blijven. Die wens tot vernieuwing roept een dynamiek op die vernieuwing aanjaagt en geloof opwekt uit niets. Een impuls van onderop door de toestroom van nieuwkomers is nodig omdat gevestigde godsdiensten als het katholicisme en de islam met interne problemen worstelen en vooral in het Westen een geloofwaardigheidsprobleem hebben. Ze beschadigen de totale sector van de religie.

Zo richtte de Oostenrijker Nico Alm vorig jaar de religie van de Pastafarianismus op. Hij stoorde zich aan de staatssubsidies aan de kerken in zijn land. Zodat er feitelijk geen scheiding van kerk en staat is. Alm claimt de vrijheid een pastavergiet op zijn hoofd te dragen en daarvoor dezelfde bescherming te krijgen die religies met hun hoofddoeken, keppeltjes en bisschopsmijters hebben. Deze nieuwe religie komt voort uit protest. Het maakt niet echt gebruik van wat religie kan zijn. Zoals Alm zijn er tallozen met hun eigen kleinschalige religie.

Het Kopimisme of de Kopimi Kerk is ambitieuzer en toont een netwerk met kerken in meer dan 15 landen. De Zweedse kerk met meer dan 3000 leden is officieel door de Zweedse staat erkend. De leider is Isak Gerson. De Nederlandse kerk is nog in ontwikkeling en stelt: ‘Het Kopimisme is (..) een religieuze beweging waarin het onbelemmerd delen en verspreiden van informatie centraal staat.‘  Het lidmaatschap is gratis omdat het Kopimisme geen winst hoeft te maken. Hier aanmelden. Enig verband met de Piratenpartij wordt ontkend.

Het Kopimisme krijgt religiekritiek en wordt dus ernstig genomen. Thomas Thiel ziet er in de Frankfurter Allgemeine uiterste relativering in. Maar: Weil alles Leben Kopie sei, gilt die Replikation der Erbinformation als sakraler Akt. Zodat de kopie van zowel het leven als van oude religies een basis onder nieuw geloof legt. De jongere generatie wil politiek en geestelijk niet langer buiten de macht staan of afhankelijk zijn van ouderen met hun normen. Julian Assange gaat de Australische politiek in. De tegenbeweging krijgt body. En een ziel.

Foto: Eerste kerkelijk huwelijk dat in mei 2012 in Belgrado bij het Kopimisme voor Kopimistische autoriteiten is gesloten

5 gedachten over “Kopimisme is nieuwe religie die religie met een kopie kan redden

 1. Het is mooi gegeven om de religies tegen het licht te houden en hun handelingen te kopiëren en in een ander daglicht te plaatsen.
  Door deze handelingen uit te voeren stellen de critici zich wel gelijk aan de godsdiensten die ze al of niet belachelijk willen maken.
  Zou het niet beter te zijn om te zorgen dat het Laïcisme meer voedingsbodem krijgt in de samenleving en de politiek.
  Zie hier een artikel van de Atheïstisch Seculiere Partij in Nederland; een pleidooi voor het laïcisme; http://www.atheistischseculierepartij.nl/index.php/nieuws/172-laicisme-voor-nederland

  Like

 2. Tja, ’t mag een lieve duit kosten, maar kopieren en uitdelen de handel, de heilige boeken. Of ’t nu bijvoorbeeld de Bijbel, de Koran, Das Kapital, het Rode Boekje of Mein Kampf is. Wat er in staat staat is eigenlijk van ondergeschikt belang. Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid botsen met exclusieve rechten op ideologien en religies.

  Like

 3. @johnvrij/ Hans de Vries
  De doelstelling is hetzelfde, maar de weg erheen anders. Waarom zou je niet het een als het ander doen? Dus de privileges van gevestigde religies aan de orde stellen en het idee van religie verwateren door er zoveel mogelijk op te richten?

  @King Billy
  Inderdaad, het product zingeving van religie is slechts een smoes voor de machtsuitoefening. Wat niet wil zeggen dat degenen die zich willen laten inspireren door religie aan die zingeving geen genoeg hebben. Maar het is een ondergeschikt aspect van religies.

  Like

 4. Een Nederlandse piraat laat in reactie weten op de algemene mailinglijst van de PP NL dat-ie aanwezig was bij het eerste Kopimisten huwelijk ter wereld. Omdat zijn antwoord in mijn ogen verhelderend is geef ik het licht gewijzigd weer. Overigens blijkt uit zijn commentaar dat er in de praktijk wel degelijk een relatie bestaat tussen het Kopimisme en leden van de Piratenpartijen. Hoe zich dat verhoudt tot de claim op de site van de Nederlandse Kopimi Kerk dat er geen verband is met de Piratenpartij is onduidelijk.

  Haha, ik was idd “best man” voor het 1e kopimisten huwelijk ter wereld. De bruid was Roemeens, de bruidegom Italiaans, en het huwelijk vond plaats tijdens de SHARE conference in Belgrado. Alle mensen op het podium zijn lid van /een/ piratenpartij.

  Uiteraard staan wij allen /wel/ voor de scheiding tussen kerk en staat. Ook is het zo dat de kopimisten kerk “defractions” toejuicht. Oftewel: Ook de Kerk wil gekopieerd worden, en de “beste” kopie hoeft geen 1 op 1 kopie te zijn. Juist het proces van honderd keer iets “slecht” kopiëren om vervolgens een betere kopie dan het origineel te zien is 1 van de mooiste vormen van kopiëren die bestaat. Waarom is er überhaupt discriminatie ten aanzien van kopien nodig als je je bedenkt dat het aan de basis staat van vrijwel iedere ontwikkeling van de mensheid ? Maar ook zijn er andere redenen, denk aan vrijheid. De kerk van “emacs” is bijvoorbeeld ontstaan omdat ze geen Ctrl+C en Ctrl+V gebruiken. Juist in deze diversiteit ontstaan de krachtigste kopien. Daar waar andere religies elkaar verketteren, is er geen rivaliteit of andere negatieve emoties die veelal aan andere religies en levensovertuigingen zijn verbonden.

  Markant, is ook dat het huwelijk is voltrokken door een man met Guy Fawkes masker op, de stem kwam uit een synthesizer. En het logo op de achtergrond is stiekem een mooie parodie op het logo van de Church of Scientology.

  Alhoewel velen “Kopimisme” als grap zien, zit kent het wel degelijk diepgang en is het een serieuze levensovertuiging. Echter voor velen wel 1 met humor en een glimlach. De traditie die stelt dat iets niet serieus is wanneer het grappig is, is verworpen. Wellicht nemen mensen en instituten ( Waaronder politieke partijen ) zichzelf tegenwoordig ten onrechte wel /te/ serieus om daar vervolgens rechten aan te ontlenen.

  Het belangrijkste aspect van het kopimisme, en naar mijn inzien de belangrijkste band die piraten met kopimisten hebben, is simpelweg ieders recht zijn geloof te belijden zonder angst voor vervolging.

  Daarbij is het ook lucratief. In Zweden kan men namelijk op het belastingformulier aangeven bij welke kerk hij/zij is aangesloten. Vervolgens belandt er automatisch een % bij de juiste kerk. Dat deze kerk draaiende wordt gehouden door het kader van Ung Pirat, de jongeren tak van PPSE die vooral bestaat om subsidie geld naar binnen te harken, is natuurlijk /wel/ een leuk onderwerp voor discussie.

  We preken in ieder geval niet vanuit een ivoren toren, en ook niet middels een valse “moral high ground”. Desalniettemin is de overtuiging wel gelijkwaardig aan iedere andere overtuiging.

  Voor informatie over de Nederlandse Piratenpartij:
  https://depiratenpartij.wordpress.com/

  Like

 5. Pingback: Petitie: Maak van Satanisme erkend geloof. Pleidooi voor religies | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.