UPDATE 1 augustus 2012: Op de Olympische Spelen te Londen eist de vader van de Saoedische judoka Wojdan Shaherkani dat z’n dochter een hoofddoek draagt. Tegen de regels van de judobond in. Nu is een compromis bereikt en mag zijn dochter tijdens haar matches een hoofddoek op. Dit schept een precedent. Voortaan kan iedere sporter bij wedstrijden eisen de kledingcode van de eigen religie of levensovertuiging te mogen volgen. Zoals een pastavergiet als hoofddeksel. In Wenen rechtmatig. Dus? Gelijke monniken, gelijke kappen.
Oostenrijker Niko Alm geeft het goede antwoord op de maatschappelijke en politieke voorkeursbehandeling van religie. Dat antwoord is niet minder, maar juist meer religie. Alm is activist tegen kerkprivileges.
Het Volksbegehren gegen Kirchenprivilegien is voor afschaffing van kerkelijke priviliges, voor een duidelijke scheiding van kerk en staat en voor het schrappen van de aanzienlijke subsidies aan kerken. Het wil bereiken dat een en ander op federaal Oostenrijks niveau grondwettelijk geregeld wordt.
Niko Alm heeft een rijbewijs met foto waarop-ie een pastavergiet draagt. Volgens Alm eine Kopfbedeckung aus religiösen Gründen. Volgens de Weense politie rechtmatig. Alm stelt dat hij bepaalt wat-ie uit religieuze redenen op zijn hoofd draagt en niet de overheid. Da’s de vrijheid van godsdienst: Die Definitionsmacht darüber liegt dafür prinzipiell bei mir und ich bestimme, was ich aus religiösen Gründen am Kopf trage.
Foto: Niko Alm met nieuw rijbewijs
ja, leuk he? Een gewoon petje mocht niet. Zeker te seculier… 😉
LikeLike
Scheiding tussen staat en religie is grondwettelijk vastgelegd. Scheiding tussen religie en politiek impliceert dat de grondwettelijk vastgelegde status van de Koning, als Hoofd van de Regering, herzien moet worden.
Zo ware help mij God almachtig indien de traditioneloe tegenkrachten die dan loskomen, niet in toom worden gehouden.
LikeLike
Je had er nog wat bij moeten zeggen van de vliegende spagettimonsters…
LikeLike
@Paul
Ja, da’s het gekke. Als het woord religie valt, dan gelden ineens andere normen. Kenmerkend is overigens dat de meeste religies ooit anti-religie waren. Nieuwkomers moeten zich immers in de religieuze sector invechten voordat ze mee kunnen draaien. Ze zijn in meerdere opzichten elkaars concurrenten. We weten niet of het Pastafarianismus het zal redden. Onmogelijk is het niet. Daarom kunnen de autoriteiten nu niet anders doen dan een organisatie die zegt een religie te zijn als religie te accepteren. Er moeten veel meer religies komen!
@VSp
Ach, als we eerst zorgen dat alle relicten uit de wet gesloopt worden die religies extra beschermen zoals de zondagsrust, dan komen we al een heel eind op weg naar gelijkwaardigheid van levensuitingen. We moeten nooit bang zijn voor veranderingen en geloven in onze democratie met haar instituties. Demonen die ons aangepraat worden en waarvoor we angst gaan opvatten zijn pas echt angstig.
@PHM
Dat had gekund. Maar ik verwijs naar het interview met Niko Alm in de Sueddeutsche Zeitung met uitleg over het Vliegende Spaghettimonster (FSM). Interessant is dat de Verenigde Kerk van het FSM – afdeling Oostenrijk belangstellenden oproept om lid te worden. Om met 300 geregistreerde personen tot een officieel religieuze gemeenschap te komen. Tijd voor een Nederlandse afdeling. Belangstelling of meer een frites-eter?
http://www.venganza.at/node/57
LikeLike
Pingback: Kopimisme is nieuwe religie die religie met een kopie kan redden « George Knight
Pingback: Godsdienstvrijheid denkt buiten kaders: heilige spaghetti | George Knight
Pingback: Weigert Kamer van Koophandel registratie van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster als religie? | George Knight