George Knight

Debat tussen links en rechts

Begint Julian Assange een politieke partij WikiLeaks?

with 6 comments

Update 12 december 2012: Julian Assange bevestigde vandaag vanuit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen dat-ie van plan is in de Australische federale verkiezingen van volgend jaar op te gaan voor een Senaatszetel. Hij kondigde ook de oprichting van een WikiLeaks partij aan. Deze zal de inbreuken op de privacy bestrijden. 

Australiër Julian Assange wil de politiek in. Hij is ontevreden over de steun die hij krijgt van de Australische regering. De centrum-linkse premier Julia Gillard loopt volgens hem te veel aan de leiband van de regering Obama. Assange’s moeder omschrijft het zo: Ongeacht op wie je gaat stemmen is het grootste probleem bij de eerstvolgende verkiezingen de stand van de democratie. Is Australië al dan niet een staat van de VS en worden haar onderdanen al dan niet uitgeleverd aan de VS als offer voor de Amerikaanse alliantie?

In een tweet en achtergrondverhaal laat WikiLeaks weten waarvan Assange de voorman is dat-ie overweegt  om zich verkiesbaar te stellen voor een plek in de Australische senaat. Naar verwachting worden de volgende verkiezingen voor de senaat in juli 2013 aangekondigd en een maand later gehouden.

Op het eerste oog lijken er twee beletsels. Door zijn rechtszaak en mogelijke uitwijzing naar Zweden, gevolgd door een mogelijke uitwijzing naar de VS, is niet op voorhand duidelijk of Assange aan de voorwaarden voor kwalificatie voldoet. Dat lijkt het geval volgens de Commonwealth Electoral Act, Sectie 163. Op landelijk niveau steken diskwalificerende voorwaarden echter niet vaak de kop op. Dat kan veranderen als Assange een gooi naar een senaatszetel doet. Maar er zijn precedenten zoals Nelson Mandela en de Turkse premier Recep Erdogan voor wie detentie geen beletsel voor een latere politieke functie bleek.

Verder heeft Assange een organisatie nodig om zich te meten met opponenten. Die tevens voldoet aan de voorwaarden voor overheidssteun. Zo’n partij versterkt tevens Assange’s positie tegenover Amerikanen en Britten. Het brengt ook het debat naar het Australische parlement waar het nu onvoldoende wordt gevoerd. Druk op de Australische regering door Amerikanen om Assange niet verkiesbaar te stellen is voorstelbaar. Het plan kan echter ook een manoeuvre zijn om Assange’s positie in de nu lopende rechtszaak te versterken.

Toch zijn de plannen interessant omdat ze een herschikking van het politieke landschap aankondigen. Misschien nog niet voor 2013, maar wel in de nabije toekomst. Om te beginnen niet alleen in Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook in Canada, Scandinavië en West-Europse landen als Duitsland en Nederland. Voor het eerst ontstaat er dan een strijd waarbij de oude partijen door de snelle opkomst van het nieuwe beseffen hoe oud ze zijn. Ofwel, een nieuw model. Waarbij een WikiLeaks partij kan samenwerken met de Piraten Partij, activisten op internet en delen van de oude politiek die overstappen vanwege de huidige verstarring.

Foto: Julian Assange

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het is te hopen dat dit assenge gaat lukken.
  Weer een geniale en moedige zet

  Like

  Paul Klemann

  18 maart 2012 at 21:09

 2. @Paul
  Ja. Een geniale zet die door zijn benarde situatie wordt ingegeven. Maar zo ontstaan echte doorbraken.

  Like

  George Knight

  18 maart 2012 at 21:58

 3. In zijn eerste interview sinds de aankondiging dat-ie opgaat voor de Australische Senaat schetst Julian Assange zijn positie. Hij ziet zichzelf als vrijdenker die gaat voor burgerrechten en een kleine overheid.
  http://www.smh.com.au/national/assange-the-senator-would-champion-free-media-20120326-1vuph.html

  Like

  George Knight

  27 maart 2012 at 13:31

 4. […] regering verplichten Assange ertoe om de politiek in te gaan. Hij is van plan op te gaan voor de Australische Senaat. Voor Bradley Manning zou eind van dit jaar een congreszetel in Maine kunnen bezetten. De jacht van […]

  Like

 5. […] en geestelijk niet langer buiten de macht staan of afhankelijk zijn van ouderen met hun normen. Julian Assange gaat de Australische politiek in. De tegenbeweging krijgt body. En een […]

  Like

 6. […] Assange wil de politiek in en in 2013 opgaan voor een plek in de Australische senaat. Hij is in het bijzonder gebeten op Julia Gillard die hem onvoldoende zou beschermen. Alleen de Australische Greens bij monde van senator Scott Ludlam nemen het consequent voor hem op. Assange ziet zichzelf als libertariër en noemt als voorbeelden voormalig liberale premier Malcolm Fraser en de progressief-vrijzinnig-liberale Don Chippo. […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: