Dibi streeft bijdetijds naar nieuwe progressieve partij

Tofik Dibi kijkt over partijgrenzen heen. Juist nu hij bij GroenLinks als kandidaat-lijsttrekker partijleider Jolande Sap uitdaagt. Tegen Nu.nl zegt Dibi: ‘Als de progressieve partijen zo versplinterd blijven, zullen ze nooit een meerderheid halen om Nederland socialer te maken.’ Een vreemde uitspraak omdat de geschiedenis leert dat als progressieve partijen zich verenigen ze nog geen meerderheid halen. Daarbij komt dat PvdA en SP hebben gezegd voor links van het midden te kiezen, en niet voor progressief. Overigens een vaag begrip. Een progressieve meerderheid is op dit moment nog minder haalbaar dan vroeger toen het evenmin haalbaar was.

Toch zijn Dibi’s denkbeelden interessant. Oprichting van een partij tussen GroenLinks, D66 en mogelijk de Partij voor de Dieren kan vrijzinnige politiek focus en ambitie geven. Het is 66 jaar geleden dat de Vrijzinnig Democratische Bond opging in de PvdA die mislukte als Doorbraak. Maar eenzame voetsoldaten in PvdA, VVD, GroenLinks en D66 hebben nog steeds de doorbraakgedachte in hun ransel. Wanneer durven deze individuen de stap te zetten om tegen hun partijkaders in samen af te koersen op een progressief-liberale partij?

Recent zijn op centrum-links pogingen ondernomen om de verstarring te doorbreken. Omdat individuele leden van GroenLinks, D66 en PvdA teleurgesteld waren in hun eigen partij zochten ze in wisselende combinaties samenwerking over partijgrenzen heen. In december 2010 was er het initiatief van een fusie tussen D66 en GroenLinks. In september 2011 ‘Leden van zes PvdA-afdelingen starten een traject om de Nederlandse progressieve beweging van nieuwe ideeën en energie te voorzien‘. In december 2011 was er het initiatief van een vrijzinnige beweging tussen leden van D66, GroenLinks en PvdA. Alles zonder resultaat.

Foto: Verkiezingsaffiche van de Vrijzinnig Democratische Bond, 1918

Advertentie

4 gedachten over “Dibi streeft bijdetijds naar nieuwe progressieve partij

 1. Ik snak naar lui die over problemen, oorzaken en symptomen kunnen nadenken zonder aan kiezers en zetels te denken. Die hele zeteltrekkerij vermoordt het denken en schoffelt de eventuele probleemstellingen en oplossingen onder ieder tapijt dat er maar voorhanden is. Een fusie is leuk, maar eerst moeten mensen uit hun manhole durven kruipen.

  Like

 2. De vraag is wat Dibi onder ‘Nederland socialer te maken’ verstaat. Blijkbaar is ook Dibi het rapport van Rome, ‘Grenzen aan de Groei’ . Dibi moet oppassen dat hij niet in de klassieke val loopt dat een socialere samenleving ook geld kost. Terwijl overal in Europa wordt ge-eist dat Europese landen in alle opzichten solidair de handen uit de mouwen te steken, de buikriem aan te halen omdat de EU, plus de eurozone de afgelopen (vijf)tien jaar ver boven hun stand hebben geleefd. Getuige het feit dat het Verdrag van Lissabon, met name de sociale paragraaf, volledig de mist is ingegaan.

  Als Dibi had gezegd dat de buikriem aanhalen in Nederland op een socialere manier moet plaatsvinden, was-ie eerlijker geweest.
  Een leeg woordomhulsel, dat ingevuld moet worden.

  Like

 3. @Barbara
  De dichter e.e. cummings zei: ‘great men burn bridges before they come to them’.

  @King Billy
  Degelijkheid zit Dibi niet in de weg. Zijn kansloze positie maakt hem speels. Misschien heb je 100% gelijk in je observaties maar komt Dibi toch daar uit waar anderen niet weten te komen.

  Like

 4. Pingback: Job Cohen relativeert, maar hoopt op progressieve volkspartij « George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.