Mediawerkgroep Syrië claimt onafhankelijkheid

In Nederland bestaat sinds 8 september 2011 de Mediawerkgroep Syrië. Tevens de naam van een blog met de ondertitel ‘onafhankelijk media- en onderzoeksgroep‘. In de visietekst zegt het ‘volledig onafhankelijk te functioneren’ en ‘geleidelijke hervormingen [te] steunen om Syrië te hervormen tot een vreedzaam en democratisch land dat persvrijheid en gelijke rechten voor alle minderheden erkent’.

Dat idee sluit aan bij de opzet van de liberale, pluriforme democratie zoals wij die kennen. Het staat haaks op de ontwikkelingen in Tunesië, Libië en Egypte waar constituties in de maak zijn die (nog steeds) op de sharia gebaseerd zijn. Hoe minimaal ook uitgevoerd, het maakt van andersdenkenden tweederangs burgers.

Maakt de ‘Mediawerkgroep’ haar claim van onafhankelijkheid waar? Da’s maar net hoe je het opvat. Opvallend is dat het nergens zegt een evenwichtig beeld van de toestand in Syrië te willen geven. Dat doet het dan ook niet, het stelt zich sterk pro-Assad op. Verder vertroebelen opmerkingen over Amerikaans imperialisme, de Israëlische regering en gelijke rechten van Palestijnen een open blik. Het duidt op links-seculiere invloeden.

Ik heb geen problemen met een blik die een deel van de waarheid benadrukt en daar voor uitkomt. Probleem is dat de ‘Mediawerkgroep’ pretendeert objectiviteit na te streven. Maar het verschil tussen die claim en de stellingname is zo opzichtig dat niemand dat zal geloven. Bij doorgelinkte stukken ontbreekt echter de context. Dan wordt het anders. Zoals een stuk over mensenrechtenactivist Rami Abdel Rahman op Nujij.nl.

Wat moeten we met een Mediawerkgroep die propaganda bedrijft en anderen ervan beschuldigt propaganda te bedrijven? Dit Droste-effect op internet staat niet op zichzelf. De Chinese regering betaalt per reactie om op internet positief over de regering te schrijven. Propaganda van Israël is geprofessionaliseerd en wijd vertakt. Iedereen kan zelf oordelen over de Mediawerkgroep Syrië. Ik plaatste bij de postingDe foto’s die onze Westerse media u niet tonen‘ onderstaande reactie. Het wacht op moderatie. We zullen zien:

Goed dat dit verhaal verteld wordt. De claim dat de Westerse media deze kant van het verhaal niet laten zien lijkt me overigens niet aangetoond. Wie zich aan de hand van de Westerse media wil informeren kan voldoende kritiek op de zogenaamde Soennitische rebellen en begrip voor de Alevieten en Christenen vinden. Toegegeven, de nuancering in de Westerse media is een recente ontwikkeling.

Kortom, het beeld dat in de Westerse media wordt gegeven is niet langer zwart-wit, maar grijs. Laat ik het anders zeggen, het beeld dat hierboven wordt gegeven is zwart-witter dan het beeld dat nu resteert uit de Westerse media. Dat laatste dus een verdeeld beeld zonder winnaars en verliezers, zonder goeden en slechten.

Ikzelf heb het trouwens al opgegeven om me met een van de partijen in dit conflict te identificeren. Net zoals in het Israël-Palestina conflict zie ik geen enkele partij die ik mijn sympathie kan geven. Dus het omgekeerde van een win-win situatie. Maar ik besef dat zo’n opstelling voor de inwoners van de regio een luxe is die ze niet hebben. Ze vechten voor hun leven, hun economisch belang, hun functie en hun sociale omgeving. De tragiek is dat dat allemaal in elkaars verlengde ligt. Daarom is een oplossing niet vanzelfsprekend.

Succes met de mediawerkgroep en het vervolg.
https://georgeknightlang.wordpress.com/2011/07/21/arabische-lente-is-voorbij/

Foto: Mediawerkgroep Syrië zegt: ‘Twee miljoen Syriërs kwamen in Aleppo hun steun uiten voor de Syrische president, Bashar al-Assad

3 gedachten over “Mediawerkgroep Syrië claimt onafhankelijkheid

  1. Pingback: Versplinterd Syrië laat de toeschouwer verdeeld achter « George Knight

  2. Ja, maar elk zich onafhankelijk noemend medium is wel ergens een spreekbuis van, en omdat de media-werkgroep meer pro-assad is dan men in de westerse media wenselijk acht, lijkt me dit op zich niet vreemd, want de situatie in syrie zelf is ook dat Assad daar nog genoeg achterban heeft. En juist dat wordt in de westerse media (vaak) ontkend.

    Like

  3. @Rob Heusdens
    In feite is het gros anti Salafisten die door zowel de USA als Qatar zijn bewapend. En indien men begint over chemische wapens dan zal ik mijn scheikundige kennis nogmaals van stal halen. Ik snap dan ook werkelijk niet dat men deze verregaande kolder pruimt.
    Beginnen ze nu weer te zeveren over ‘ricine’, iedereen in een stuip, maar wat is het nou? Eh dit:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Castor_oil

    Wow!
    En hetzelfde geldt voor dat glycol praatje. Glycol is nodig bij olie en gaswinning. Men gebruikt water, en glycol splijt water en de te winnen producten. Waarom importeert men het terwijl het zelf zou kunnen produceren? Omdat importeren goedkoper is.
    Weet u waar ik dood en doodmoe van word? Van mensen die Syrië over willen leveren aan Salafistische gekken!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.