Versplinterd Syrië laat de toeschouwer verdeeld achter

‘Het Syrische volk zal ook deze turbulente tijden overwinnen. Syrië is in haar jonge geschiedenis eerder en meermaals door moeilijke en uitdagende periodes gegaan en is er altijd sterker uitgekomen. Een van de steunpilaren van dit succes was steeds de solidariteit tussen het Syrische volk. De criminelen die nu een spoor van vernieling achterlaten zullen op het gepaste tijdstip door het Syrische volk ter verantwoording worden geroepen voor hun misdaden.’  Aldus de conclusie van een analyse uit 2011 van Kris Janssen uit Antwerpen.

Janssen stuurt zijn ‘Een analyse van de gebeurtenissen in Syrië‘ naar de onafhankelijkheid claimende ‘Mediawerkgroep Syrië‘. In oktober 2011 besteedde ik aandacht aan deze Mediawerkgroep die nieuwsbron is op de site van de Syrian Friendship AssociationEen document door WikiLeaks geopenbaard -de ‘Syria Files‘- geeft aan dat Janssen een Engelse vertaling van zijn analyse op 11 december 2011 naar de Syrische minister van Informatie, Adnan Hassan Mahmoud stuurt. Janssen zegt uit te kijken naar toekomstige samenwerking.

De conclusie van Janssen is achterhaald. Kenmerk van de Syrische oorlog is dat er geen winnaars zijn, maar alleen verliezers. Syrië komt niet sterker uit het huidige conflict, maar raakt versplinterd en verzwakt. Criminelen zitten overal. Dat zijn de jihadisten die de fotograaf Jeroen Oerlemans ontvoerden die uiteindelijk werd bevrijd door strijders van het Vrije Syrische Leger. Het eerste noemt de Mediawerkgroep Syrië, het laatste niet. Dat zijn de troepen van Assad die steden bombarderen. Da’s het Vrije Syrische Leger dat ook burgerslachtoffers maakt. Wie gaat al die groepen ter verantwoording roepen? Als ze het al overleven.

In Syrië bestaat geen waarheid of makkelijke oplossing. Wat media ook beweren in hun ongetwijfeld gemeend streven om verslag te doen van een situatie met zicht op eenheid, innerlijke kracht en onderscheid tussen goed en kwaad. Dat ontbreekt echter. Het moet eerst erger worden voordat het beter wordt. De toeschouwer kan zich niet identificeren met een strijd zonder perspectief en hoop. Door die versplintering kunnen media en mediawerkgroepen zich bewijzen door dat ontbreken van focus als focus te nemen. Anders werkt niet.

Foto: Syrië voert “oorlog tegen de media”, 2011

4 gedachten over “Versplinterd Syrië laat de toeschouwer verdeeld achter

 1. Gelieve de persoonlijke informatie van individuen en linken daar naartoe niet te publiceren om veiligheidsredenen gezien de gevoeligheid van de problematiek. Het recht op privacy staat centraal en niet de heling van persoonsgegevens en informatie die via diefstal gelekt is naar dubieuze kanalen. Wij willen niet dat mensen in de problemen komen op welk vlak dan ook en als we zien tot wat bepaalde groeperingen toe tot in staat zijn zoals bestormingen van ambassadegebouwen en aanvallen tegen democratische manifestaties is voorzichtigheid ten zeerste aangewezen. Dank bij voorbaat. MWS.

  Like

 2. @Mediawerkgroep Syrie
  Ik begrijp de zorgen en uw verzoek klinkt redelijk. Heethoofden hebben soms weinig nodig. De informatie waarnaar ik verwijs is via de zogenaamde ‘Syria Files’ door WikiLeaks openbaar gemaakt. Dus al openbaar gemaakt in het publieke domein. De auteur van de analyse heeft op eigen initiatief de openbaarheid gezocht door de Syrische minister van Informatie te benaderen. Onder vernoeming van naam en adresgegevens. Mij ging het om de inhoud van zijn analyse, niet om de omstandigheden waaronder het geopenbaard is.

  U stelt dat de persoonsgegevens door diefstal is gelekt naar ‘dubieuze kanalen’. Dat lekken van de ‘Syria Files’ vat ik op als een aanvaardbaar journalistiek project dat dient om de dubbelzinnigheid van de westerse bondgenoten van president Assad aan te tonen. En een kijkje te geven achter de schermen van de macht. Daarnaast dient het om de levensvatbaarheid van WikiLeaks en oprichter Assange te benadrukken die op dit moment financieel, publicitair en politiek onder druk staan.

  In genoemde context vat ik ook de bijdrage van Kris Janssen op. Ik wens hem al het beste toe en hoop niet dat hem iets aangedaan wordt omdat-ie een analyse naar een Syrische minister heeft gestuurd. Wat nu toevallig aan het licht komt door toedoen van WikiLeaks. Maar hij had zich vooraf kunnen realiseren dat het risico ingebakken was door zijn eigen handelen. Ik zal zijn gegevens niet extra benadrukken, maar kan ze evenmin als niet geopenbaard beschouwen.

  Like

 3. Beste

  Er bestaat zoiets als briefgeheim en diefstal van informatie uit persoonlijke mails valt daar eveneens onder. Kris Janssen heeft deze mail persoonlijk verzonden en niet openbaar. Het lekken van deze informatie via de Syria Files van WikiLeaks lijkt te worden gestuurd door de Amerikaanse geheime dienst CIA. Zoals het laten publiceren door bevriende media van de aanwezigheid van jihadisten en al-Qaidastrijders in Syrië.

  Dit terwijl onze Mediawerkgroep Syrië en andere alternatieve media dit al maanden verkondigden. Geef ‘syria files cia’ eens in op Google en het ‘aanvaardbaar journalistiek project’ ziet er minder onschuldig uit dan op het eerste zicht. Het zijn vooral de bondgenoten van Syrië die door de gelekte informatie in een negatief daglicht worden gezet en over de Verenigde Staten laat men alleen ‘lekken’ wat al ruim geweten is bij de publieke opinie; Zoals met de aanwezigheid van buitenlandse rebellen – ondermeer uit Libië – die het Vrije Syrische Leger bijstaan, de hulp met wapens en geld door Qatar en Saudi-Arabië, luchtafweergeschut door de Golfstaten en logistieke steun door Turkije aan de gewapende rebellen. (Financial Times, 2 augustus 2012)

  Like

 4. @Mediawerkgroep Syrië
  Het lekken van deze informatie via de Syria Files van WikiLeaks lijkt te worden gestuurd door de Amerikaanse geheime dienst CIA.

  Een prikkelende observatie. Theoretisch mogelijk, maar wie de ontwikkelingen rond WikiLeaks en de jacht door de Amerikaanse regering op Julian Assange heeft gevolgd klinkt dit onaannemelijk. Daarom ben ik benieuwd naar harde feiten die deze claim onderbouwen.

  Toch schuilt er een kern van waarheid in die de jacht op Assange en een voorbereiding voor zijn veroordeling door een grand jury in Virginia des te merkwaardiger maakt. Want WikiLeaks heeft nooit staatsgeheimen of hoog geclassificeerde geheimen gelekt die de Amerikaanse staatsveiligheid in gevaar brachten. Het heeft alleen in enkele gevallen de Amerikaanse overheid geridiculiseerd en het gebrek aan consistentie en juridisch correct optreden aangetoond. Maar dat rechtvaardigt geen rechtszaak of een heksenjacht.

  Mijn inschatting van WikiLeaks en de lekken zit tussen twee stoelen in. Ik geloof niet in een complottheorie waarbij de CIA of FBI WikiLeaks direct sturen door lekken ‘in te steken’. En WikiLeaks zit laat gebruiken. Maar ik geloof evenmin dat dit soort effecten nooit zijdelings optreedt. Zodat een organisatie als WikiLeaks ongewild een pion van hogere machten wordt. Als een bizar spel in het spiegelpaleis waar niets is wat het lijkt.

  Over Kris Janssen kunnen we kort zijn. Jammer voor hem dat zijn email aan de Syrische minister van Informatie is gekraakt. Maar nu het eenmaal openbaar is kan het niet meer niet openbaar worden. Dan lijkt het me zinniger om het te duiden. En uiteraard moet het niet gaan om zijn persoon en achtergrond, maar om zijn denkbeelden.

  Zie ook het commentaar van Elias Muhanna op AlAkhbar English dat Assad in zijn buitenlandse politieke als een vaardig en pragmatisch politicus ziet:
  http://english.al-akhbar.com/content/syria’s-foreign-policy-juggling-act

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.